Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Омбудсманът: Линията на бедност трябва да стане 504 лева преди края на годината
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 24.09.2022Коментари (0)489
© БНТ
"Определено трудна ще бъде зимата за много хора, още повече, че линията на бедност все още не е достатъчно висока. Другата година ще бъде 504 лв., но аз съм съгласна със синдикатите, че тя не е достатъчна, защото не отразява малката потребителска кошница". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" омбудсманът Диана Ковачева.

"Около 300 000 пенсионери ще останат под прага на бедност, затова се обърнах към министъра на труда с препоръка още преди края на тази година линията на бедност да стане 504 лв", каза тя.

По думите ѝ трудности ще има и за хората с увреждания и тези, които разчитат на социални помощи.

"Те са обвързани с един гарантиран минимален доход, който е 75 лв. Той е толкова абсурден и изпразнен от съдържание и хората няма как да се справят. Социалните помощи също трябва да бъдат обвързани с линията на бедност", коментира Ковачева.

Тя определи като победа коригирането на сметките от "Топлофикация София" заради грешно начисления ДДС.

"Народното събрание прие промени, така че за клиентите на топлофикациите ДДС да е 9, а не 20%. Проследих как ще се прилага тази мярка и за съжаление установих, че "Топлофикация София" в нарушение на закона събира 20% ДДС. Бих предпочела да си го представям като грешка, въпреки че съм изненадана, защото за всеки юрист е ясно, че данъчните закони винаги се прилагат само занапред и са много консервативни. След като сезирах НАП и Министерството на финансите, те реагираха незабавно, още на следващия ден и се очакваше много бързо "Топлофикация" да започне да връща тези пари на хората. За съжаление те се забавиха и трябваше да пиша втори път."

Всички абонати на "Топлофикация София", получили фактури след 9 юли, ще трябва да получат нови. Вече платилите трябва да внимават да не платят втори път - в техните сметки трябва да е разписано какво трябва да им се върне. Тези, които са изчакали, трябва да проверят дали сумата действително е коригирана.

"Хаосът е огромен, но се радвам, че беше разрешен в полза на хората, защото 3 милиона лева не е никак малка и пренебрежима сума", коментира Диана Ковачева.

Омбудсманът се обяви за задължителни компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. Ковачева показа данни, според които цените на дървата за огрев и пелетите са скочили над 69%, в пъти повече от годишната инфлация. Заради това е сезирала Комисията за защита на конкуренцията.

"Те трябва да отговорят защо при условие, че няма свито предоставяне и наличност на дърва за огрев, доставките са ограничени и цените растат. Дали има картел може да каже само КЗК", заяви тя.

Омбудсманът подчерта, че у нас няма дефиниция за това какво е да си енергийно беден, затова и съответните помощи се разпределят между всички.

"В европейски и световен план е ясно какво е енергийна бедност, а България е една от най-енергийно бедните в ЕС, така че е ясно, но трябва да се направят промени в Закона за енергийната ефективност".

Още по темата: общо новини по темата: 350
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: