New Dacia Duster
RENAULT SYMBIOZ

RENAULT SYMBIOZ

Реклама Nissan X-Trail
RENAULT SYMBIOZ: НОВА ЕРА В „АВТОМОБИЛИТЕ ЗА ЖИВОТА“

Почти 60 години след лансирането на Renault 16, едновременно модерен, просторен и функционален, и 40 години след революционния Espace, адаптивен 7-местен автомобил с дължина едва 4,25 м, Symbioz се присъединява към семейните „автомобили за живота“.

Symbioz интегрира най-доброто от технологиите в сегмент C на Renault, предлагайки компактност и комфорт, за да отговори на нуждите на всички.

Интериор, в духа на „автомобили за живота“ на Renault
Истински „автомобил за живота“, Renault 16 е проектирано да се откроява измежду конкурентите си. Лансирано на пазара през 1965 г., то представя нов вид каросерия с достъп до багажника чрез хечбек. По-функционално от всеки свой съвременник, Renault 16 включва обща седалка с регулируема позиция за „ваканционни пътувания“. То отговаря на нуждите на семействата, търсещи автомобил, пригоден за техния начин на живот и същевременно в крак с бързите обществени промени.

Оттогава Renault продължава да внася иновации със семейни автомобили, които отразяват духа на времето си. През 80-те години такъв е Espace - автомобил, който предизвиква революция с новаторския си дизайн и модулен интериор. През 90-те години Renault повтаря успеха със Scénic - първият компактен многофункционален автомобил. Проектиран да прилича на „пашкул“, Scénic предлага интериор, чийто приоритет е комфортът на пътниците.

В Symbioz e залегнала същата идея. Способен да приспособява своя багажник и купе според нуждите на семейството, с полезни технологии, които предоставят добавена стойност и компактни размери, идеални и за шофиране в града, той се присъединява към дългата серия многофункционални „автомобили за живота“, адаптирайки се към своето време.

Въплъщавайки новия дизайн на Renault, Symbioz продължава тенденцията на наскоро представените Scénic E-Tech Electric и Captur.





Най-доброто от C-сегмент
Съчетавайки най-доброто от автомобилите на Renault в C сегмент по отношение на модулен дизайн, свързаност и ефективност, с експертиза и интелигентни решения, Symbioz отговаря на най-високите стандарти за комфорт в купето както при кратки, така и при дълги пътувания. В резултат на това, той е насочен към различни типове клиенти. На първо място, това е автомобил за семейства, търсещи пространство, ефективност и модулен, съвременен дизайн.

Моделът е предназначен и за корпоративни автопаркове, търсещи ниво на електрификация и контрол върху общите оперативни разходи. Symbioz предоставя безкомпромисно решение за клиенти и от двете категории.

Позициониран между Captur и Austral, Symbioz дава на Renault по-силно присъствие на входно ниво в C-сегмента. С дължина само 4,41 м, моделът допълва гамата E-Tech hybrid, която включва Arkana (4,57 м) и Austral (4,51 м), като едновременно с това разширява гамата E-Tech electric с електромобилите Mégane и Scénic. Symbioz потвърждава последователността в стратегията на Renault - да удовлетвори пълния набор от изисквания на потребителите, като създаде двойна гама със специализирани платформи.
Symbioz е оборудван с най-доброто от технологиите на Renault. Той разполага с мултимедийната система OpenR Link с вградени Google услуги, както и с интерактивния стъклен панорамен покрив Solarbay. Версията Iconic се предлага с 29 системи в помощ на водача от ново поколение за оптимизирана безопасност и комфорт при шофиране.

С обем на багажника до 624 литра (изключителен за автомобил от този размер) и модулен интериор с плъзгаща се задна седалка, която се сгъва и образува равен под, Symbioz е наравно с най-добрите в своя клас. В същото време остава компактен и гъвкав. Проектиран както за градския трафик, така и за семейния живот, Symbioz е идеално универсален.

