Opel Stock

Volvo EX90 разпознава своите пътници

Volvo EX90 разпознава своите пътници

Volvo EX90 разпознава своите пътници

Реклама Renault Arkana
EX90 е името на бъдещия електрически флагман на марката Volvo. Големият шведски електромобил ще бъде представен през ноември 2022 г. Но техническите подробности за него вече излизат наяве. Например, EX90 има нов тип система за разпознаване на пътници.

Първата в света вътрешна радарна система следи целия интериор и това има за цел да се предотврати неволно оставяне на хора или животни в автомобила. Съвременното ежедневие е претъпкано със срещи и задачи, които причиняват стрес и разсейване, и в най-лошия случай може да се забрави детето на задната седалка или куче в багажника.

Независимо дали е студено или горещо, екстремните температури бързо стават опасни - при 30 градуса по Целзий външна температура вътрешността се превръща в нажежена пещ и дори при 16 градуса по Целзий навън, термометърът вътре може да се покачи до около 40 градуса.

Тук се намесва Volvo EX90 с новата си система за разпознаване на пътниците. Високопрецизната и чувствителна радарна система засича и най-малките движения в субмилиметровия диапазон – например тихото, едва доловимо дишане на спящо дете отзад.

Системата, специално разработена от инженерите на Volvo, е първата по рода си, която обхваща целия интериор на автомобила. Тя използва сензори в горната конзола, светлините за четене на покрива и в багажника. Откриването на пътници има за цел да даде важен принос за безопасността и предотвратяване на трагедии.

Според статистика от 1998 г. повече от 900 деца са загинали само в САЩ, защото са били оставени в горещи коли. Ако все още има пътници в автомобила, водачът ще бъде информиран за това най-късно, когато автомобилът бъде заключен. Но Volvo EX90 не може да бъде заключен, ако вътрешната радарна система е активирана и засича хора или животни.

След това на сензорния екран в централната конзола се появява напомняне за проверка на интериора за пътниците. В същото време климатикът може да остане включен. Ако деца или животни са оставени умишлено в превозното средство, за да се отскочи до супермаркета, например, това намалява риска от хипотермия или топлинен удар. Самият водач също има полза, ако интериорът е с приятна температура, когато се върне. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Citroen

Citroen анонсира C3 Aircross (Видео)

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Audi

Audi Q6L e-tron с премиера на Auto China 2024

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Skoda

Skoda Vision Gran Turismo влиза в Gran Turismo 7

Апр 18, 2024