Opel Stock

Nissan си поставя доста трудна глобална цел за BEV в Европа

Nissan си поставя доста трудна глобална цел за BEV в Европа

Nissan си поставя доста трудна глобална цел за BEV в Европа

Реклама Honda ZR-V
Автомобилният производител иска електрически превозни средства с батерии /BEV/ да представляват 40% от общите му продажби в региона до началото на 2027 г. Продажбите на Nissan в Европа ще достигнат напълно електрически микс от „повече от 40 процента“ до март 2027 г., обеща изпълнителният директор Макото Учида като част от новия средносрочен план на компанията. Nissan ще пусне шест нови автомобила в региона дотогава. Не бяха уточнени задвижвания, но Учида каза на журналисти, че компанията ще възприеме „балансиран подход“ към комбинацията между електромобили и хибриди.

Ангажиментът на Nissan BEV да представлява 40 процента от общите му продажби в Европа до март 2027 г. е най-трудният, който е поставил за задвижването в средносрочния план. В световен мащаб Nissan очаква BEV да представляват 20 процента от общите продажби до тази дата, с цел да ги увеличи до 40 процента до 2030 г.

От Nissan добавиха, че ще пуснат своята бензиново-електрическа хибридна система от трето поколение e-Power в Европа. Съобщението, че хибридните модели ще бъдат сред новите лансирания, е даване малко назад от обещанието, направено миналата година, че всички нови лансирани Nissan в Европа ще бъдат изцяло електрически. През миналия септември Nissan заяви, че очаква всички продажби в Европа да бъдат напълно електрически до 2030 г. Компанията не повтори това твърдение по време на обявяването в понеделник на средносрочния план, наречен Nissan Arc.

Nissan по-рано обяви планове за четири нови електрически превозни средства с батерии за Европа, но също така не посочи времеви рамки за пускането им на пазара. Поне три се очакват преди целевата крайна дата на средносрочния план 31 март 2027 г.

През последните години Nissan се бори да увеличи своя дял от EV в Европа, въпреки че беше първият, който пусна достъпен компактен BEV в региона, когато започна продажбите на Leaf през 2010 г. Компанията е продала 28 625 електрически автомобила в Европа миналата година, което се равнява на дял от едва 9,7 процента. Продажбите на EV на Nissan са намалели с 16 процента спрямо предходната година поради намаляващото търсене на Leaf, според данни на изследователя на пазара Dataforce.

В момента Nissan произвежда само един BEV за Европа, средният SUV Ariya. През март Nissan спря производството на Leaf в единствената фабрика на компанията в региона в Съндърланд, Англия. Nissan подготвя замяна на Leaf, преминавайки от хечбек към каросерия тип SUV. Новият дизайн ще се стреми да се справи с неудобните пропорции на първите две поколения на Leaf, които използваха платформа, адаптирана от автомобили с двигател с вътрешно горене. Очаква се новият Leaf да бъде разкрит в края на тази година и да влезе в продажба през 2025 г.

Nissan също така ще произвежда електрически заместители на малкия SUV Juke и компактния SUV Qashqai в своя завод в Съндърланд, съобщиха от компанията миналата година, без да посочват времева рамка. От тези два автомобила, Juke се очаква първи с вероятна дата на пускане на пазара през 2025 г. Nissan също така планира електрически заместител на малкия автомобил Micra, който ще бъде разработен и произведен от партньора Renault. Автомобилът ще бъде базиран на наскоро представения малък хечбек Renault 5. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили

На една "бърза" зарядна станция в ЕС се падат по 29 електромобила

Апр 29, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Audi

Audi Q7 и Q8 PHEV: по-голяма батерия, по-голям пробег

Апр 29, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Honda

Honda с инвестиция от 11 млрд долара за електрификацията си в Северна Америка

Апр 29, 2024