Skoda Monte Carlo

Световният шампион Здарски с победа в Португалия

Световният шампион Здарски с победа в Португалия

Световният шампион Здарски с победа в Португалия

Реклама Honda ZR-V
Българите с рекордно постижение в енергийната ефективност за новата KIA Niro EV, запазват третото място в шампионата

Тридесет и пет екипажа от девет националности стартираха в Oeiras Еcorally Portugal, пети кръг от световния рали шампионат за серийни електрически автомобили на FIA. Ралито бе и втори кръг от Iberian Eco Rallye Challange 2024. Българският отбор ASM Bulgaria стартира за първи път в състезание на Иберийския полуостров с основна цел да се запозна със спецификите и да натрупа опит за предстоящите стартове от календара на FIA в региона.

Маршрутът на ралито включваше 426 километра от които 265 състезателни, разпределени в 13 отсечки. Състезанието стартира с нощен етап включващ две минавания на най-дългата отсечка от 35,4 км. в природен парк Синтра, където първите стартирали екипажи срещнаха някои неестествени препятствия по трасето, като аварирали автомобили и паднали през пътя дървета, въпреки, че отсечката беше отцепена от полицията. Калин Дедиков и Антоанета Дедикова с KIA Niro EV стартираха с трети номер като трябваше да се справят в движение с непредвидените предизвикателства и завършиха първият етап на 20-та позиция в класирането.

Втория ден състезанието премина през равнините около заливът Таксо и достигна региона Сетубал. Трафикът и сложната навигация бяха основното предизвикателство пред екипажите, като дори опитните местни състезатели правеха грешки водещи до големи изоставания. Българите се справяха добре и прогресираха в класирането до петата отсечка, където те, и много от останалите екипажи допуснаха грешка в навигацията и отново изостанаха. В следващите отсечки от етапа Дедиков/Дедикова отново записаха добри времена, като на макадамовите трасета резултатите им бяха близки до лидерите.

Глобалните климатични промени се отразиха за пореден път на състезание от шампионата на FIA, който има за цел да промотира електрическата мобилност, като основен фактор за справяне с проблемите следствие от човешката дейност. Час преди екипажите да преминат осмата отсечка от състезанието голяма част от трасето се оказа под вода и организаторите я отмениха.

В последния етап българите преминаха с максимална концентрация и добро темпо трупайки безценен опит в първото си рали в Португалия. Голямата драма в състезанието дойде в последната 13-та отсечка. Португалските шампиони Албино/Фигеридо с KIA EV6 бяха поредния екипаж допуснал грешка в навигацията и от абсолютни лидери в класирането през цялото състезание изпаднаха от десетката само няколко километра преди финала, като отстъпиха първото място на световните шампиони Здарски/Набелек с Hyundai Kona. Втори в състезанието завършиха португалците Морайс/Контино с Hyundai Ioniq 5 и трети отново португалски екипаж Серано/Берардо с KIA EV6. Българският отбор успя да стопи част от голямото си изоставане и завърши на 15-та позиция в генералното класиране за Bridgestone FIA Eco-R. Голямото постижение на екипажа на ASM Bulgaria беше регистрирано след обработка на данните от автомобилите от техническият департамент на FIA, които регистрираха коефициент на енергийна ефективност 0,7828 за тяхната KIA Niro EV постигнат от Дедиков/Дедикова в състезателните отсечки.

Финалният суперспециален етап на крайбрежния булевард в Оейраш събрал хиляди зрители беше извън класирането за световния шампионат. С точките от него обаче, екипажите Дедиков/Дедикова, Албино/Фигеридо, Серано/Берардо и Конте/Сегнесе завоюваха първо място за KIA в отборното класиране за Iberian Eco Rallye Challange.

Следващият кръг от световния шампионат Bridgestone FIA Eco-R е Е-Rally Azores 26-28 април, което ще се проведе по емблематичните макадамови отсечки на остров Сан Мигел.

*Източник: ASM Bulgaria Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Електромобили DS DS Automobiles

MONACO E-PRIX – ПРЕДСТОИ БОЛИДИТЕ НА DS AUTOMOBILES ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЪЛНИЯ СИ БЛЯСЪК ПО УЛИЦИТЕ НА КНЯЖЕСТВОТО!

Апр 27, 2024
Авто Новини Automakers press releases Ретро Спорт Mercedes-Benz

Състезателна кола-легенда на Mercedes за Targa Florio от 1924 г. се завръща на пътя

Апр 25, 2024
Авто Новини Спорт Електромобили Abt

Abt Cupra: Най-добър резултат след завръщането във Формула Е

Апр 22, 2024