New Dacia Duster

Hyundai Ioniq 5 N – една яка електричка! - видео

Hyundai Ioniq 5 N – една яка електричка! - видео

Hyundai Ioniq 5 N – една яка електричка! - видео

Реклама Opel Stock
Електрическият кросовър автомобил Ioniq 5 от Hyundai вече се предлага във високопроизводителна версия с допълнителното обозначение "N". Ioniq 5 N съчетава технологии от моторните спортове с ноу-хауто на Hyundai в разработването на електрически автомобили. Години на развойна работа върху концептуални превозни средства като N Vision 74 и други „подвижни лаборатории“ преминаха във варианта N на Ioniq 5.

Едно нещо беше ясно от самото начало - Ioniq 5 N трябва да бъде превозно средство, което е 100 процента типичен високопроизводителен модел от Hyundai N. За да постигнат това, инженерите трябваше да интегрират трите стълба на марката в процеса на разработка – як и стабилен вървеж в завой, ежедневна спортна кола и пригодност за състезателна писта. Философията води до автомобил, който предлага пъргаво управление и прецизна реакция.

Аспектът „ежедневен спортен автомобил“ съчетава високо ниво на производителност с приятен комфорт. Последният стълб, пригодността за състезателни писти, се фокусира върху способността на моделите N да отговарят на изискванията за особено динамично шофиране по затворени пътища.




В полза на спортното управление Hyundai трябваше да компенсира голямото тегло от 2,1 тона на електрически автомобил. За да постигнат това, инженерите на Hyundai подобриха твърдостта, като направиха корекции на хардуера и софтуера. За да придаде на автомобила пъргавината, която клиентите очакват от един високопроизводителен модел, Hyundai разчита на специални опции за електронна намеса.

Особено предизвикателство беше втвърдяването на тялото. За да направят това, инженерите първо адаптираха структурата на корпуса в сравнение с основния модел с 42 допълнителни точки за заваряване и 2,1 метра допълнителни части. Освен това кормилната колона беше подсилена. Тези структурни подобрения правят Ioniq 5 N изключителен и не са често срещани във високоефективните варианти на други електрически автомобили. По-твърдата конструкция осигурява още по-директна реакция на скоростната граница.

За разлика от базовото превозно средство, Ioniq 5 N има високопроизводителни двигатели на предната и задната ос, които работят до 21 000/мин. В допълнение, инженерите са използвали двустепенен инвертор с повишена енергийна ефективност за по-голяма мощност. Това означава, че спортната електрическа кола доставя до 609 к.с., с активирана N Grin Boost дори 650 к.с. за кратко време, което ускорява колата от нула до 100 км/ч само за 3,4 секунди и позволява максимална скорост от 260 км/ч.

Ioniq 5 N има и най-мощните спирачки, които Hyundai някога е монтирал в модел. Спирачната система е оптимизирана за яко спиране и голямото тегло на напълно оборудвания електрически модел с висока производителност. Специалната N високоефективна спирачна система се характеризира с по-големи спирачни дискове, лека метална технология и оптимизиран въздушен поток и осигурява още по-добро охлаждане при високи натоварвания. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Volkswagen

Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) представя новите модели Caddy

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Nissan

Автосалон Пекин 2024: Nissan показа две електрически и две PHEV хибридни концепции (Видео)

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Ford GM Tesla

Още един сериозен играч в класа на EV-пикапите - GMC Sierra EV - видео

Апр 26, 2024