Lasurit

Чиста радост от шофирането, свежи акценти: BMW Z4 през моделната 2023 г

BMW Z4 2023

BMW Z4 2023

Реклама Honda ZR-V
Чистокръвен роудстър, по-спортен и атрактивен от всякога – това е BMW Z4 през моделната 2023 г. Най-новата, старателно модернизирана версия на открития двуместен автомобил впечатлява със свежите дизайнерски акценти в екстериора, по-богатото серийно оборудване и нови опции.

Новостите подчертават повече от всякога спортния характер на BMW Z4 е осигуряват идеалните предпоставки за продължаване на неговата история на успеха като символ на чистата радост от шофирането в моделната гама на премиум автомобилния производител от Бавария и като световен лидер в сегмента.

С мощните двигатели и задвижване на задните колела, последователно насочената към динамика и пъргавина автомобилна концепция, класически текстилен мек покрив и прогресивна премиум атмосфера в интериора, BMW Z4 пренася в модерната епоха традиционното роудстър изживяване. Неговият външен вид сигнализира максимален спортен дух, който веднага се разпознава от екстериорните елементи на М спортния пакет, който вече е сериен и за четирицилиндровите модели. Като част от разширяването на серийното оборудване и значително рационализираната продуктова гама, вече няма да се предлагат оборудванията Модел Advantage, Модел Sport Line и Модел M Sport. Разширени възможности за индивидуализация на BMW Z4 предлага по-богатата с три нови варианта гама от външни лакови покрития, допълнителни 19-инчови M алуминиеви джанти и светлини M Shadow Line.

Продължаване на успешната роудстър традиция на BMW

Със своя характерен за марката спортен дух BMW Z4 е препратка към историческите корени на марката. Традицията на роудстъра като олицетворение на радостта от шофирането и успехите на състезателната писта датират от ранните години на компанията като автомобилен производител. Откритите двуместни автомобили на марката също отбелязват важни етапи в развитието на BMW в близкото минало. BMW Z1, представено през 1987 г., е разработено като лидер в иновациите от BMW Technik GmbH и очарова с предно/средно разположения си двигател, прибиращите се врати, стоманен монокок и пластмасови панели. Около 8000 екземпляра са доставени между 1988 и 1991 г. и всеки от тях сега е желан колекционерски модел. BMW Z3 представен през 1995 г. е първият модел на марката, който се произвежда ексклузивно в американския завод на BMW Group в Спартанбърг. BMW Z3 прави своя дебют на големия екран – като служебната кола на Джеймс Бонд във филма “Golden Eye”.

Холивудската премиера в блокбастъра с Джеймс Бонд четири години по-късно също помага на BMW Z8 да привлече вниманието на целия свят. Във филма "Само един свят не стига" през 1999 г. роудстърът привлича вниманието с класическите си линии, напомнящи за легендарното BMW 507. Под дългия преден капак на ръчно изработеното BMW Z8 се крие петлитров V8 двигател с мощност 294 кВт/400 к.с., първоначално разработен за BMW M5, който осигурява вълнуваща динамика не само на големия екран.

Вече 20 години обозначението на модела BMW Z4 е олицетворение на радост от шофирането под открито небе в двуместен автомобил. Първото поколение на роудстъра е представено на автомобилното изложение в Париж през 2002 г. Четири години по-късно го последва двуместното BMW Z4 Купе, на базата на което бе разработен GT3 състезателен автомобил, който се състезава с голям успех в Nürburgring Endurance Series. BMW Z4 поставя стандарти и за динамика на пътя. Версиите Роудстър и Купе се предлагаха и като High Performance спортни автомобили на BMW M GmbH с редови шестцилиндров двигател с мощност 252 кВт/343 к.с.

Акцентът на BMW Z4 от второ поколение беше сгъваемият твърд покрив. По този начин то замества както роудстъра, така и купето на предишния модел. Плавните линии, дългият преден капак и изтеглената силно назад пътническа клетка бяха характерни за визията на двуместния автомобил, който непосредствено след премиерата си през 2009 година беше отличен с Eyes On Design Award, International Design Excellence Award и red dot Design Award. На състезателната писта BMW Z4 продължи историята на успеха на своя предшественик с вариант, подготвен по регламента GT3. Той пожъна успехи и на 24-часовото състезание в Дубай и на Спа-Франкошамп.

Третото поколение: уникално с редовия шестцилиндров двигател

Актуалното BMW Z4 е на пазара от 2020 година и се произвежда при производствения партньор на BMW Group, Magna Steyr Fahrzeugtechnik, в град Грац в Австрия. Въвеждането по пазарите на целия свят на новия модел стартира от ноември 2022 година. портфолиото от задвижвания включва два четирицилиндрови и един редови шестцилиндров двигател, който осигурява абсолютната уникалност в сегмента на BMW Z4 M40i (среден разход на гориво: 8,1 – 7,9 литра/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 184 – 179 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ). При последния модел продажбите на BMW M Автомобила са над 30 % от всички продажби на роудстъра по целия свят, като в Германия BMW Z4 M40i има пазарен дял от 48 %.

По целия свят вече са продадени над 55 000 екземпляра от третото поколение BMW Z4. Най-важният отделен пазар за роудстъра е Германия, където са продадени около 26 % от всички автомобили от настоящото поколение, следван от САЩ със 17 %, Китай, Обединеното кралство и Япония. Откакто е въведено на пазара, BMW Z4 има изключително постоянен обем на продажби в един автомобилен сегмент, който като цяло намалява. Още от самото начало той е най-продаваният модел в своя изключително конкурентен автомобилен клас, който е зает почти изключително от немски премиум марки, и оттогава непрекъснато увеличава пазарния си дял.

Характерът, който е последователно ориентиран към чистата радост от шофирането с атлетичен дизайн, темпераментно задвижване и вдъхновяваща пъргавина, допринася значително за високата популярност на BMW Z4. Тези качества също така редовно му помагат да печели сравнителни тестове в специализираната преса. Веднага след представянето си BMW Z4 срещна положителен отзвук от медиите. Списанието "auto, motor und sport" го обявява за "завръщането на спортната кола на годината", в "Auto Bild" го определят като "най-горещия кабриолет на годината". BMW Z4 се представя отлично и в публичните анкети. Читателите на списание " Motor Klassik" го избра за "Класика на бъдещето" през 2019 г. И в избора на читателите на списание " sport auto" роудстърът излезе начело няколко пъти. Междувременно всеки от трите варианта на модела спечели "sport auto Award ".

По-динамично от всякога: сериен M Спортен пакет, BMW бъбрековидна решетка с нов дизайн

С мощните си пропорции, изчистената естетика в съвременния дизайнерски език на BMW и множество индивидуални детайли, екстериорният дизайн на BMW Z4 въплъщава модерната интерпретация на класическия открит спортен автомобил. Неподражаемите елементи в предната част на автомобила включват големите въздухозаборници, LED фаровете с вертикално разположени светлинни източници и дългия преден капак, който обгръща калниците. Актуалните модификации на дизайна гарантират още по-интензивно подчертаване на широчината на роудстъра и неговата мощна визия.

За това най-вече допринасят най-вече екстериорните елементи на пакета M Sport, които вече са част и от серийното оборудване и на четирицилиндровите модели. Той включва типични за М въздухозаборници от три части в предната броня, уникален контур на страничните прагове и задна броня с особено впечатляващи странични елементи. Освен това са преработени и страничните въздухозаборници, които насочват въздушната струя към Air Curtains и по този начин намаляват завихрянията в областта на калниците. В същото време бъбрековидната решетка на BMW е с облагороден в детайлите, изискан и особено изразителен дизайн. Отвътре вече има хоризонтална структура, която подсилва впечатлението от широката предна част. Специфичният динамичен характер на BMW Z4 M40i е подчертан и от корпусите на външните огледала в Cerium Grey и трапецовидните ауспухови накрайници на изпускателната система.

За пуристката и спортна визия на BMW Z4 допринасят и ясните повърхности отстрани, структурирани от две динамично преливащи характерни линии, големите Air Breather зад арките на предните колела, спойлерът, интегриран в капака на багажника, тесните, L-образни задни светлини и ефектният дифузор в задната броня. Класическият текстилен покрив на роудстъра е с електрическо задвижване и може да се отваря и затваря за 10 секунди с натискане на бутон, дори при шофиране със скорост до 50 км/ч.

Ексклузивни 19-инчови M алуминиеви джанти, три нови лакови покрития на каросерията

Нов детайл от серийното оборудване са 18-инчовите М алуминиеви джанти с двойни спици. Джантите с Bicolor дизайн се оборудват с гуми с различен размер на предната и задната ос - 225/45 R18 отпред и 255/40 R18 отзад. Като опция се предлагат и 19-инчови М алуминиеви джанти с ексклузивен за BMW Z4 дизайн. Те са с V-образни спици, цвят Jetblack matt и полиран до блясък ръб, като осигуряват особено ярко и висококачествено излъчване на профила на роудстъра. 19-инчовите М алуминиеви джанти са с гуми 255/35 ZR19 на предната ос и 275/35 ZR19 на задната ос.

Програмата от лакови покрития за BMW Z4 е модернизирана целенасочено и включва нови, особено изразителни варианти. Освен наличните за пръв път за роудстъра цветове Thundernight metallic, Portimao Blue metallic и Skyscraper Grey metallic гамата вече включва и четири други варианти в широк спектър на белия, черния, червения и сивия цвят, сред тях и матовото лаково покритие BMW Individual Frozen Grey metallic. Като алтернатива на серийния черен цвят мекият текстилен покрив на BMW Z4 вече се предлага и в цвят антрацит със сребрист ефект.

Друга нова опция са светлините M Shadow Line, които се предлагат в комбинация с Адаптивните LED фарове. Тъмните елементи на фаровете осигуряват дискретно-спортно излъчване на предната част на автомобила. Те са в хармонична комбинация с M High Gloss Shadow Line с разширен обхват.

Класически кокпит на спортен автомобил със специфични за М акценти

Интериорният дизайн на BMW Z4 е доминиран от ориентираното към водача оформление на кокпита със спортни седалки с интегрирани подглавници, ясни, насочени напред линии и ограничени само до няколко зони декоративни повърхности. BMW Z4 sDrive20i (среден разход на гориво: 7,4 – 6,9 литра/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 166 – 157 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ) серийно се оборудват с кожена тапицерия Vernasca, като се предлага избор между цветовете Black, Ivory White, Cognac und Magma Red. При BMW Z4 M40i und im BMW Z4 sDrive30i (среден разход на гориво: 7,4 – 7,0 литра/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 167 – 159 г/км според WLTP; данни според NEDC) серийното оборудване включва комбинирана тапицерия кожа/Alcantara със сини контрастни шевове и сини кантове. В интериора на BMW Z4 30i спортната радост от шофирането се повишава и от М коженият волан, М спортните седалки, М педалите и М опората за крака на водача.

Освен това класическият кокпит на спортен автомобил и при BMW Z4 sDrive30i е съчетан с тапицирано със Sensatec арматурно табло. Серийното оборудване на всички варианти на моделите вече включва и подгряване на седалките, ветробран, пакет за съхранение пакет за товарене, Контрол на дистанцията при паркиране със сензори отпред и отзад, автоматично затъмняващо се вътрешно огладело за обратно виждане, както и автоматична климатична инсталация с 2-зоново управление. Моделите BMW Z4 M40i и BMW Z4 sDrive30i серийно са оборудвани с вътрешно осветление и М лайстни на праговете.

Пъргави двигатели, балансирано окачване

И за предлаганите за новото поколение на BMW Z4 бензинови двигатели са характерни спонтанното разгръщане на мощността, високата пъргавина, образцовата ефективност и типичният за марката спокоен ход. 4-цилиндровият двигател на BMW Z4 sDrive20i серийно се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. Като опция за базовия модел се предлага 8-степенната трансмисия Steptronic Sport, която е серийна при другите варианти на модела. С лостчетата за превключване на волана и функцията Launch Control тя предлага ускорение от място с оптимизирано сцепление.

Уникалната позиция на BMW Z4 в областта на задвижването се олицетворява най-вече от върховия модел, който се задвижва от уникалния в сегмента редови 6-цилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo и осигурява великолепна динамика. 3-литровият двигател с мощност 250 кВт/340 к.с. развива максимален въртящ момент от 500 Нм и ускорява BMW Z4 M40i за 4,5 секунди от 0 до 100 км/ч. Двата четирицилиндрови двигателя с работен обем 2 литра и технология BMW TwinPower Turbo също се отличават с темпераментно разгръщане на мощността. Двигателят на BMW Z4 sDrive30i развива максимална мощност от 190 кВт/258 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм и осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди. С максималната си мощност от 145 кВт/197 к.с. и максималния въртящ момент от 320 Нм BMW Z4 sDrive20i ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,8 секунди (автоматична трансмисия: 6,6 секунди).

В комбинация с компактните пропорции, оптимизираното тегло, ниският център на тежестта и почти перфектно балансираното в съотношение 50:50 разпределение на теглото между осите високата устойчивост на каросерията срещу усукване и аеродинамичните характеристики на BMW Z4 създават идеалните предпоставки за вълнуващо спортно поведение на пътя. Убедителна хармония между пъргавина и комфорт на возене осигурява и окачването, което комбинира предна ос с двойни носачи с петраменна конструкция отзад. Серийното оборудване на всички модели включва и променливо спортно кормилно управление.

М спортното окачване, което вече е серийно и при BMW Z4 sDrive30i, оптимизира динамиката на управлението с по-стегнатите настройки на амортисьорите и пружините. Също като BMW Z4 sDrive30i то е оборудвано с М спортна спирачна система с избор между лакирани в бял или червен цвят спирачни апарати. Освен това върховият модел серийно е оборудван с М Спортен диференциал, който за BMW Z4 sDrive30i се предлага като опция.

Модерни асистиращи системи, интелигентна свързаност

Допълнителен комфорт и сигурност в BMW Z4 осигуряват и множеството асистиращи системи. Серийното оборудване включва Предупреждение за удар отпред със спирачна намеса, Предупреждение при напускане на лентата с връщане в лентата и функция Speed Limit Info с индикатор на забраните за изпреварване. Като опция се предлагат Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, Предупреждение при смяна на лентата, Предупреждение за удар отзад и Предупреждение за напречен трафик, както и Асистент за паркиране и камера за обратно виждане. Освен това се предлага и BMW Head-Up дисплей, който проектира важните за шофирането информации върху предното стъкло.

BMW Live Cockpit Professional осигурява интуитивно управление и интелигентна свързаност. Той включва индивидуализирани индикации на напълно дигиталното арматурно табло и контролния дисплей, които са с диагонал от по 10,25 инча. Функционалността на BMW Live Cockpit Professional включва и навигационна система BMW Maps, мултимедийна система с хард-диск, BMW Intelligent Personal Assistant, Smartphone-Integration и WLAN Hotspot, както и алармена система.

*Източник: www.bmw.bg Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Бизнес /Business Honda Volkswagen

Honda Motor Europe обяви кадрови промени

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили MINI

MINI представя най-новият член на новото семейство на MINI: MINI Aceman по време на Auto China 2024

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус BMW

Прецизно, уверено, гъвкаво: тестове на динамиката на управлението на новото BMW X3

Апр 18, 2024