Нов семеен автомобил, който е едновременно екологичен и икономичен за експлоатация, Symboz тежи под 1500 кг. Оборудван със силовия агрегат E-Tech hybrid 145, той се нарежда сред най-добрите по разход на гориво и ниски вредни емисии благодарение на изключителна, свръхефективна технология, която се подобрява непрекъснато от излизането ѝ на пазара през 2020 г.

След Arkana, Mégane E-Tech electric, Austral и Scénic E-Tech electric, Symbioz допълва гамата компактни автомобили на Renault като най-новия модел в офанзивата Renaulution в C- сегмента.

Никога кола не е олицетворявала името си толкова точно! Symbioz взима най-доброто от последните ни Renault автомобили и го комбинира с нашето ДНК „автомобили за живота“: нов Renault дизайн, ефективна E-Tech full hybrid технология и най-добрата
мултимедийна система на пазара: OpenR Link с вградени Google услуги, оценена от нашите клиенти. Добавете към всичко това голям багажник с обем до 624 литра, плъзгаща се задна седалка и нашия интелигентен панорамен покрив Solarbay с гласово управление. Атрактивен, практичен, ефикасен и оборудван с полезни технологии, Renault Symbioz е перфектният съюзник както за професионалния, така и за личния живот. С Renault Symbioz никога няма да сте сами.
Фабрис Камболив, Изпълнителен директор на Renault

Дизайнът на Renault Symbioz комбинира чувствени обеми и динамични характерни линии, обработени с прецизност. Съчетан в добре балансиран силует, Symbioz излъчва сила и техническа изтънченост, като същевременно обещава простор и практичност.
Жил Видал, Вицепрезидент, Renault, Дизайн

МОДЕРЕН, ИЗИСКАН ДИЗАЙН
Renault Symbioz притежава умело балансирани пропорции, с голям заден надвес, допълващ вертикалната предна част. Два аспекта, изразяващи новия изискан дизайн на Renault.

Умело балансирани пропорции
Изграден на база на удължения вариант на платформата CMF-B, използвана от Clio и Captur (B- сегмент), както и от Arkana (C-сегмент), Symbioz е автомобил с умело балансирани пропорции.
Дори задният надвес, предоставящ просторен багажник, допринася за обтекаемостта на цялостния дизайн. Задната част допълва модерния, издаден нос с неговия висок хоризонтален преден капак и вертикални линии.

Изискан модерен дизайн
Изваяните характеристики на новия дизай на Renault, видими в предната и задната част на Symbioz, оформят плавните, семпли линии на страничните панели.
Изчистените ръбове на предните и задните панели улавят светлината, разполагайки фасетните форми по начин, който постига изискан ефект.


Новото лого на Renault е навсякъде в различни форми. То се появява цялостно в центъра на предната решетка, разделено вертикално на две в светлинния подпис или превърнато в графичен модел на радиаторната решетка.

„На радиаторната решетка моделът на логото сякаш се разширява, създавайки изискан визуален ефект. Мотивът е оцветен в тонални нюанси, но с прозрачно покритие, което създава 3D ефект и постига по-първокласна визия.“ Паула Фабрега директор дизайн проекти Renault

Нови ексклузивни джанти
Дизайнът на Symbioz е допълнен с големи 19- инчови джанти за версии Esprit Alpine и Iconic.
Всички джанти (18 и 19 ’’) са нови и ексклузивни за модела. Остро оформените линии постигат динамичен графичен ефект,
който създава усещането, че джантата се върти дори когато автомобилът е неподвижен.

Пронизващ поглед
Чрез заострените фарове автомобилът добива пронизващ поглед. Черната лента по протежението между двата фара придава на предната част по-изчистен вид, като същевременно увеличава визуално автомобила. Тази черна лента е еднаква с долната лента, изпълнена в цвета на каросерията, като огледалният ефект е видим и в мотива на лентите.

Оригинална задна част
Задната част е изваяна, обемна и динамична, непрестанно улавяща светлината. Фаровете създават усещането, че автомобилът е по-широк, придавайки му внушително визуално присъствие, като същевременно му позволяват да преминава през тесни проходи. Вертикално вдигащата се задна врата предоставя голямо вътрешно пространство.

„Във всеки фар се виждат осветени геометрични форми, наподобяващи ледени кубчета в течност.“ Паула Фабрегa, директор дизайн проекти Renault

Палитра от седем цвята
Symbioz е наличен в гама от седем цвята, включително новия наситен нюанс Mercury Blue.
Палитрата включва и емблематичния Flame Red, както и пет други цвята: Pearl White, Oyster Grey, Starry Black, Gunmetal Grey и Iron Blue.

НА БОРДА: ОБЕМНО, СВЕТЛО ПРОСТРАНСТВО
Без да жертва компактните си външни размери, Symbioz предлага обемно вътрешно пространство, съчетавайки модулен интериор с плъзгаща се задна седалка и широка гама от функции, допринасящи за комфорта в купето, като например интерактивният стъклен
покрив Solarbay и електрическата врата на багажника. Многофункционалният автомобил предоставя пространство за цялото семейство.
Изискан „пашкул“
Структурата на таблото в Symbioz е същата като в новия Captur. Версията Iconic включва специфично покритие с модерни и изискани материали. Горната част при версия Techno е изпълнена със специална мека на допир боя, версия Esprit Alpine е със син преливащ мотив, а версия Iconic – със сатинирано преливащо алуминиево покритие. Долната част на таблото е облицована със спортна високотехнологична материя при версия Esprit Alpine и зърнеста синтетична кожа (TEP) с контрастен шев при версия Iconic.

„С изисканите детайли по покритието версия Iconic на Symbioz покрива най-високите стандарти в C-сегмента.“ Габриела Аргумедо, продуктов мениджър Symbioz


Специфична тапицерия за всякo ниво
Всяко от трите нива на оборудване разполага със своя специфична тапицерия, изразяваща открояваща се индивидуалност в съответствие с профила на целевата аудитория. При версия Techno седалките са тапицирани с дебел текстил с дискретно избродиранa емблема, жълти декоративни шевове и жълти и сиви кантове.

Продължавайки със специфичните за това ниво дизайнерски акценти, седалките в Esprit Alpine са със сини декоративни шевове и
релефни странични панели от TEP, а облегалките и седалките са тапицирани със същия спортен високотехнологичен текстил като
вътрешните страни на вратите и таблото.

И накрая, седалките на версия Iconic са тапицирани с едромрежеста високотехнологична тъкан, вдъхновена от света на премиум спортното оборудване. Върху облегалките се вижда част от огромно лого със златисти декоративни шевове и кантове. Всички тези характеристики придават на версия Iconic изискан и модерен вид, напълно различен от традиционните автомобилни акценти.

Уникален баланс между размер и пространство
По-компактен от повечето автомобили в C сегмента (4,41 м дължина и 1,79 м широчина), Symbioz е проектиран като пъргав и маневрен автомобил без компромиси в интериорното пространство или товароносимостта, което е една от неговите ключови силни страни. Symbioz е идеалният баланс между семейния живот и градската подвижност.

Изключително модулен
Задната седалка е проектирана да се плъзга на 16 см, създавайки пространство за коленете от 221 мм за пътниците отзад, като същевременно запазва обема на багажника от 492 литра в тази конфигурация. Когато задните седалки не са заети от възрастни, седалката се плъзга напред, за да увеличи обема на багажника до 624 литра. И до 1582 литра, когато задните седалки са напълно
сгънати (60:40).

Багажникът няма ръб, което улеснява достъпа до плоския под и вкарването дори на най-обемистите предмети. Това
е особено удобна конфигурация за семеен модел.

Symbioz може да се похвали и с 24,7 литра пространство за съхранение в купето, включително 7 литра само в жабката.

За целите на зареждането и свързаността са предоставени два USB-C порта отпред и още два отзад. Всички нива на оборудване – Techno, Espirit Alpine и Iconic, включват като стандартно оборудване индукционно зарядно устройство за телефони.

Практична електроуправляема врата на багажника
Едно от основните предимства на Symbioz е багажното пространство, чиято товароносимост варира между 492 и 624 литра в зависимост от позицията на плъзгащата се задна седалка.

Моделът има и врата на багажника с електрическо задвижване и функция за безконтактно отваряне. Отвътре шофьорът може да отвори и затвори багажника чрез команда на таблото.

Отвън шофьорът може да използва електрическия бутон на багажника, безконтактната карта или просто да плъзне крак под сензора на задната броня.

Интерактивен панорамен стъклен покрив Solarbay
Представен за първи път при Rafale и Scénic E-Tech Electric, интерактивният панорамен стъклен покрив Solarbay е емблематична характеристика на новото поколение „автомобили за живота“ на Renault. Той е включен в оборудването на Symbioz в съответствие с традицията на марката да предлага най-добрите технологии в своите основни модели.

С технологията „AmpliSky“ Solarbay елиминира нуждата от щора. Пълната активна система затъмнява слънцезащитния покрив на сегменти по команда, използвайки технология PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), при която молекулярната структура реагира на електрически заряд. Максимална защита може да бъде осигурена незабавно чрез впечатляващо последователно затъмняване на всеки сегмент на покрива. Този интелигентен стъклен покрив може дори да се управлява с бутон или чрез гласови команди, използвайки Google Асистент.

Шофьорът и пътниците могат да избират между четири позиции на покрива: напълно прозрачен, напълно непрозрачен, прозрачен отпред и непрозрачен отзад или обратното.

Интерактивният стъклен покрив Solarbay ограничава и парниковия ефект в купето, като поддържа топлинен комфорт както през лятото, така и през зимата доста по-ефективно от механична щора. Освен това той се затъмнява автоматично, когато шофьорът изключи запалването и напусне превозното средство. Когато отново запали двигателя, покривът Solarbay се връща в последно зададената позиция. Усещането за простор и светлина се подсилва допълнително от голямата остъклена площ и увеличеното пространство за главата.

Уникалният дизайн премахва нуждата от механични или електрически щори и увеличава пространството за главата с 30 мм. Това е важно за комфорта на пътниците и за ограничаване височината на превозното средство, за да се подобри икономичността.

„Solarbay поддържа постоянна светлина в купето, позволявайки на пътниците да се наслаждават на усещането за контакт с природата.“ Габриела Аргумедо, продуктов мениджър


МОДЕРНИ ТЕХНОЛОГИИ, НАЙ-ДОБРИТЕ НА RENAULT
Въпреки че Symbioz е автомобил от входно ниво в C сегмент, той разполага с най-доброто от технологиите, независимо дали се отнася за свързано оборудване, системи в помощ на водача или силови агрегати.

Свързаност
OpenR Link - технология, задаваща стандарта
От ниво Techno нагоре Symbioz е оборудван с мултимедийната система OpenR Link с вградени Google услуги, базирана на Android Automotive 12. Тя подпомага потребителите ежедневно с услуги, пригодени към всичките им нужди за свързване. С умните функции на Google OpenR Link може да прави подходящи предложения за навигация и интериорна атмосфера в зависимост от навиците на водача. OpenR Link задава стандарта от своето лансиране на пазара с Mégane E-Tech Electric и е съвместима с Android Auto и Apple CarPlay за безжична свързаност или посредством кабел. Централният ѝ вертикален сензорен екран с диагонал 10,4 инча (при
всички версии), позволява на водачите и пътниците да се възползват максимално от свързан свят на съдържание и услуги.

Втори екран с размер 10,3 инча, насочен към водача, показва информация за шофирането.
Размерът му е съвместим с цветния навигационен дисплей.

Светът на Google
Лесна за използване, хиперсвързана и постоянно актуализирана, системата OpenR Link предлага толкова интуитивно изживяване, колкото това на смартфон от ново поколение.

Заедно с услуги на Google като Google Карти и Google Асистент, тя включва много други приложения (50 или повече в зависимост от страната и варианта) чрез каталога на Google Play.

