Lasurit

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Реклама Honda ZR-V
Това е кошмарен сценарий за шофьорите: колата ви напуска пътя и се потапя във вода, превръщайки автомобила ви в потъващ капан. Срутването на моста Франсис Скот Кий в река Патапско рано във вторник е нагледен пример за опасноста и че можете да попаднете на подобна катастрофа в собствената си кола. Служители от противопожарната служба в Балтимор казаха, че сонарът е открил превозни средства, потопени във водата, но не е ясно дали има някой вътре.

При подходящи условия шофьорите, които запазят спокойствие, имат шанс да избягат от потопената кола. През 2013 г. 22-годишна жена от окръг Калвърт, Мериленд, оцелява, след като колата й пада във водата.

Термичният физиолог Гордън Гийсбрехт, пенсиониран професор от университета в Манитоба с опит в потапянето на превозни средства и хипотермията, каза, че пътниците имат една минута, за да се спасят от потъваща кола.

След като превозното средство се потопи дори частично, шансовете за оцеляване са малки. „Минута е средно число“ - казва Гисбрехт - „Така че прозорците със сигурност ще работят за 60 секунди, но ако знаете какво да правите, можете да отворите този прозорец за 10 или 15 секунди.“ Според професора пътниците трябва да запомнят абревиатурата SWOC /ППВП/ - Предпазните колани премахнати, Прозорците отворени, Вън веднага, Първо децата!




„Много хора смятат, че трябва да отворите вратите, а не трябва!“ - казва Гисбрехт - „Колата просто отива все по-дълбоко и щом водата се издигне до прозореца, вие дори няма да можете да го отворите. Така че трябва да отворите този прозорец възможно най-скоро! Електрическите прозорци все още могат да работят в рамките на една минута, защото запалването е включено“.

Когато помагате на децата, избутайте първо най-големите, за да можете да помогнете на най-малките пътниц, като е по-лесно да бутате, отколкото да издърпвате пътниците, така че останете в колата, докато малките хора не се евакуират безопасно. Колите в дълбока вода обикновено потъват първо с носа, така че имате още няколко секунди, като излезете през заден прозорец.




В по-плитка вода кола може да се спусне хоризонтално, така че пътниците да могат да се издържат върху заклещен въздушен джоб, но Гийсбрехт каза, че този сценарий е „много рядък“. Според Гийсбрехт разбиването на прозорец на кола е неосъществимо. Автомобилите, които имат ламинирани прозорци вместо закалено стъкло, са устойчиви на силен удар. Етикет в долния ъгъл на страничния прозорец сочи закалено или ламинирано е стъклото, но това помага само ако сте го запомнили. Когато имате само минута, за да се спасите, не си струва времето да търсите инструмент.

Много малко хора биха могли да счупят първо прозорец, след водата го затисне не може да се счупи прозореца, дори и да имате чук. След като сте във водата, трябва да контролирате дъха си, да прецените заобикалящата ви среда и да се качите или да се придържате към превозното средство, докато е на повърхността. Трябва да се задържите на превозното средство толкова дълго, колкото можете или докато определите най-близкото или най-лесното място, до което можете да стигнете.

Хипотермията не е непосредствен проблем - отнема около един час, за да стане достатъчно студено, за да може сърцето да спре. Въпреки това, удавянето е истинско безпокойство, особено ако изпаднете в паника или шок, след като се потопите във водата. Първото нещо, което ще се случи, когато сте в студена вода, е реакция на студен шок, което е задъхване и хипервентилация или тежко дишане.

Студът може да извади от строя мускулите и нервите, и да загубите способността си да плувате. Важен е принципът - 1-10-1- една минута, за да овладеете дишането си, десет минути смислено движение и около час преди да изпаднете в безсъзнание поради хипотермия. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Авто глобус Lamborghini Maserati

На гости на Bridgestone в Рим

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Nissan

Автосалон Пекин 2024: Nissan показа две електрически и две PHEV хибридни концепции (Видео)

Апр 27, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Audi BMW Citroen Dacia Ford Nissan Peugeot Renault Tesla Toyota Volkswagen Volvo

Март 2024: Макар и с 43% спад, Tesla Model Y отново е най-продаваната нова кола в Европа

Апр 27, 2024