Lasurit

Volvo EX30 е с най-нисък въглероден отпечатък от моделите на марката

Volvo EX30 е с най-нисък въглероден отпечатък от моделите на марката

Volvo EX30 е с най-нисък въглероден отпечатък от моделите на марката

Реклама Skoda Stock
Volvo е много напред, що се отнася до околната среда. Новото Volvo EX30 има най-малкия въглероден отпечатък от всички предишни електрически превозни средства на шведската премиум автомобилна марка. Според анализа на жизнения цикъл, който е публикуван сега, електрическият SUV има CO2 отпечатък от само 23 тона на 200 000 километра – което е около 60 процента по-ниско от това на компактното Volvo XC40 с двигател с вътрешно горене.

Въглеродният отпечатък идентифицира ключовите материали и процеси, които допринасят за вредните емисии на автомобила. Докладът се фокусира изключително върху емисиите на парникови газове и обхваща целия жизнен цикъл на автомобила – от извличането и рафинирането на необходимите суровини до края на живота на автомобила.

Възобновяемата енергия е решаващ фактор - ако Volvo EX30 се зарежда изключително със зелена вятърна енергия, неговият CO2 отпечатък се намалява съответно с около 42 процента и 22 процента в сравнение с глобалния и европейския микс от електроенергия. За да могат електрическите автомобили да развият пълния си потенциал, инвестициите в инфраструктура за възобновяема енергия трябва да бъдат увеличени и ускорени в световен мащаб, според производителя.

"Преминаването към електрически автомобили е ключ към ограничаване на изменението на климата. Но имаме нужда от повече прозрачност, за да намалим още повече емисиите" - казва Йонас Оттерхайм, отговорен за опазването на климата във Volvo Cars - „Чрез изследване на въглеродния отпечатък на Volvo EX30 и идентифициране на ключови материали и процеси, ние се стремим да получим ценна информация, която може да помогне на нас и на цялата индустрия да вземем по-устойчиви решения.“

С анализа Volvo Cars създаде цялостни оценки на жизнения цикъл на три от електрическите автомобили, които пусна на пазара от 2019 г. насам. Докладите за Volvo EX40, Volvo EC40 и Volvo EX30 са предназначени да служат като помощ при вземане на решения от клиентите, когато избират следващото си изцяло електрическо превозно средство. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Maybach Mercedes-Benz

Mercedes AMG GT 63 S E Performance бе с премиера в Шанхай - видео

Апр 28, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Lamborghini

Специален модел Lamborghini Huracan Sterrato All-Terrain - видео

Апр 28, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Бизнес /Business Volkswagen

Volkswagen Commercial Vehicles (VWN) представя новите модели Caddy

Апр 27, 2024