Opel Stock

Пореден български успех в световния е-рали шампионат

Пореден български успех в световния е-рали шампионат

Пореден български успех в световния е-рали шампионат

Реклама Skoda Monte Carlo
С точките от Чехия състезателите излизат трети в генералното класиране на Bridgestone FIA Eco-R

Тридесет и три екипажа от девет националности стартираха в ČEZ Czech New

Energies Rallye 2024, четвърти кръг от календара на световния рали шампионат за серийни електрически автомобили на FIA. Състезанието бе и първи кръг от смятания за един от най-силните в света Чешки национален еко рали шампионат. Българският отбор ASM Bulgaria стартира за четвърта поредна година в най-предизвикателното състезание от шампионата с номер 9. С общ маршрут от 600 километра, над 350 километра състезателни етапи взаимствани от няколко чешки ралита и два етапа от WRC Central European Rally, съчетани със сложна навигация и най-високите средни скорости в историята на шампионата, състезанието се превърна в истинска руска рулетка.

Калин Дедиков и Георги Павлов с тяхната KIA Niro EV стартираха с много добри резултати в откриващите отсечки и се движеха в челото на класирането. В нощния етап българите успяха да запазят максимална концентрация и да не допуснат грешки в трите предизвикателни отсечки. Така на финала на първия ден екипажът завърши четвърти във временното класиране.

Вторият ден от състезанието с над 350 километров маршрут стартира в 7:00 сутринта с предвидени само 2 часа регрупинг за дозареждане на автомобилите на обяд. Променливото време и ниските температури направиха отсечките изключително хлъзгави и добавиха нови предизвикателства за екипажите. Дедиков и Павлов преминаха първия етап с добро време и реални шансове да се борят за стъпване на подиума. В следващият етап обаче българите бяха блокирани в две поредни отсечки от други автомобили и загубиха над половин минута. Огромното изоставане мотивира още повече екипажа и до финала състезателите дадоха всичко от себе си записвайки топ 3 времена във всяка отсечка и отново доближиха лидерите.

В крайна сметка първи за световния шампионат се наредиха действащите световни шампиони Здарски/Набелек от Чехия, втори отново чешки екипаж Кристоф Хайек/Никола Хайкова, трети вицешампионите Герини/Прусак, а българите завършиха четвърти на 10,3 секунди от подиума.

За чешкият шампионат, където е предвиден хендикап, който анулира един най-слаб резултат от отсечка за цялото състезание, Дедиков и Павлов заслужено заеха трето място и заедно с Герини/Прусак завоюваха първо място за KIA в шампионата на производителите.

След поредното си солидно представяне, отборът на ASM Bulgaria, Калин Дедиков и Георги Павлов се изкачиха на трето място във временното генерално класиране на световния шампионат Bridgestone FIA Eco-R и ще направят всичко възможно да продължат програмата си.

Следващият кръг от шампионата е португалското рали Oeiras в началото на април последвано “електрическият” вариант на новия кръг от WRC - Е-Rally Azores в средата на месеца.

*Източник: ASM Bulgaria Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Авто глобус Lamborghini Maserati

На гости на Bridgestone в Рим

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Nissan

Автосалон Пекин 2024: Nissan показа две електрически и две PHEV хибридни концепции (Видео)

Апр 27, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Електромобили Audi BMW Citroen Dacia Ford Nissan Peugeot Renault Tesla Toyota Volkswagen Volvo

Март 2024: Макар и с 43% спад, Tesla Model Y отново е най-продаваната нова кола в Европа

Апр 27, 2024