Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Арх. Иван Шишков: Колкото по-бързо проектираме важните инфраструктурни проекти, толкова повече работа ще има пътният сектор
Автор: Екип Varna24.bg 17:56 / 06.10.2022Коментари (0)897
©
Незавършените стратегически инфраструктурни обекти и магистрали, както и изоставането в изграждането на градската среда, са основните проблеми пред строителния бранш в държавата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при откриването на "Годишна конференция за строителство и инвестиции 2022“, организирана от списание "Мениджър“, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

Министърът каза още, че държавата може да помогне на частния бизнес, като направи ясни закони и регламенти, без различни тълкувания, както и като ударно проектира всички стратегически пътни направления в страната. "Имаме забавяне в строежа на публичната инфраструктура. Изградили сме само малка част от нужните ни магистрали, а по-голямата част дори не са проектирани. Ако започнем ударно проектиране на нови магистрали, ще имаме и строителство, което ще осигури повече работа на строителните фирми, а и ще бъде подкрепа за бизнеса в условията на криза“, посочи той.

Арх. Шишков посочи, че строителството е важно и за развитието на икономиката в отделните региони. "За новата инфраструктура са нужни много пари, които може да се търсят и през публично-частни партньорства“, каза той и напомни, че в годините назад този вариант не е бил разглеждан от правителствата.

Министърът обърна внимание, че в градовете се строят нови сгради, но няма ясен план как и кога общините ще изграждат публичната инфраструктура. "Инвеститорите страдат, защото секторът е надвишил многократно своите инвестиции, спрямо тези, които общините правят за инженерни мрежи и инфраструктурата. Развиват се нови квартали в градовете, строят се нови сгради, но няма ясен регламент,

как и кога местните власти изграждат съпътстващата инфраструктура. Особено в София всичко става на парче“, посочи регионалният министър. Според него тежестта за тази инфраструктура не може да пада само върху бюджетите на общините, затова трябва да има ясен регламент дори и през увеличени такси за издаване на строителните книжа. "Нужна са законови мерки и регламент за изграждане на инфраструктурата и общините трябва да вземат отношение по този въпрос, за да има сигурност“, подчерта арх. Шишков.

Министър Шишков напомни, че в рамките на два месеца служебното правителство е решило част от проблемите на строителния бранш, приемайки методика за индексация на цените в строителството, които поставяха под риск редица проблеми. Сключени са нови договори за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа и са платени част от забавените плащания. Приети са устройствените планове за завършване на автомагистрала "Европа“ и за стартиране на строителството на автомагистрала "Русе - Велико Търново“ от Русе до обхода на Бяла.

"Напрежението с пътния бранш падна, защото проблемите, които се бяха натрупали, бяха свързани с неправомерния начин за възлагане на дейности, за който те нямаха вина. Те бяха нарочени като един лош бранш, което не е вярно. Очаквам с фирмите да си партнираме в ремонтите и в новото строителство“, каза арх. Шишков.

Той допълни, че с бранша предстои да бъдат обсъдени и редица нормативни промени, свързани с възлагането на пътните ремонти, които да регламентират кои са основни и текущи. Ще се дискутират също проблемите с високото строителство в градовете, по отношение на водоснабдяването и канализацията, както и във връзка с прилагането на индексацията на цените в строителството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: