Opel Stock

Apple с обезпокоително предупреждение към моторджиите!

Apple с обезпокоително предупреждение към моторджиите!

Apple с обезпокоително предупреждение към моторджиите!

Реклама Skoda Stock
Технологичният гигант Apple издаде предупреждение за проблем при излагане на iPhone на вибрации с висока амплитуда със специфични честотни диапазони. Според компанията честотата на вибрациите, генерирани от определени модели мотоциклети, може да повреди някои от по-фините хардуери в смартфона дори без да се разбере.

Всички вибрации имат честота, точно като звуковите вълни, които са вибрации, пътуващи във въздуха. Това, което Apple казва, е, че честотата, генерирана от мотоциклетни двигатели, по-специално тези, които произвеждат много мощност и/или имат двигатели с голям ходов обем, е най-вероятно да повредят хардуера на iPhone.

Според Apple две системи са уязвими на тези вибрации от мотоциклети. Първата уязвима система е оптичната стабилизация на изображението. Начинът, по който OIS работи на iPhone, използва жироскоп за измерване на движението на устройството, докато правите снимка. Обективът се движи съответно, намалявайки или понякога елиминирайки всяко замъгляване. Това е особено важен фактор, когато правите снимка, докато държите своя iPhone само с една ръка.

Другата уязвима система е автофокусът със затворен цикъл. Тази технология помага на камерата да поддържа остър фокус върху обекта на вашите снимки и видеоклипове въпреки вибрациите и ефектите на гравитацията. За да направят това, вградените магнитни сензори измерват както гравитацията, така и вибрациите, определяйки в каква позиция трябва да бъде обективът, така че компенсиращото движение да бъде зададено точно. Крайният резултат е по-малко снимки и видеоклипове, които не са на фокус, дори ако не се манипулират нито една от настройките на камерата.

И двете технологии са позволили на хората, които преди не са правили твърде зрелищни снимки, сега да направят доста впечатляваща фотография. Въпреки това, повреда от вибрации в шасито на мотоциклета, особено в кормилото, където повечето водачи монтират своя смартфон, може да счупи жироскопа и магнитните сензори, правейки технологиите неработещи.

Apple твърди, че OIS и AF са „проектирани за издръжливост“, за да не започнете да мислите, че вашият iPhone е прекалено крехък. Не е ясно дали телефоните с Android ще имат проблеми при същите ситуации, но може да е възможно. Освен това Apple казва, че сензорите се повреждат само при „дългосрочно директно излагане на вибрации с висока амплитуда“, тъй като те „влошават производителността на тези системи“. Това означава постепенно намаляване на качеството на снимките и видеото, така че не е нещо, което се случва за една нощ.

Какво трябва да се направи? Apple препоръчва да се избягва излагането на iPhone на тези вибрации с висока амплитуда от мотоциклет за продължителни периоди от време. С други думи, да не се монтира устройството на кормилото при дълги разходки. Един от големите въпроси, които може да се зададе, е какво става със сензорния дисплей на по-нов мотоциклет? Защо не се влияе от вибрациите на шасито? Той няма същите сензори на камерата като iPhone, но има друг деликатен хардуер. Монтиран ли е с добри амортисьори?

Въпреки че съобщението се фокусира най-вече върху мотоциклетни двигатели с висока мощност и голям обем, това не означава, че собствениците на други двуколесни превозни средства са предпазени. Apple казва, че прикрепването на iPhone към превозно средство с малък ходов обем или дори електрически двигател, включително скутер или мотопед, все още може да причини повреда на вашия iPhone. Препоръчва се използването на стойка за потискане на вибрациите на тези превозни средства, но очевидно това не е достатъчно, за да защити устройството, особено когато е монтирано на мотоциклет с двигател с висока мощност или голям обем. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили BYD

BYD стана официален спонсор и на CONMEBOL Copa América 2024

Май 19, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Honda

Пълна електрификация на Honda до 2040 г.

Май 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Kia Land Rover NIO Opel Rover Tesla

Най-четеното от изминалата седмица (20/2024)

Май 19, 2024