Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Най-малко 174 души загинаха при безредици на мач в Индонезия
Автор: Иван Христов 11:19 / 02.10.2022Коментари (0)258
©
Най-малко 174 души загинаха при безредици по време на индонезийски футболен мач, пише BBC, като посочва, че това е един от най-трагичните инциденти, ставали някога на футболен стадион.

Около 180 също бяха ранени в катастрофата, след като домакините ФК Арема загубиха от заклетите си съперници на препълнения стадион късно в събота в Маланг, Източна Ява.

До безредиците се стигна, след като полицията използва сълзотворен газ срещу запалянковците, които нахлуха на терена.

Докато паниката се разпространяваше, хиляди се втурнаха към изходите на стадион Канджурухан, където много се задушиха.

Един очевидец, на име Дуи, заяви пред индонезийския уебсайт Kompas, че е "видял много хора да биват стъпкани“ в блъсканицата от бързащи да избягат от съоръжението.

Първоначалните доклади сочат, че броят на загиналите е около 130, но официални лица по-късно обявиха значително увеличение, което постави цифрата на 174, като още 11 души са тежко ранени.

Президентът Джоко Видодо нареди всички мачове от висшата лига на Индонезия да бъдат спрени, докато не бъде извършено разследване.

ФИФА, световната управляваща футболна организация, заявява, че не трябва да се носи или използва "газ за контрол на тълпата“ от стюарди или полиция по време на мачове.

Видеозаписи от стадиона показват фенове, които тичат на терена, след като последният съдийски сигнал отбеляза поражението на домакините с 2-3, а полицията използва сълзотворен газ в отговор.

"Беше настанала анархия. Започнаха да атакуват полицаи, повредиха автомобили“, поясни Нико Афинта, началник на полицията в Източна Ява, добавяйки, че сред загиналите има двама полицаи.

"Бихме искали да предадем, че... не всички бяха анархисти. Само около 3000, които влязоха на терена“, каза той. Бягащите фенове "излязоха в една точка на изхода. След това имаше струпване, в процеса на натрупване имаше задух, липса на кислород“, добави служителят.

Видеоклипове в социалните медии показват някои от привържениците на домакините, които се прекатерват през огради, за да избягат. Има отделни видеоклипове, показващи безжизнени тела на пода.

Индонезийската футболна асоциация (PSSI) заяви, че е започнала разследване, като добави, че инцидентът е "опетнил лицето на индонезийския футбол“.

Насилието по време на футболни мачове не е нещо ново в Индонезия, а ФК Арема и Персебая Сурабая са дългогодишни съперници.

На феновете на Персебая Сурабая обаче беше забранено да купуват билети за мача поради опасения от сблъсъци.

Според публикация в Инстаграм от властите, са продадени 42 000 билета за мача на стадиона Канджурухан, който има обявен капацитет от 38 000.

Президентът Видодо призова това да бъде "последната футболна трагедия в държавата“.

BBC припомня, че това е пореден случай на масова смърт на стадионите в  резултат от блъсканица.

През 1964 г. общо 320 души загиват и повече от 1000 са ранени по време на блъсканица на олимпийска квалификация Перу-Аржентина в Лима.

През 1985 г. 39 души загинаха и 600 пострадаха на стадион Хейзел в Брюксел, Белгия, когато тифозите на Ювентус бяха притиснати до стената от нападнали ги хулигани от Ливърпул, която след това се срути по време на финала за Купата на европейските шампиони.

В Обединеното кралство на стадион Хилсбъроу в Шефийлд на полуфинала за ФА Къп на 15 април 1989 година са смазани 97 привърженици на Ливърпул, който тогава играе срещу Нотингам Форест.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: