Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Съдът отмени отказ на ВСС: Ще накажат ли прокурора с незаконно уловената риба?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:41 / 20.01.2022Коментари (0)434
© БГНЕС
Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) да накаже обвинител, хванат с незаконно уловена риба.

Според тричленния състав на ВАС с председател и докладчик Румяна Папазова и членове Николай Гунчев и Добромир Андреев, ПК на ВСС превратно е интерпретирала фактите за действията на Чавдар Чавдаров от районната прокуратура в Кърджали и това е довело до незаконосъобразно решение. Съдът изтъква, че колегията е дала превес на обясненията на човек, който заедно с Чавдаров е заловен да превозва незаконно уловена риба, и не е обсъдила всички събрани доказателства. Затова върховните съдии връщат преписката на ПК на ВСС за ново обсъждане и произнасяне.

Делото пред ВАС беше образувано по жалба на главния прокурор Иван Гешев.

Случаят е от 13 март 2017 година. На тази дата на тел. 112 са подадени няколко сигнала за двама бракониери в близост до язовир "Студен кладенец“. Веднага била разпоредена проверка от служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и на полицията в Кърджали.

Полицейски автопатрул спрял за проверка джип "Нисан“ и в багажника му били открити два найлонови чувала, пълни с хрилна рибарска мрежа с оплетена в нея риба. Общото тегло на улова било малко над 40 кг, от които 38 кг морунаж, два килограма речен кефал и 800 грама бяла риба.

Джипът бил управляван от собственика му – Чавдар Чавдаров, по онова време зам.-районен прокурор на Кърджали, а до него пътувал И. Фейзи. Рибата и мрежата били иззети, а на Чавдаров бил съставен акт за административно нарушение (по чл. 50, ал. 1, т. 2 и ал. 3 от Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА) и му била наложена глоба от 1000 лева.

Полицията уведомила за случая шефката на РП-Кърджали Гергана Колева, която извършила проверка. Тя разговаряла със свидетеля. Той разказал следното: На 13 март 2017 г. рано сутринта вървял към жп прелез, когато към 6.30 ч., след въжения мост над язовир "Студен кладенец“, на 5 м встрани от пътя, видял оставен голям черен чувал, пълен с мрежа и риба. Малко по-късно свидетелят чул двигател на кола, а после видял и зелен джип с картинка на ловна пушка и куче на резервната гума отзад. Джипът спрял, от него слезли двама души, хванали чувала, който се скъсал от едната страна, но мъжете успели да го натоварят в багажника. Колата тръгнала, но закъсала в близост до жп прелеза, към който отивал и свидетелят. И именно това била причината човекът да успее да види номера на джипа. Той описал мъжете, но едва по-късно, след като между рибарите се разчуло за случая,  се сетил, че един от хората в колата е прокурор Чавдаров.

Шефката на РП-Кърджали изготвила протокол с подробния разказ на свидетеля, като поискала обяснения и от Чавдар Чавдаров. Всички материали били пратени на ръководството на прокуратурата.

Главният прокурор, по онова време Сотир Цацаров, внесъл предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Чавдаров за нарушение на етичния кодекс. В предложението си Цацаров посочва, че "неуместното, неподходящо и недостойно поведение съществено накърнява престижа на съдебната власт и се отличава със значителна степен на обществена укоримост“. Към документите били приложени показанията на свидетеля, обясненията на Чавдар Чавдаров и тези на спътника му Фейзи, както и протокол за полицейска проверка на лични вещи на двамата и на самия джип, обяснения от самите полицаи и от главния инспектор в отдел "Рибарство и контрол – Южна България“ – Пловдив, който е присъствал при извършването на полицейската проверка. Представени са били и копия от медийни публикации, в които се разказвало за случая, предава news.lex.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: