Lasurit eshop

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Прецизни и динамични: новите Cayenne GTS модели

Реклама Honda ZR-V
С новата гама от изключително динамични GTS модели Porsche завършва своята моделна линия Cayenne, която бе изцяло обновена през 2023 г.

SUV и Coupé версиите съчетават V-образни осемцилиндрови бензинови двигатели с принудително би-турбо пълнене с еднаква мощност от 368 kW (500 к.с., Cayenne GTS: комбиниран разход на гориво (WLTP) 13,3 – 12,6 л/100 км, CO2 емисии комбинирани (WLTP) 303 – 286 г/км, CO2 клас G, Cayenne GTS Coupé: Разход на гориво комбиниран (WLTP) 13,3 – 12,6 л/100 км, CO2 емисии комбинирани (WLTP) 303 – 287 г/км, CO2 клас G) с адаптирана за динамично поведение на пътя ходова част, ежедневна практичност, отличителни дизайнерски елементи и разширено стандартно оборудване.

В Porsche съкращението GTS означава Gran Turismo Sport – или, на практика, комбинация от допълнителна доза динамика и възможност за приятно пътуване на дълги разстояния. В основата си Cayenne е едновременно спортен автомобил с изключителни качества и високопроходим SUV. При моделите GTS обаче този баланс по традиция се измества към подобрена способности за движение на пътя. С мощните си двигатели, прецизна настройка и изключителен дизайн, новият Cayenne GTS остава верен на този принцип, като същевременно запазва функционалността си в ежедневието.

Технология на ходовата част от Cayenne Turbo GT
Прецизно настроената, специфична за GTS ходова част и по-ниската с 10 милиметра позиция на каросерията са важни елементи постигане на изключителните качества на поведение на Cayenne GTS. Погледнато малко по-задълбочено, автомобилът е оборудван стандартно с адаптивно въздушно окачване, включващо още и системите Porsche Active Suspension Management (PASM) и Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Всички компоненти и системи за управление на ходовата част, като Porsche Traction Management (PTM) и предлаганата като допълнително оборудване Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) са специално създадени с цел осигуряване на динамично поведение на пътя.
Технологията с два клапана на амортисьорите на GTS предлага впечатляваща реакция, а окачването с двукамерни въздушни елементи има грижата за осигуряване на комбинация динамика и комфорт на поведението. Шарнирните лагери на предния мост на моделите Cayenne GTS произхождат от Cayenne Turbo GT (моделът не се предлага в Европа). Те увеличават отрицателния вертикален наклон на колелата с 0,58 градуса в сравнение с този при другите модели Cayenne. Резултатът е невероятно бърза реакция при завиване и изключителна динамика на управление.

Cayenne GTS с V8 двигател с два турбокомпресора
В допълнение към прецизно настроената ходова част, завладяващият V8 е друг важен компопент за постигане на уникалните качества на Cayenne GTS. 4,0-литровият V8 с два турбокомпресора, разработен от Porsche и произвеждан в Цуфенхаузен е преминал през интензивна програма за техническа „ревизия“. В резултат от това е повишена ефективността му и значително са нараснали динамичните му качества – сега машината предлага мощност от 368 kW (500 к.с.), или увеличение с 30 kW (40 к.с.) в сравнение с предишния модел. Максималният въртящ момент вече е 660 Нм, или с 40 Нм повече. Преработената осемстепенна трансмисия Tiptronic S забележимо подобрява ефективността на шофиране чрез по-кратко време за реакция и превключване в режимите Sport и Sport Plus.

В съчетание тези характеристики осигуряват на спортния автомобил с четири врати наистина забележителни динамични качества. Новият Cayenne GTS ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди, а максималната скорост е 275 км/ч. Още една техническа иновация е независимият контур за водно охлаждане на разпределителната кутия за задвижване на всички колела Porsche Traction Management (PTM). Тази технология също е възприета от моделите с изключително динамични характеристики Turbo GT. Системата спомага за по-консистентното поведение при продължително натоварване – например при движение на писта или по тежки планински маршрути.

Ексклузивен GTS дизайн и оборудване
Всички модели GTS на Porsche са разпознаваеми, благодарение на уникалния си спортен дизайн. При Cayenne GTS това включва черни надписи “GTS” отстрани и отзад на автомобила, специална предна част с по-големи отвори за охлаждане, тъмни предни и задни светлини и червени спирачни апарати. Придържайки се към класическата ДНК на дизайна, това придава на автомобила моментално разпознаваем външен вид на Porsche, но с няколко нововъведения. Допълнителните елементи на каросерията като странични прагове, предни вложки, рамки на странични прозорци и разширения на калниците, които са част от стандартния пакет Sport Design сега са в черен цвят в ярък гланц. При предишните модели GTS, някои от тези части бяха в цвета на каросерията. Спортните накрайници на изпускателната система, които преди се предлагаха в черно, сега са завършени в тъмен бронзов тон. За още по-силно подчертаване на стилистиката на моделите Porsche GTS, 21-инчовите колела с RS Spyder дизайн са завършени антрацитно сиво.

Интериорът на Cayenne GTS включва стандартно спортен GT волан с отопление. В интериора на автомобила на много места могат да бъдат открити елементи във висококачествения материал Race-Tex. Материята, подобна на велур, покрива облицовката на тавана, подлакътниците и панелите на вратите, както и централните панели на регулируемите в осем посоки спортни седалки. Страничните им опори са допълнително повдигнати, за да предложат по-добро стабилизиране на тялото при завиване. За още по-персонализиран вид за GTS Porsche предлага интериорни пакети в Carmine Red и Slate Grey Neo (не в началото на продажбите).

Нов Driver Experience с амбиентно осветление и съраунд звук
Новите модели GTS могат да разчитат и на цялостното скорошно продуктово надграждане за Cayenne, което включва новия Porsche Driver Experience с извит дигитален инструментален панел стандартно и опционален дисплей за пътника до него. В допълнение към пакета Sport Design, тъмни HD матрични LED предни светлини и въздушно окачване, моделът разполага и със система за съраунд звук Bose® и амбиентно осветление.

Cayenne GTS Coupé включва в оборудването си и фиксиран панорамен покрив от стъкло, стандартно, както и адаптивен удължаващ се заден спойлер. При желание, динамичното усещане на Coupé може да бъде повишено допълнително със спортна изпускателна система с централно разположени накрайници в тъмен бронз. Това е налично и като част от трите различни леки спортни пакета (lightweight sports packages). Те също така включват лек покрив и карбонов заден дифузьор, както и намалена изолация. В зависимост от оборудването, пакетите Lightweight могат да намалят теглото на автомобила с до 25 килограма.
И двата модела вече са налични за поръчка. Доставките в Европа ще започнат през лятото на 2024 г.

Разход на гориво
Cayenne GTS
Разход на гориво / Емисии
Комбиниран разход на гориво (WLTP) 13.3 – 12.6 л/100 км
Комбинирани CO2 емисии (WLTP) 303 – 286 g/km
CO2 клас G

Cayenne GTS Coupé
Разход на гориво / Емисии
Комбиниран разход на гориво (WLTP) 13.3 – 12.6 л/100 км
Комбинирани CO2 емисии combined (WLTP) 303 – 287 г/км
CO2 клас G Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили XPeng

Април 2024: XPENG с ръст от 33%

Май 03, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили

Rivian получи 827 млн долара от Илинойс

Май 03, 2024