Персонализирани приложения
Някои приложения са специално проектирани или адаптирани за потребителите на Renault. Те включват Waze, Amazon Music, L'Equipe pour Renault (френскоезично приложение със съдържание за Франция), Vivaldi, Радио плейър за Renault, Kabriol, Karacal, Les Incollables за Renault, Easypark и Sybel. Пълна гама от свързани инструменти за семейни пътувания, проектирани за това ново поколение „автомобили за живота“.

Приложение My Renault
С мобилното приложение My Renault автомобилът винаги е лесно достъпен. Например потребителите могат да изтеглят приложения от системата OpenR Link или да активират дистанционно клаксона и мигачите, което улеснява намирането на превозното средство на
пълен паркинг. Освен това, за да се радват на шофиране без стрес, потребителите могат да проверяват в реално време своя пробег и оставащото разстояние до крайната точка на пътуването.

Дистанционни актуализации
С това ниво на системна свързаност потребителите могат да бъдат постоянно информирани, без да посещават своя сервиз или дилър. С технологията FOTA (фърмуер в ефир), операционната система на превозното средство получава автоматични актуализации.

Аудиосистема Harman Kardon
Hi-fi аудиосистемата Harman Kardon, предлагана като допълнително оборудване, включва 9 високоговорителя (2 туитъра и 2 уфера отпред и отзад и субуфер в багажника). Системата предоставя завладяващо звуково изживяване, разработено от Жан-Мишел Жар, известен музикант, композитор и автор, който е и пионер в електронната музика със страст към технологиите. Налични са пет програми за персонализиране на настроението: Studio, Podcast, Concert, Immersion и Club.

Персонализирана атмосфера на интериора
Настройките MULTI-SENSE дават възможност за промяна на множество параметри в превозното средство, както от техническа гледна точка (като усещането за волана), така и свързани с атмосферата в купето - например регулиране на осветлението за настроение.

Достъпни чрез сензорния екран или бутон на волана, те позволяват на потребителите да избират между четири изгледа, пет уиджета (интерактивни приложения или умалени иконки) и осем цвята за осветлението на цифровия екран на таблото. Те предлагат и избор между 48 цвята за LED лентите „Living Lights“ за осветление на таблото и вратите. За създаване на по- релаксираща атмосфера, цветът на осветлението се регулира автоматично на всеки 30 минути в зависимост от циркадния цикъл (24-часов биологичен часовник) и времето от деня (хладни цветове през деня, топли цветове през нощта).

Системи в помощ на водача
Стартирана през 2023 г., програмата Human First олицетворява ангажимента на Renault към подобряване на безопасността за водачите, пътниците и другите участници в движението по целия свят чрез множество технологични иновации. Отразявайки тази голяма амбиция, Symbioz е наравно с най-добрите по отношение на пасивната и активната безопасност. Версия Iconic включва шест въздушни възглавници и 29 системи за подпомагане на шофирането (ADAS) от ново поколение.

Сред тях активното подпомагане на водача (автономно шофиране от второ ниво) и интелигентното регулиране на скоростта се нареждат сред най-усъвършенстваните функции в сегмента.

Автономно шофиране
Активно подпомагане на водача е система за автономно шофиране от второ ниво, подобрение на добре познатия асистент за шофиране по магистрали и в задръствания, който вече е наличен в гамата на Renault. Тук системата разпознава контекста, разширявайки обхвата си извън магистралите. Тя комбинира интелигентен адаптивен круиз контрол, включващ Stop & Go, с асистент за центриране на автомобила в пътната лента и разпознаване на пътни знаци, за да създаде интелигентна система. Като интегрира тези функции с геолокационни данни и специфично картографиране, превозното средство може да шофира автономно, въпреки че законът изисква водачът да поддържа контакт с волана. Тази функция се проявява особено добре в задръствания, където допринася за не толкова стресиращо и по-комфортно шофиране.

Разпознаване на пътни знаци
Водачите могат да активират и разпознаването на пътни знаци заедно с предупреждението за превишена скорост, независимо от активното подпомагане на водача. Тази функция показва текущата разрешена скорост на таблото с инструменти и на навигационния екран. Ако скоростта на превозното средство е по-висока от ограничението, се извежда визуално предупреждение. Бутон на волана позволява на водача да активира ограничителя на скоростта, круиз контрола и интелигентния адаптивен круиз контрол, за да се адаптира автоматично (или не) към законовото ограничение на скоростта.

Активен спирачен асистент при движение на заден ход
Една от основните системи в помощ на водача на Symbioz е системата за активен спирачен асистент при движение на заден ход. Когато ултразвуковите сензори открият потенциално препятствие (като пешеходец, велосипедист или стълб), системата издава визуално и звуково предупреждение. Ако водачът не реагира, системата прилага аварийно спиране за две секунди, за да избегне сблъсък. Системата функционира при движение на заден ход със скорости между 3 и 10 км/ч.

По-безопасно шофиране със Safety Coach
Системата със съвети за прогнозно екологично шофиране помага на водачите да намалят разхода на гориво и да шофират безопасно. Safety Coach предоставя препоръки в реално време и оценка на шофирането (от 0 до 100); насърчава водачите да спазват своята скорост, посока и дистанция и да бъдат по-бдителни и внимателни.

Safety Coach: персонализирани съвети за по-отговорно шофиране
За да помага на водачите и да намали риска от злополуки, Symbioz е оборудван с функцията Safety Coach, проектирана да повиши осведомеността относно поведението и практиките при шофиране. Тя оценява стила на шофиране със скала от 0 до 100, като взема предвид скоростта, посоката и безопасната дистанция до други автомобили и предоставя персонализирани съвети както по отношение на шофирането, така и при използването на ADAS, за да предложи къде водачът може да подобри представянето си.

Персонализирани настройки
Нов бутон вляво от волана – My Safety Switch – позволява на водачите да активират или дезактивират предпочитаните си настройки за не по-малко от шест системи ADAS едновременно с едно натискане на бутона. Персонализираните настройки на мултимедийния
екран включват това дали да се активира функцията, на какво ниво, дали да се разрешават звукови предупреждения и т.н.

И още
За безопасност:
- Активен спирачен асистент с функция за пресичане
- Предупреждение при наличие на обект в сляпата точка
- Система за поддържане на лентата
- Предупреждение при смяна на лентата
- Система за следене бдителността на водача
За шофиране:
- Круиз контрол и ограничител на скоростта
- Интелигентен адаптивен круиз контрол
- Предупреждение за дистанция до предния автомобил
- Система за подпомагане потеглянето по наклон
За паркиране:
- 360-градусова камера
- Заден, преден и странични паркинг сензори
- Предупреждение за наличие на обект при движение на заден ход
- Предупреждение за безопасно излизане на пътниците.


Двигател E-Tech full hybrid
Renault Symbioz е оборудвано с двигател E-Tech hybrid 145. Високоефективен и следователно икономичен за експлоатация, той осигурява комфорта и тишината на електрическото шофиране в града, без необходимост от зареждане.

„Технологията E-Tech full hybrid на Renault намалява разхода на гориво при повечето пътувания, с почти незабележима разлика между режимите на шофиране.“ Себастиен Ларно, мениджър проект E-Tech engine

Безкомпромисни решения в технологиите
Подадени са над 150 патента за технологията E-Tech full-hybrid. Използвайки опита на Renault във Formula 1, особено в областта на възстановяването и регенерирането на енергията, тя осигурява динамично и икономично представяне. Серийно-паралелната хибридна архитектура комбинира два електромотора (36-киловатов eлектромотор и 18-киловатов HSG - високоволтов стартер генератор) с 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с мощност 69 кВт (94 к.с.), съчетан с интелигентна скоростна кутия с палцофи муфи, без съединител, с различни режими на работа и 1,2 кВтч батерия.

До 14 комбинации
Скоростната кутия има четири предавки за бензиновия двигател и две предавки за основния електромотор. Силовият агрегат E-Tech hybrid 145 съчетава работата на двигателя с вътрешно горене и електромотора по 14 различни начина за оптимизиране на горивната ефективност.

