Skoda Monte Carlo

Автомобилният парк на Европа старее

Автомобилният парк на Европа старее

Автомобилният парк на Европа старее

Реклама Honda ZR-V
Проучване на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) сочи, че европейският автомобилен парк застарява и дават един различен поглед върху разликите от ситуацията при продажбите на годишна база и общото състояние на автомобилния свят.

В годишното си проучване, от ACEA акцентират върху полюсното позиционирани на електромобилите. От една страна на годишна база те са третите по популярност сред европейските потребители като задвижване и формират почти 15% от общия автомобилен бизнес в Европа. В същото време обаче, поглеждайки общия парк, колите със 100% електрическо задвижване са едва 1.2% от всички, които се движат по пътищата.

"Данните подчертават факта, че може да отнеме няколко години, дори десетилетия, преди по-старите превозни средства да бъдат заменени от по-нови, оборудвани с по-чисти и екологични технологии", казват от ACEA.

"По-старите превозни средства обикновено разполагат с по-неефективни технологии, което може да доведе до повече емисии и замърсяване, ако не бъдат заменени. Това подчертава важността да се гарантира, че тези по-стари превозни средства са бързо заменени от най-екологичните и чисти модели, в които нашата индустрия инвестира сериозно", споделят още от асоциацията.

Най-новото проучване на ACEA сочи, че в момента в ЕС се експлоатират около 290 000 000 коли, възрастта на които продължава да се увеличава и достига средна стойност от 12.9 години.

От асоциацията посочват, че в някои държави средната възраст на автомобилния парк е още по-голяма, като посочват 17 години в Гърция и Естония.

При камионите, средната възраст на парка е 13.9 години, а при автобусите и вановете е 12.5 години.

Според анализа на ACEA, средната възраст на автомобилния парк се е увеличил с около една година от 2018-а насам. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Електромобили Geely Lotus NIO

NIO и Lotus със стратегическо партньорство

Апр 28, 2024
Авто Новини Авто глобус Aston Martin BYD Dacia Hyundai Tesla

Най-четеното от изминалата седмица (17/2024)

Апр 28, 2024
Авто Новини Ретро Авто глобус Ford

Офроудът с Ford Model T не е шега! - видео

Апр 28, 2024