Lasurit eshop

NT1100 - турър със сърце от Africa

NT1100 - турър със сърце от Africa

NT1100 - турър със сърце от Africa

Реклама Honda ZR-V
Honda представя напълно нов модел от категорията Tourer. NT1100 заимства сърцето на легендата CRF1100L Africa Twin, за да предложи комфортно, пъргаво и приятно поведение. 5-степено регулируемо във височина и по ъгъл ветрово стъкло с горни и долни дефлектори осигурява отлична аеродинамична ефективност при високи скорости, съчетана с изключителна защита от атмосферни влияния; автопилотът е част от стандартното оборудване, както и предпазителите и отопляемите ръкохватки. Сред помощните технологии са 3 стандартни режима на управление, 2 потребителски опции за водача, Honda Selectable Torque Control (HSTC) и Wheelie Control. Останалите специфики са четирибуталните, радиално монтирани спирачни апарати, предна и задна гуми с размери съответно 120/70-17 и 180/55-17, 6,5-инчов TFT сензорен екран и съвместимост с Apple CarPlay® и Android Auto®.

1. Въведение

На мотоциклетния пазар, пренаситен от приключенски модели съществува една голяма празнина – липсва туристическа машина с богат списък от опции и спортно поведение, мотоциклет, който се справя ефективно и с лекота във всекидневието, но е готов и за предизвикателството на продължителено каране.

Напълно новият NT1100 е именно такава машина, предназначена да привлече опитните мотоциклетисти, но и начинаещите ездачи. Използването на рамата и характерния двуцилиндров двигател на CRF1100L Africa Twin като основа осигурява отлично представяне и функции, които правят всеки мотоциклет изключително атрактивен.

2. Преглед на модела - резюме

Удобен, пъргав, приятен - това накратко е NT1100. Елегантният, изтънчен стил осигурява ефективно аеродинамично представяне с позиция за каране, пригодена за по-далечни пътешествия. Височината и ъгълът на екрана (ветровото стъкло) са регулируеми в 5 посоки, а горните и долните дефлектори защитават ездача от вятъра. 6,5-инчов TFT сензорен екран осигурява пълноцветен персонализиран дисплей и е съвместим с Apple CarPlay® и Android Auto®. Автопилотът, отопляемите ръкохватки и други удобства са част от стандартното оборудване.
Стоманената рамка е със сравнително късо междуосие и остра геометрия на кормилното управление, докато окачването е с обърната предна 43-милиметрова вилка тип Showa и еднотръбен заден амортисьор. Предварителното натягане на задната пружина се регулира хидравлично. Двойните 310-милиметров предни спирачни дискове са с 4-бутални радиални монтажни апарати; гумите са с размери 120/70-17 отпред и 180/55-17 отзад.

Двуцилиндровият двигател е наследен от Africa Twin, но всмукателните и изпускателни клапани са настроени за плавно ускорение и приятен звук при ниски обороти. Производителността не е в ущърб на икономията на гориво: ефективността на двигателя позволява 400 км пробег с 20-литровия резервоар за гориво.
Електронният пакет включва патентованата система на Honda за 3-степенен контрол на въртящия момент (HSTC), управление на колелата Wheelie Control, LED светлини, самоизключващи се светлинни индикатори, авариен стоп сигнал, докато 6-степенната автоматична трансмисия на Honda с два съединителя (DCT) е опция.

3. Основни характеристики

3.1 Стил и оборудване

NT1100 е проектиран изначално като спортен, пъргав мотоциклет, но и приятен за каране през целия ден. Отличава се с ергономичност и комфорт.

Монтираните стандартно горни и долни дефлектори осигуряват защита от вятър и атмосферни влияния около ръцете и долната част на тялото на водача. Слюдата предлага 5-степенна настройка по височина и ъгъл, а отоплямите ръкохватки са част от стандартното оборудване, както и автопилотът.
Широката и дебела седалка с височина 820 мм гарантира комфорт за двама.
Изпускателният шумозаглушител е настроен така, че да увеличи максимално силата на звука. Стандартно предлаганите демонтируеми панели са една от основните характеристики на NT1100. Умишлено са проектирани така, че да бъдат възможно най-тънки за езда из целия град (само 901 мм в най-широката си точка).
Ярък и с отлична четивност, 6,5-инчовият TFT сензорен екран предлага 3 възможни изгледа. GOLD показва цялата цифрова информация и информация за режима, SILVER се концентрира върху скоростомера и оборотомера, а BRONZE - върху оборотомера. Цветът на фона има настройка по подразбиране, както и избор за черно или бяло. Свързването чрез Apple CarPlay®, Android Auto® и Bluetooth позволява достъп до функциите на смартфона чрез TFT дисплея.

