Skoda Monte Carlo

Сега е моментът за електрически автомобил втора употреба

Сега е моментът за електрически автомобил втора употреба

Сега е моментът за електрически автомобил втора употреба

Реклама Opel Stock
Пазарът на употребявани електрически автомобили бавно започва да се раздвижва и сега е моментът да се погледне по сериозно към него. При дилърите има натрупване на такива коли, както и на нови непотърсени. Това предлага нови възможности за новодошлите в електромобилността, които се интересуват от разходите по евентуална придобивка. Експертите по употребявани автомобили в Dekra казват какво трябва да имате предвид, когато купувате употребявана електрическа кола.

„При закупуване на употребяван електрически автомобил важат същите правила като за употребяван с двигател с вътрешно горене“ - обяснява Майкъл Циациос, ръководител на отдела за управление на употребявани автомобили в Dekra Automobil GmbH. Той препоръчва професионална проверка на употребявани автомобили, която обхваща областите на технологиите, каросерията и електронните системи. Когато купувате електрическа кола, силно се препоръчва и щателна проверка на батерията.

„Батерията е сърцето на електрическата кола; тя често представлява една трета от стойността на автомобила“ - подчертава Циациос. „Замяната й, която не се покрива от гаранцията, обикновено води до разходи в петцифрен диапазон. Уверете се, че батерията е в добро състояние и има достатъчен капацитет. Експлоатационният живот и обхватът зависят от това. Dekra разработи патентован бърз тест на батерията, който използва базирани на AI изчисления, за да предостави точна информация за „здравословното състояние“ на батерията в рамките на 15 минути.“

Има и няколко други точки, които трябва да имате предвид:

Обхват
„Препоръчваме на купувачите предварително да се уверят, че асортиментът отговаря на техния индивидуален профил на използване“ - обяснява експертът - „Той зависи от размера на батерията, стила на шофиране и външната температура. Стойностите на теста WLTP, показани в брошурите, обикновено не са постижими в ежедневието. По-малка батерия може да е подходяща за използване при кратки пътувания. Ако често карате по-дълги разстояния по магистралата, имате нужда от по-голяма батерия, ако не искате да спирате често за зареждане.“

Зареждане
Преди да направите покупка, препоръчително е да помислите и за инфраструктурата за зареждане в близост до дома. Има ли достатъчно станции за зареждане близо до или на работата ви? Има ли стенна кутия в гаража или в къщата? Зареждането тук също е по-евтино, отколкото на обществена станция за зареждане, а превозното средство може да бъде предварително загрято през зимата. Изгодно е да се регистрирате при доставчици, които покриват възможно най-много зарядни станции.

Разходи за поддръжка
Има широко разпространено мнение, че разходите за поддръжка на електрически автомобили са по-ниски, отколкото на двигатели с вътрешно горене. Опитът обаче показва, че остарряването на спирачните дискове може да бъде по-високо от очакваното поради по-малко използване, така че понякога трябва да се сменят по-рано, отколкото при двигателите с вътрешно горене. Освен това часовите ставки в сервизите за електрически превозни средства се увеличиха, тъй като служителите се нуждаят от допълнителна квалификация за работа с електрически автомобили.

Цена
Електрическите автомобили все още обикновено са по-скъпи за закупуване от сравнимите с двигатели с вътрешно горене. Затова разберете колко точно струва един електрически автомобил предварително и направете сравнения на цените.

Гаранция
При закупуване на употребяван електрически автомобил също е препоръчително да обърнете внимание на оставащия срок на гаранцията и обхвата на гаранцията - особено по отношение на батерията. Застрахователните разходи също трябва да бъдат включени в изчислението, които често са по-високи за електрически превозни средства, отколкото за сравними двигатели с вътрешно горене. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Техника /Technics Електромобили Polestar

Polestar 5 презарежда от 10 до 80 % в рамките на десет минути! - видео

Май 01, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Audi

Audi Q7 и Q8 PHEV: по-голяма батерия, по-голям пробег

Апр 29, 2024
Авто Новини Техника /Technics Авто глобус Безопасност | Safety

Системите за подпомагане - кой ще е отговорен при катастрофа?

Апр 29, 2024