Lasurit

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Реклама Honda ZR-V
Чувството за сигурност на пътниците е важна тема за изследване на интегрирането на автоматизираните совалки в обществения транспорт, както подчертава университетът в Кобург. Сега от там предоставиха нови открития по тази тема от проучване за усещането за безопасност на пътниците в автономните автобуси. За да направи това, университетът проведе тест драйв с 25 души при доставчик на автомобили.

Автобусът е бил напълно автоматизиран, без придружаващ персонал, който би могъл да се намеси при необходимост. Пресъздадени са ежедневни пътни ситуации, като рязко спиране на пешеходна пътека и пред водач на скутер, пресичащ пътя. Централният резултат от тези тестове беше обобщен от проф. д-р. Матиас Уайлд от факултета по машинно инженерство и автомобилни технологии в университета в Кобург. Той каза, че участниците в теста не са искали да имат усещането, че са оставени сами или на милостта на технологиите. За да подобрят чувството си за безопасност, участниците в теста поискаха бутон за аварийно спиране и дистанционно наблюдение от контролната зала за пътуване без придружаващ персонал.

Резултатите от ново проучване на Международния психоаналитичен университет (IPU) Берлин също са интересни в този контекст. Те разкриват колко важно е да се обърне внимание на възможните последици за психичното здраве на потребителите, когато се оценява безопасността на автоматизираните системи за шофиране. Защото е важно за приемането и интегрирането на самоуправляващите се автомобили.

В проучването на IPU 41 процента от анкетираните казват, че очакват симптоми на тревожност при използване на автоматизирано превозно средство. Други 15 процента очакват подпрагова така наречена автоматофобия и три процента очакват пълна автоматофобия. Така учените описват страха от автоматизираното шофиране. Въз основа на резултатите от проучването тази автоматофобия се различава от други специфични фобии и други страхове в контекста на шофирането.

От историята на авиацията знаем, че новите възможности за транспорт могат да бъдат свързани със страхове и тревоги. Въпреки това е доста изненадващо, че толкова голяма част от населението има страхове и притеснения относно автоматизираното шофиране. И значителна част от тестовите субекти е имало симптоми, които биха повлияли на ежедневието.
Изследователите намират за забележително, че симптомите са очаквани, когато се използва автоматизирано превозно средство, както и за велосипедист или пешеходец в трафика, който се характеризира предимно с автоматизирани превозни средства.

В резултат на проучването експертите подчертават колко е важно да продължим да изследваме превенцията и лечението на автоматофобията. Това е особено вярно като се има предвид, че автоматизираните превозни средства вероятно ще стават все по-разпространени в обществото. Асоциацията на германските транспортни компании (VHV), индустриална асоциация за обществен транспорт, също се застъпва за използването на автономното шофиране като възможност за нова обществена мобилност.

Интелигентната мобилност и автономното шофиране предлагат нови възможности за обществена мобилност, подчертават от организацията. Вече има голям брой тестови проекти с автоматизирани превозни средства в реална употреба в цяла Германия. В допълнение към технологията, чувството за сигурност на потребителя също трябва да играе важна роля, смятат експертите. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Тестове Авто глобус Dacia

Новата Dacia DUSTER: Просто повече DUSTER (Видео)

Апр 30, 2024
Авто Новини Тестове Електромобили Honda

Първа среща с електрическия SUV на Honda e:Ny1

Апр 29, 2024
Авто Новини Тестове Авто глобус Lamborghini Maserati

На гости на Bridgestone в Рим

Апр 27, 2024