Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ООН: Почти 3 милиарда души никога не са ползвали интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 16:41 / 02.12.2021Коментари (1)305
©
Около 2,9 милиарда души в света никога не са използвали интернет, а 96 % от тях живеят в развиващите се страни, се посочва в нов доклад на ООН.

Според Международния съюз по далекосъобщения (МСД) приблизителният брой на хората, които са влизали в интернет през 2021 г., всъщност се е увеличил до 4,9 милиарда, отчасти поради "повишаване на свързаността на COVID".

МСД заяви, че способността на хората да се свързват остава неравностойна - тъй като стотици милиони може да влизат онлайн рядко, използвайки общи устройства или сблъсквайки се със скорости на връзката, които възпрепятстват използването на интернет.

"Макар че почти две-трети от населението на света вече е онлайн, има още много да се направи, за да може всички да се свързват с интернет", заяви Хулин Джао, генерален секретар на МСД.

"МСД ще работи с всички страни, за да се увери, че са налице градивните елементи за свързване на останалите 2,9 милиарда души. Решени сме да гарантираме, че никой няма да бъде пренебрегнат, допълни Джао."

В доклада на агенцията на ООН се констатира, че необичайно рязкото нарастване на броя на хората, които влизат онлайн, предполага, че мерките, предприети по време на пандемията, са допринесли за "повишаване на свързаността по COVID".

Според оценките от 2019 г. насам, в интернет са влезли още 782 милиона души, което представлява увеличение със 17 %, дължащо се на мерки като блокиране на достъпа, затваряне на училища и необходимост от достъп до услуги като дистанционно банкиране.

Според документа потребителите в световен мащаб са нараснали с повече от 10 % през първата година на кризата с COVID, което е най-голямото годишно увеличение от десетилетие насам. В документа обаче се посочва, че растежът е бил неравномерен.

В по-бедните страни достъпът до интернет често е невъзможен, а в 46-те най-слабо развити страни почти три-четвърти от хората никога не са били онлайн.

"Разделението между развитите и развиващите се страни по отношение на достъпа до интернет е дълбоко. Само една трета от населението в Африка използва интернет", коментира Дорин Богдан-Мартин, директор на Международния съюз по далекосъобщения.

В доклада се посочва още, че по-младите хора, мъжете и жителите на градовете по-често използват интернет, отколкото по-възрастните, жените и жителите на селските райони, като разликата между половете е по-силно изразена в развиващите се страни. Бедността, неграмотността, ограниченият достъп до електричество и липсата на дигитални умения продължават да пречат на "цифрово изключените" общности, отбелязва МСД.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Той и Рашков до преди 50 години не беше близвал ракия, ама сега... И краката си мие с нея.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: