Opel Stock

Неподозирана опасност - прибиращите се дръжки на вратите!

Неподозирана опасност - прибиращите се дръжки на вратите!

Неподозирана опасност - прибиращите се дръжки на вратите!

Реклама Skoda Monte Carlo
Прибиращите се дръжки на вратите могат да представляват риск за безопасността и да причинят проблеми на спасителите при инциденти, предупреждават от най-големия немски автомобилен клуб ADAC. Дори на професионалните спасители им отнема повече време, за да стигнат до обитателите, ако вратите не могат лесно да се отворят - да не говорим за неспециалистите, които искат да окажат помощ.

Прибиращите се дръжки на вратите станаха модерни поради техните аеродинамични и визуални свойства. Tesla ги използва в масовото си производство, а европейски производители като Mercedes и BMW също последваха примера с различни модели. Някои механизми за отваряне на врати могат да се разгънат ръчно чрез натискане на предната част на дръжката. Много решения обаче използват електрически сервомотори, които само автоматично онварят дръжката за работа.

Експертите по безопасност предупреждават, че особено ако захранването е прекъснато след инцидент, дръжката може да остане прибрана и спасителите при инциденти да не могат да достигнат до пътниците в колата.

При краш тестовете според Euro NCAP /Европейският консорциум за тестване на системи за безопасност на превозни средства/, в който членува и ADAC, се изпитват и оценяват силите на отваряне на вратите. Проверява се и дали автомобилът автоматично отключва вратите след инцидент, за да могат да се отворят отвън. Досега прибиращите се дръжки на вратите не са показали никакви аномалии.

Според съобщения в медиите обаче в миналото е имало проблеми в реалността при други сценарии на аварии. От гледна точка на клуба, механично решение за удължаване на дръжките на вратите гарантира най-добрия шанс за отваряне на вратите отвън след катастрофа - дори ако захранването отпадне.

Първата помощ няма шанс, когато деформацията на тялото е толкова голяма, че вратите са блокирани и вече не могат да бъдат отворени дори със силно дръпване на дръжката на вратата. Въпреки това, стабилна, удължена дръжка на вратата може да помогне за отваряне на вратата дори в случай на деформация и голямо съпротивление, например ако вратата е настрани върху пътя или препятствие, или превозното средство е на покрива си.

От клуба посочват още, че някои превозни средства отключват вратите и електрически отвътре с натискане на бутон. Тук също трябва да има възможност за бързо отваряне на превозно средство в случай на опасност без захранване. Собствениците на автомобили, които притежават превозно средство с електрическо отваряне на вратата отвътре (например различни модели от Tesla, Nio или BMW Серия 7 и iX), трябва да се запознаят с опциите за аварийно отключване в ръководството на автомобила, преди да потеглят - и в идеалния случай да покажат ги на другите пътници. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили XPeng

Април 2024: XPENG с ръст от 33%

Май 03, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили

Rivian получи 827 млн долара от Илинойс

Май 03, 2024