Skoda Monte Carlo

Изцяло новите Passat и Tiguan на Volkswagen вече и в България

Изцяло новите Passat и Tiguan на Volkswagen вече и в България

Изцяло новите Passat и Tiguan на Volkswagen вече и в България

Реклама Nissan X-Trail
Изцяло новите Passat и Tiguan на Volkswagen вече и в България

Почти едновременно, в рамките на броени дни, в края на септември и началото на октомври миналата година, Volkswagen представи пред света новите поколения на емблемата си Passat и на хитовия си Tiguan. С настъпването на пролетта, двата автомобила вече присъстват официално и на българския автомобилен пазар, като обещават да влеят нова сила в два изключително разнородни пазарни сегмент за марката в страната ни- този на корпоративните и частните (най-вече семейни) потребители.

Passat стъпва на пазара, загубвайки емблематичното обозначение Variant в модификационното си портфолио, основната причина за което е, че моделът e наличен за закупуване единствено и само в комби версия.

Освен горната "загуба", всичко останало при новия Passat е на печалба, като той е станал по-голям, по-функционален, по-технологичен от когато и да било.

Volkswagen лансира новата генерация на Passat след повече от 34 000 000 негови реализирани представителя в 50-годишната му история, като автомобилът идва с нови пропорции и подобрен интериорен комфорт и простор, както и с редица нови технологични решения, в това число и зареждаеми (PHEV) хибридни eHybrid варианти с максимални мощности от 204 и 272 конски сили, които благодарение на интегрираната си батерия с капацитет от 19.7 kWh, обещават движение в чист електрически режим в продължение на около 100 километра. Интересна новост тук е тази, че бордовата система система поддържа бързо зареждане с капацитет от до 50 kW.

Новият Volkswagen Passat се предлага също така за първи път и в хибридна (48V) модификация със 150 конски сили, две бензинови 2.0 TSI турбоверсии с 204 и 265 конски сили, както и в два турбодизелови със 150 и 193 конски сили, а всеки един от автомобилите ще бъде изпълнен с роботизирана DSG трансмисия. Топ-версиите в бензиновата и дизеловата гама на модела пък са в комбинация със система за задвижване на четирите колела 4Motion.

Увеличените габарити на новия Passat (+14 сантиметра дължина), в това число и с 50 мм при междуосието, са довели до оформянето на наистина впечатляващ с простора си интериор. Той е особено ясно изразен в задната част на купето, където пътниците на втория ред седалки могат да разчитат на допълнителни 5 сантиметра пространство за краката, а товарният обем на комбито може да достигне до впечатляващите 1920 литра.

Допълнителен фактор за приятното изживяване и пътуване, особено на дълги разстояния, при Passat е интегрирането на новото DCC Pro адаптивно окачване, което обещава по-плавно и контролирана реакция на купето в зависимост от ускорението, намаляването на скоростта и накланянето в завой.

Освен с второто поколение на зареждаемата си PHEV хибридна задвижваща система и новото адаптивно окачване, новият Passat идва и с пълен набор системи за повишаване на активната безопасност и комфорта. Дори в базовото си изпълнение, автомобилът идва с предни седалки с функция за масаж, тризонален климатик, диодни фарове и система за следване на пътното платно Lane Assist, 16-цолови алуминиеви джанти и други.

В оборудването на Passat фигурират също така луксозни климатизирани ergoActive предни седалки и нови дигитализирани повърхности с размер на централния екран от 32 и 38 сантиметра, система за дистанционно паркиране, - Travel Assist с функция Emergency Assist, матрични IQ. Light LED фарове, система за индиректно осветление на интериора с интегрирани диоди по предното табло и панелите на вратите и други.

Макар и със значително по-скромна пазарна история в сравнение с осемте генерации на Passat, новото поколение на модела Tiguan има с какво да се похвали, а именно с вече две успешни поколения и повече от 7.4 милиона реализирани екземпляра.

Новият Tiguan, който подобно на Passat е разработен на базата на модулната платформа MQB evo, стъпва на пазара с цялостно трансформиран екстериор и интериор, и сякаш преосмислена концепция с акцент върху високите технологии, приложимостта и добавените функционалности. SUV автомобилът е станал по-дълъг (+30 мм), но в същото време височината, ширината и междуосието му са запазени непроменени. В същото време обаче, вместимостта на товарното отделение е увеличена с цели 37 литра и достига до 652 литра.

Новият Volkswagen Tiguan се предлага само с DSG роботизирана предавателна кутия, адаптивно окачване DCC, както и с избор между двулитрови TDI дизелови и TSI бензинови турбоагрегати с максимални мощности от 150 до 265 конски сили, 4Motion версии с четири задвижващи колела и eTSI незареждаема версия със 150 конски сили.

Подобно на Passat, топ-предложението в модификационното портфолио на новия Tiguan са неговите две PHEV зареждаеми хибридни версии с батериен модул 19.7 kWh, които обещават възможност за изминаването на до 100 километра в чист електрически режим. Тук вариантите са 204 и 272 конски сили, а интегрираната батерия позволява и бързо зареждане (50 kW) за още по-добра приложимост в 100% електрически сценарий на експлоатация.

В зависимост от избраната версия, дори в базовата такава, бъдещите собственици на Tiguan могат да разчитат на редица системи за повишаване на безопасността и комфорта, в това число паркинг асистент, система за следване на пътната лента, интернет свързаност и други.

Подобрен комфорт и цялостна удовлетвореност от покупката обещават наличните като допълнително оборудване предни седалки ergoActive, IQ.LIGHT HD матричните фарове, бордова инфо-комуникационна и мултимедийна система с централен екран с диагонал от до 38 сантиметра и изцяло нов интерфейс и логика на функционалностите, адаптивното DCC Pro окачване и други.

Допълнителен комфорт и функционалност в интериора на новата генерация на Tiguan внася и централният програмируем бутон, който дава бърз достъп и възможност за конфигуриране на различни подсистеми на автомобила, в това число сила на звука на мултимедийната система, избор на режим на работа (Eco, Comfort, Sport, Individual, Offroad, Snow).

Друга интересна технологична новост, която е интегрирана на борда на двата автомобила е интеграцията на ChatGPT, който ще стане достояние на собствениците на всички модели на марката, оборудвани с гласовият асистент на марката IDA.

ChatGPT става част от стандартното оборудване на изцяло електрическите ID.7, ID.4, ID.5 и ID.3, Tiguan и Passat, както и при обновената версия на Golf, като функционалностите на чат-ботът са достъпни след произнасянето на гласовата команда Hello IDA. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Тестове Авто глобус Dacia

Новата Dacia DUSTER: Просто повече DUSTER (Видео)

Апр 30, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус CUPRA

CUPRA показа новите Formentor и Leon (Видео)

Апр 30, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Електромобили Ford

Новият Ford E-Transit: зареждате по-бързо и карате по-далеч

Апр 30, 2024