Акцент върху електрическото задвижване
Symbioz винаги стартира в електрически режим, което позволява на водачите да останат в изцяло електрически режим до 80% от времето в града, като икономията на гориво е до 40% в сравнение със стандартен бензинов двигател в градски цикъл. На магистрала силовият агрегат е проектиран така, че да позволява на двигателя с вътрешно горене да задвижва директно колелата, без електромоторите да работят на празен ход, както е при стандартните хибридни системи. Благодарение на тази технология на Renault, Symbioz оптимизира разхода на гориво при всякакви терени, като неговият WLTP цикъл (Световна хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства) е изчислен на 4,6 л/100 км.

Постоянна оптимизация
От момента на лансирането си силовият агрегат бива постоянно оптимизиран, особено по отношение управлението на софтуера. Целта е да се подобри разходът на гориво и комфортът на шофиране, особено на магистрала. Подобно на новото Clio и новия Captur, Symbioz разполага с новата функция „E-Save“, която се активира с бутон в лявата част на волана. Целта на тази функция е да подобри комфорта на шофиране и да оптимизира разхода на гориво, като поддържа заряда на батерията на ниво от поне 40%, за да се гарантира, че автомобилът винаги разполага с достатъчно мощност за преодоляване на наклони, без да губи скорост, или за
изпреварване само с помощта на електромотора за ускоряване, без да изисква повече от двигателя с вътрешно горене и без да налага „кикдаун“, който често се възприема като източник на шумово замърсяване.

„Системата E-Save намалява принудителните кикдауни с 30 до 40%, тъй като те водят до нежелано увеличаване на оборотите на двигателя и шум на магистралата.“ Себастиен Ларно, мениджър проект E-Tech engine

Предвиждащо хибридно шофиране
Symbioz се предлага и с предвиждащо хибридно шофиране - функция, която увеличава максимално използването на електрическата енергия спрямо тази на двигателя с вътрешно горене, за да се постигне по-нисък разход на гориво. Използвайки данните, предоставени от свързаната функция за картографиране (Google Maps), тя отчита топографията (хълмове, спускания и др.), времето за пътуване и трафика. Тези данни се обработват предварително от системата за управление на батерията, което ѝ позволява да използва максимално електрическата енергия. Налична е обобщена информация за шофирането под формата на стълбовидна диаграма с подробна информация за разхода на гориво и изминатото разстояние в изцяло електрически режим.

Заводът във Валядолид продължава трансформацията си за индустриализиране на Renault Symbioz
Внедряването на метаиндустрията и качеството, заедно с ускоряването на цифровата трансформацията, използването на изкуствен интелект за визуални проверки на всички процеси и Big Data, са основнният фокус във Валядолид, за да се повиши качеството и
ефективността на завода и да се индустриализира Renault Symbioz.

При Renault Symbioz панорамният покрив Solarbay присъства за първи път на монтажните линии на завода. За да се гарантира правилното му монтиране, са внедрени нови съоръжения и процеси: камери, интегриращи изкуствен интелект, роботи за процеса на разтоварване на частите и автоматично събиране на данни от заваръчните пистолети. Всички събрани и анализирани данни са от решаващо значение за подобряване на качеството и разработване на превантивна поддръжка.

Като част от качествените проверки повече от 70 автомобила ще изминат над един милион километра преди лансирането на модела, за да се гарантира отлично ниво на качество още с първите доставки до клиентите.

Трансформацията на завода във Валядолид е в пълно съответствие със стратегията на Renault Group за декарбонизация. Извършената работа по процеса на боядисване например е допринесла за 30% намаление на потреблението на енергия и вода през последните две
години. Така, благодарение на внедряването на нов процес в цеха за повърхностна обработка, потреблението на вода е намалено с 63 м3 на ден, а работната температура, намалена от 52 на 30ºC, спестява 845 MWh годишно.

*Източник: www.renault.bg Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Bentley

Новото Bentley Continental GT идва със 782 конски сили

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Alpine Renault

RENAULT Rafale E-Tech 4x4 обещава 300 конски сили и 100 километра в чист електрически режим (Видео)

Май 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Bentley

Bentley заменя W12 двигателя си с брутално звучащ V8 хибрид (Видео)

Май 16, 2024