New Dacia Duster

Новата SKODA Superb: Флагманът стана още по-добър (Видео)

SKODA Superb

SKODA Superb

Реклама Peugeot 408
От Леонид Селиктар

SKODA Auto е една от малкото автомобилни компании не само в Европа, но и в света като цяло, която не може да се оплаче от слаб модел. Портфолиото на марката е разпределено отлично, като покрива всички потребителски сегменти (без пикапите, разбира се), както и всички клиентски предпочитания по отношение на задвижващата система.

Малки, големи и още по-големи, служебни, семейни и представителни, SKODA разполага с пазарно предложение, което да отговори стойностно на всяко изискване. В същото време, марката продължава да работи както на глобалната, така и на регионалната "сцена", като един от най-добрите примери е нейната позиция на индийския пазар, където марката предлага и специално разработени за местните нужди модели.

Когато става въпрос за SKODA, първото име, което изниква в съзнанието е Octavia или Fabia, но когато става въпрос за флагманско присъствие, моделът е един- Superb.

Макар и най-високо позициониран в моделното портфолио на SKODA Auto, Superb формира доста значителна част от реализацията на марката. С 866 800 продадени автомобила през 2023 година, компанията записа ръст в бизнеса си от 18.5% в сравнение с 2022-а, а над 67 400 от закупените й представители са били именно от флагманското й предложение.

В края на миналата година, SKODA представи пред света изцяло новото поколение на Superb и буквално няколко седмици по-късно качи модела на поточната линия. Вчера вечерта, новата SKODA Superb беше обявена за победител в ежегодния конкурс Автомобил на годината на България и спечели отличието за 2024 година.

Стъпвайки на традиционно силните основи на всеки модел на марката, а именно стилен екстериор, всепоглъщащ интериор, технологичност и хитроумни решения за повишаване на комфорта и функционалността на ежедневна база, новият Superb направи още една крачна нагоре и стана с 43 мм по-дълъг, като достигна общ показател от 4912 мм, както и по-висок с 12 мм, до 1481 мм.

Горното е довело до още по-просторен интериор, в който автомобилът обещава допълнителни 11 мм пространство над главите на пътниците на предните и 6 мм на задните седалки, както и още по-голям товарен обем- +20 литра, до внушителните 645 литра.

Дори само по горните два параметъра, Superb вече може да бъде определен като по-добър от своя предшественик, но това би било сериозно подценяване за новия автомобил като цяло.

Новата SKODA Superb, която традиционно се предлага в две версии на купето си- лифтбек и комби, е станала много по-добра във всеки един аспект, който е от значение за потребителите- от пътното поведение, през интегрираните технологии, до задвижващите агрегати.





Говорейки за задвижване, основната новост при флагмана на марката е свързана с въвеждането в модификационното портфолио на наистина впечатляващ PHEV зареждаем хибриден iV вариант, който обещава възможност за изминаването на над 100 километра в чист електрически режим. Това реално превръща колата в изцяло електрическа при ежедневна употреба в градски условия.

Superb iV е в състояние да изпълни горните условия благодарение на по-голямата си батерия, която вече е с капацитет от 25.7 kWh, а бордовата система позволява както зареждане в домашна обстановка (11 kW), така и чрез бързо зареждане (40 kW).

Подобно на предшествениците си, новият Superb няма изцяло електрическа версия, но освен горната PHEV модификация, идва в други пет версии по отношение на задвижването си, в това число хибридизирани. В двигателната гама на модела са включени бензинови и дизелови задвижващи системи с максимални мощности от съответно 150 до 265 конски сили и от 150 до 193 конски сили.

По отношение на интериора, Superb надгражда всичко познато до момента, като въвежда на дневен ред седем дизайнерски селекции, включващи внимателно координирани цветове и материали в стила на модерните жилища. Studio Design Selection с черни и сиви тъкани е включена в базовото ниво на оборудване Essence. Нивото на оборудване Selection предлага избор от четири Design Selections версии. Освен това клиентите на SKODA могат да избират от до 13 тематични пакета опции, 15 индивидуални самостоятелни опции, три изпълнения на предните седалки и други.

Други два интересни и изцяло нови елементи във вътрешността на Superb са изнесеният на волана превключвател на трансмисията и появата на прожекционен (head-up) екран, който надгражда и без това големите дигитализирани повърхности в интериора.

Дигитализирани и многофункционални са също така тройката нови Smart Dials програмируеми контролери, който могат да бъдат конфигурирани в зависимост от предпочитанията на водача или пътника отпред и да отговарят за управлението на различни подсистеми и функции- от климатичната инсталация, до вентилацията/подгряването на седалки, работата с аудиосистемата и дори избора на режима на поведение на автомобила и неговото ново адаптивно DCC+ окачване.

Новият Superb не би бил истинска SKODA, ако не разполагаше и богат набор Simply Clever решения за улесняване на ежедневието. Тук броят им достига почти 30, като едни от най-интересните и нови са свързани с новата електрическа щора за товарното отделение при версията комби, нов подлакътник за задния ред седалки с интегриран държач за таблет и други. Присъствие отбелязват също така удобният USB-C жак в задната част на огледалото за задно виждане, стъргалката за лед, криещият се във вратата на водача чадър, изключително полезни разделите и организатори за товарното отделение и други.

Новият Superb не би бил истинска SKODA и ако нямаше версия Laurin & Klement- топ-версията в модификационното портфолио на флагмана. Тук основните акценти са коженият салон, ергономичните седалки с вентилация, подгряване и масажна функция, луксозната аудиосистема на Canton, LED Matrix диодните фарове, DCC+ окачване с прогресивно управление, допълнително тонираните хромирани елементи и други.

Superb е станал и по-умен и полезен, като основната причина за това е интеграцията на чатбота ChatGPT на борда на автомобилите на марката, бордовите системи на които разполагат с гласовия асистент на компанията- Laura. Функционалностите на ChatGPT влиза в употреба само при невъзможност за отговор от страна на виртуалния бордови асистент, като чатботът няма достъп до каквато и да било информация за автомобила или неговия собственик. Всяка комуникация между човека и изкуствения интелект бива изтривана автоматично веднага след приключването й.

Допълнителна функционалност, в това число възможност за безжични плащания на пътни и паркинг такси, зареждане с гориво и други, новият Superb предлага благодарение на бордовата си инфо-комуникационна и мултимедийна система от ново поколение.

Автомобилът идва с постоянна интернет свързаност, което освен допълнително удобство по отношение на навигационните услуги, обещава и онова спокойствие, че автомобилът ще става все по-добър във времето след слизането си от поточната линия благодарение на редовните OTA (over-the-air) обновления на бордовата система и разширяването на нейните функционалности.

Интернет свързаността идва и с допълнителни предимства при PHEV версията Superb iV, като тя дава възможност на собственика да стартира/спира процеса на зареждане на батерията дистанционно, да стартира/спира климатичната/отоплителната система, да конфигурира оптимално точен час на потегляне и други. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Volkswagen

Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) представя новите модели Caddy

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Nissan

Автосалон Пекин 2024: Nissan показа две електрически и две PHEV хибридни концепции (Видео)

Апр 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Електромобили Ford GM Tesla

Още един сериозен играч в класа на EV-пикапите - GMC Sierra EV - видео

Апр 26, 2024