Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Репортерите на "Новая газета" в една от най-опасните страни за журналисти
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 22.10.2021Коментари (0)671
През юли 2000 г. редакторът на "Новая газета" Игор Домников почина месеци след като е нападнат във входа на жилищната сграда, в която живее в Москва, от нападател, който го удря многократно с тежък предмет по главата, припомня "Свободна Европа".

Домников се занимава с ресора култура и образование. Негови колеги казват, че убиецът му може да го е сбъркал с друг репортер на "Новая газета", който е бил заплашван след разследване на корупцията в петролната индустрия. Двамата репортери са живели в една и съща сграда.

Редакторът на "Новая газета" Юрий Шчекочихин почина през 2003 г. от мистериозно заболяване, за което се предполагаше, че е резултат от радиоактивно отравяне. Той разследваше евентуалното участие на руските служби за сигурност в поредица от атентати в апартаменти в Москва и други градове през 1999 г.

Шчекочихин е много свързан с България, работите му са преведени на български от Румен Леонидов и Георги Борисов. Той е разследващ репортер в "Литературная газета" по време на перестройката.

Разследващата репортерка на "Новая газета" Анна Политковская е застреляна в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 г. Тя е критик на руския президент Владимир Путин. Разследванията ѝ разкриват корупция на най-високо ниво в Русия и нарушаване на правата в Северен Кавказ в Чечения.

Репортерката на "Новая газета" Анастасия Бабурова (вляво) и руският адвокат по правата на човека Станислав Маркелов са убити през януари 2009 г., докато напускат пресконференция в Москва.

Маркелов и Бабурова са разкрили някои от най-известните случаи на злоупотреби от руската армия в Чечения.

Отличената журналистка и активистка по правата на човека Наталия Естемирова, сътрудник на "Новая газета", е отвлечена в Грозни през юли 2009 г. и е намерена застреляна часове по-късно. По това време се казва, че тя е работила по "изключително чувствителни" случаи на нарушения на правата на човека в Чечения.

Домът и колата на кореспондентката Юлия Латинина са третирани с неизвестни химикали през 2017 г. През същата година вестникът получава писмо с неизвестен бял прах вътре, който по-късно се оказва безвреден.

През октомври 2018 г. неизвестни донасят три клетки с овце с жилетки с надпис PRESS върху тях близо до офисите на "Новая газета“ в Москва.

До редакцията е намерена и овча глава със заплашителна бележка, адресирана до всички репортери във вестника.

През октомври 2018 г. неизвестни лица хвърлят погребален венец пред сградата на вестника с бележки, заплашващи кореспондента Денис Коротков. В дома на журналиста също е изпратен погребален венец с бележка, която го нарича "предател".

Коротков току-що е публикувал статия, в която се цитира предполагаем помощник по сигурността на приближения до Кремъл руски бизнесмен Евгений Пригожин, в която се казва, че Пригожин е замесен в няколко нападения срещу опонентите си, включително поне едно убийство.

Неизвестни лица също оставят кошница с отрязана овнешка глава и червени карамфили в офиса на вестника с бележка, в която пише: "До главния редактор на "Новая газета" с поздрави за вас и Коротков".

Охранител стои на входа на офисите на "Новая газета" в Москва на 15 март 2021 г. Вестникът казва, че охранителна камера е записала лице, което пръска входа на офиса с неизвестна течност. Силна химическа миризма обхваща сградата, подобна на тази, на която мирише при нападението срещу Латинина.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: