Opel Stock

Смяната на гумите през пролетта е препоръчителна

Смяната на гумите през пролетта е препоръчителна

Смяната на гумите през пролетта е препоръчителна

Реклама Honda ZR-V
Март 2024 ще бъде благоприятен на много места с повсеместни плюсови температури. Но още е рано за летни гуми. По традиция смяната се препоръчва за Великден. Основното правило "от В до О" гласи, че летните гуми трябва да се използват от Великден до октомври. Автоклуб Европа (ACE) съветва да не приемате това твърде сериозно, тъй като Великден тази година е значително по-рано, отколкото например следващата година.

До април се очакват застудявания, но най-късно от май, когато преобладават стабилни плюсови температури, от ACE смятат, че определено трябва да се премине към летни гуми. Зимните гуми са по-меки от летните поради гумената смес. При по-високи температури това води до по-голямо износване. Освен това зимните гуми показват слабости през пролетта и лятото - и в зависимост от времето дори и през есента, които застрашават безопасността на пътя.

Благодарение на по-меката гума, спирачният път е значително по-дълъг при високи температури, отколкото при по-твърдите летни гуми: колкото по-висока е температурата, толкова по-лош е спирачният ефект на зимните гуми. Те също могат да проявят опасно поведение при шофиране в завиване - управлението става по-малко прецизно и има по-голям риск от подхлъзване, тъй като сцеплението с пътя намалява.

Дали са необходими нови летни гуми зависи от тяхната възраст и състояние. Използваните гуми трябва да се проверят за повреди. Ако гумите са по-стари от шест години, експерт трябва да оцени годността им. Ако вече можете да видите фини пукнатини между блоковете на протектора или по страничните стени, препоръчително е да смените гумите.

Колко стара е една гума се разкрива от така наречения DOT номер - четирицифреното число върху страничната стена на гумата, което се състои от календарната седмица и годината на производство. Когато става дума за стари гуми е важно да проверите не само възрастта, но и дълбочината на грайфера. Независимо от предписаната минимална дълбочина на протектора, ACE препоръчва дълбочина на протектора от поне три милиметра за летни гуми.

Бъдете внимателни, когато пазарувате онлайн - ACE предупреждава за фалшиви магазини в интернет. Ако купувате гуми онлайн, трябва да се уверите, че има възможност за смяна на гумата от договорен партньор. ACE препоръчва да купувате само гуми с дата на производство преди не повече от 18 месеца. Следователно датата на производство трябва да бъде посочена, но обикновено я няма онлайн. Въпреки че 14-дневното право на отказ е гарантирано, връщането на обемисти гуми чрез транспортна компания може да отнеме много време и да струва много. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Електромобили Geely Lotus NIO

NIO и Lotus със стратегическо партньорство

Апр 28, 2024
Авто Новини Авто глобус Aston Martin BYD Dacia Hyundai Tesla

Най-четеното от изминалата седмица (17/2024)

Апр 28, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Maybach Mercedes-Benz

Mercedes AMG GT 63 S E Performance бе с премиера в Шанхай - видео

Апр 28, 2024