Финален щрих към луксозното излъчване са LED светлините (с DRL), самоизключващите се светлинни индикатори и аварийният стоп сигнал. Практични решения са наличието на USB порт, централната стойка и ACC гнездо, всички включени в стандартното оборудване.

NT1100 ще се предлага в следните цветови опции: матов сив металик Matte Iridium Gray Metallic, бял перлен Pearl Glare White и черният Graphite Black

3.2 Шаси

За NT1100 са актуалнаи стоманената полудвойна рамка на люлката и алуминиевата подрамка с болтове на CRF1100L, но офроуд характеристиките са заменени с оборудване, насочено към далечните пътувания по асфалтирани пътища.
43-милиметровите обърнати предни вилки тип Showa с патрон са със 150-милиметров ход и регулируемо предварително натоварване. Същата стойност има ходът на задния монотръбен амортисьор Showa. За да бъде улеснено пренасянето на багаж, предварителното натягане на пружината е хидравлично.

Джантите са алуминиеви. Дизайнът с пресичащи се спици изглажда вибрациите на пътя по права линия. Гумите са с размери 120/70-17 отпред и 180/55-17 отзад.
Междуосието е 1535 мм, с гребло и следа от 26,5 °/108 мм и 175 мм просвет. Собствената маса на NT1100 с механична трансмисия е 238 кг, а на варианта DCT - 248 кг. Двойните 310-милиметрови предни спирачни дискове са притиснати са с 4-бутални радиални апарати, а задният 256-милиметров - с 1-бутален. Всички спирачки са контролирани от ABS.

3.3 Двигател

• 1084 к.с. SOHC 8-клапанен редови 2-цилиндров двигател
• Мощност и въртящ момент 75 кВт/104 Нм
• Всмукателните и изпускателните клапани са настроени да осигуряват плавно и мощно ускорение

Редовият двуцилиндров 8-клапанен SOHC двигател на NT1100 е доказалият се агрегат е с пикова мощност 75 кВт при 7250 об./мин и 104 Нм при 6250 об./мин върхов въртящ момент.
Throttle By Wire (TBW) осигурява управление на двигателя, а PGM-FI захранва корпусите на дросела. Там, където настройката на двигателя се различава от Africa Twin и веднага се забелязва от ездача, са оптимизирането както на дължината на въздухопровода на всмукателния система, така и на вътрешните части на шумозаглушителя, за да се получи плавно, мощно ускорение, съчетано със спокойно каране по магистрала.
Картерите са разделени вертикално и водната помпа е поместена в корпуса на съединителя. Механичните и DCT версиите са с идентични картери с незначителни външни разлики. Вторичните вибрации се неутрализират чрез възвратно постъпателните движения на буталата, докато първоначалните инерционни вибрации са заглушени с помощта на двуосни балансиращи валове.
Двигателят отговаря на нормата EURO5.



3.4 Електроника на двигателя


TBW управлява работата на двигателя, с помощта на контрола на въртящия момент HSTC и Wheelie Control. Налични са три предварително зададени режима, от които ездачът може да избира според пътните условия. Три са и нивата на управление, като първото осигурява максимума от всеки от параметрите, а третото - най-силна намеса от страна на системите HSTC и Wheelie Control.

Изборът на режимите се осъществява от превключвател от лявата страна, а на инструменталния дисплей светва индикатор, когато HSTC работи.

Режим URBAN e стандартен със средни настройки на мощността на двигателя и моторната спирачка.
Режим RAIN намалява мощността и моторната спирачка за допълнителна сигурност при мокро движение по мокри и хлъзгави пътища.
Режим TOUR осигурява пълната мощност на двигателя и стандартната моторна спирачка за максимално ускорение при наличието багаж.

Режим USER 1 и 2 дават възможност за персонални настройки за перфектната индивидуална комбинация. Веднъж регулирана, тази настройка бива запаметена автоматично, така че да не е наложително ново въвеждане при всяко следващо запалване.

3.5 Автоматична трансмисия с два съединителя (DCT)

Автоматичната трансмисия DCT предлага автоматичен и механичен режим, като при първия са налични 3 нива на спортния режим S

От дебюта на предавателната кутия с два съединителя на Honda с модела VFR1200F през 2009 г. компанията е продала над 200 000 мотоциклета, оборудвани с DCT. Доказателство за нейната надеждност е фактът, че през 2020 г. 53% от купувачите са избирали именно автоматичната трансмисия. Тя осигурява незабележима и изключително бърза смяна на предавките. Използва два съединителя. Единият е за нечетните предавки, а другият – за четните – 2-ра, 4-а и 6-а. Допълнителен бонус за DCT е нейният дълъг експлоатационен цикъл, тъй като частите ѝ е невъзможно да бъдат повредени при неволно прескачане на предавка.

Две са възможните настройки при автоматичния режим на трансмисията - D – предлага лекота на управлението и максимална енергийна ефективност. Спортният S режим е с три нива на спортно превключване. Режимът обслужва до три нива на спортно превключване, от които при първото промяната на предавката се случва в средния диапазон на оборотите, третото е най-агресивно и оперира при високи обороти, а второто е междинно.

4. Аксесоари

Предвидена е богата гама от аксесоари за NT1100, включително и куикшифтър с функция за автоматично блокиране и алуминиеви декоративни панели за багажника. Налични са и три пакета за персонализация, като всички артикули от тях могат да поръчвани и по отделно:

ПАКЕТ URBAN
50-литров куфар с вътрешна чанта, комфортна облегалка за седалката, 4,5-литрова чанта тип „дисаги“.

ПАКЕТ TOURING
Комфортна седалка за моториста / пътника, комфортни степенки и фарове за мъгла.

ПАКЕТ VOYAGE
50-литров куфар с вътрешна чанта, комфортна облегалка за седалката, 4,5-литрова чанта тип „дисаги“, комфортна седалка за моториста / пътника, комфортни степенки и фарове за мъгла.

5 Технически характеристики


ДВИГАТЕЛ
Вид Редови, 2-цилиндров, 4-тактов, 8-клапанен, с водно охлаждане
Работен обем 1084 куб. см
Диаметър и ход 92 мм x 81,5 мм
Степен на компресия 10,1:1
Макс. мощност 75 кВт при 7500 об/мин
Макс. въртящ момент 104 Нм при 6250 об/мин
Вместимост на резервоара 20,4 л
CO2 Емисии 116 г/км MT 110 г/км DCT
Разход на гориво 5 л/100 км (20 км/л)
Съединител Сух, многодисков
Трансмисия MT: 6-степенна механична DCT: 6-степенна автоматична с два съединителя
Задвижване Верига
Размери (ДхШхВ) 2240 мм x 865 мм x 1360 мм
Колесна база 1535 мм
Кастър ъгъл 26,5°
Височина на седалките 820 мм
Клиренс 175 мм
Маса 238 кг - MT 248 кг - DCT

Окачване
Предно 43 мм телескопична вилка Showa SFF-BP с предварително натягане и настройки, 150 мм аксиален ход
Задно Алуминиев моноблок с газов амортисьор Pro-Link Showa с предварително натягане и рибаунд, 150 мм аксиален ход

Гуми и колела
Колело отпред Алуминиево със спици
Колело отзад Алуминиево със спици
Предна гума / Задна гума 120/70R17 M/C/180/55R17 M/C

Спирачна система Двуканален ABS
Предна спирачка хидравлична, с радиални четирибутални апарати, два диска 310 мм

Задна спирачка Еднобутален апарат, еднодискова, 256 мм
Инструменти и електроника
Инструменти 6,5-инчове TFT сензорен мултиинформационен дисплей и допълнителна LCD скала

Система за сигурност HISS
Преден фар LED с DRL
Стоп LED
Свързаност Apple CarPlay & Android Auto

USB
Букса за електричество 12V Да
Quickshifter Аксесоар
Автопилот Да
Допълнителни 5 Riding Modes

** Всички данни са по WMTC. Тестовете са правени със стандартен мотоциклет, натоварен само с водач и без допълнително оборудване. Данните за разход на гориво може да варират според индивидуалния стил на управление и поддръжка.


www.honda.bg Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Бизнес /Business Honda Volkswagen

Honda Motor Europe обяви кадрови промени

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили MINI

MINI представя най-новият член на новото семейство на MINI: MINI Aceman по време на Auto China 2024

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус BMW

Прецизно, уверено, гъвкаво: тестове на динамиката на управлението на новото BMW X3

Апр 18, 2024