Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ердоган: Турция не сменя съюза си, а има "глобални отношения"
Автор: Иван Христов 08:51 / 02.10.2022Коментари (0)735
©
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в събота отхвърли твърденията, че страната му сменя оста на външнополитическата си политика, предава "Анадолската агенция“.

"Някои кръгове се опитваха да представят нашите външнополитически инициативи като "изместване на оста“. Турция обаче не провежда изместване на оста; тя укрепва собствената си ос, като едновременно има различни дипломатически отношения в света въз основа на нашите национални интереси“, заяви държавният глава пред парламента.

Разположена на кръстопътя на три континента, Турция е значително засегната от глобалните развития, отбеляза той.

 "Турция няма лукса да се затваря в себе си, да се изолира от външния свят и да наблюдава събитията в своя регион, като седи на оградата“, добави президентът на югоизточната ни съседка.

Ердоган описа политиката на Анкара като "конструктивна и активна“, поемаща инициатива в решаването на глобални и регионални проблеми.

Той подчерта, че Анкара не "търси ескалация" с други страни, нито ще "се поддаде на натиска, независимо откъде идва".

"Ние защитаваме решително правата на Турция във всички области с почтено, търпеливо, решително и благоразумно отношение“, каза той, обещавайки да не накърнява достойнството на нацията.

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган заяви, че Турция е избрала мир, диалог и е "честен арбитър“.

"Като се имат предвид близките ни отношения с двете страни, ние предпочетохме да се стремим да сложим край на войната, вместо да разпалваме огъня и да подбуждаме размирици“, подчерта турският президент.

"ООН, чийто престиж беше разклатен поради своята неадекватност пред лицето на глобалните кризи, регистрира едно от най-големите си постижения през последните години чрез това споразумение, резултат от интензивните усилия на нашата страна“, посочи Ердоган.

Освен това, каза той, неотдавнашната размяна на затворници между Русия и Украйна по инициатива на Анкара е издигнала турската дипломация до "много по-висока лига“.

"В контактите ни по повод 77-ата Генерална асамблея на ООН бяхме щастливи да видим нивото, достигнато от турската дипломация. Ние лично сме свидетели, че стъпките, предприети от нашата страна в руско-украинската криза, проблема с миграцията, хуманитарната помощ, борбата с тероризма и опазването на мира спечелиха оценката на целия свят“, добави държавният глава.

Обръщайки се към източносредиземноморския остров Кипър, турският президент подчерта, че той е дом на две отделни държави и народи.

Ердоган подчерта, че трябва да се сложи край на изолацията и ембаргото на острова и че всички обещания за международно признаване на кипърските турци трябва да бъдат спазени.

Той също така повтори отказа на Турция да приеме неотдавнашното решение на САЩ да вдигнат оръжейното ембарго на администрацията на кипърските гърци в Южен Кипър.

"Насърчението, показано на Гърция, която въоръжава острови с демилитаризиран статут в Егейско море, противоречи на всякакъв здрав разум, убеждения“, заяви Ердоган, като добави, че това също така противоречи на "идеята за съюз“.

"При всеки повод повтаряме, че знаем кой насъсква Гърция за пореден път след 100 години и че сме наясно с играта, която се играе“, добави той.

Ердоган призова гръцкото ръководство да се въздържа от провокации, които биха довели него и народа му до катастрофа.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: