Lasurit

Dekra съветва – дръжте фаровете чисти!

Dekra съветва – дръжте фаровете чисти!

Dekra съветва – дръжте фаровете чисти!

Реклама Nissan X-Trail
Шофьорите трябва винаги да следят нещата по колата, които са важни в истинския смисъл на думата. Едно от подценяваните неща са замърсените фарове на автомобила. Те носят двоен риск за безопасността - не само могат драстично да намалят зрението на водача, но също така могат да доведат до опасно заслепяване на идващия трафик, предупреждават експертите по пътни произшествия на дастрахователната компания Dekra.

Препоръчително е да почиствате фаровете по-често, особено когато пътната настилка е влажна и мръсна. Наредбите за движение по пътищата също ценят чистите фарове, а Нарушенията могат да струват до 35 евро.

"Замърсяването на автомобилните фарове става постепенно. Ето защо водачът обикновено не забелязва влошените условия на осветеност в зрителното си поле дълго време" - казва Даниел Чакелич, експерт по произшествия в Dekra - "Шофьорите обикновено реагират едва когато фаровете са наполовина замърсени и светлиният им обхват е значително намален."

Шофиране от около половин час по влажен и мръсен път е достатъчно да ги зацапа. "При намалена видимост се увеличава рискът водачът да разпознае предмети на пътя, като спряло или катастрофирало превозно средство или пресичащи пешеходци, и става твърде късно, за да намали скоростта или да се отклони навреме," подчертава Чакелич.

Повишените отблясъци на автомобилите на участниците в пътното движение е друг проблем. Защото, ако дифузните или прозрачни стъклени стъкла на фаровете са замърсени, могат да се получат неприятни светлинни ефекти, при които насоченият „светлинен конус“ на късия лъч свети във всички посоки. Това може значително да заслепи останалите участници в движението.

"Така че мръсните фарове представляват двоен риск. Особено когато пътната настилка е влажна или мръсна, е необходимо да се обръща повече внимание на състоянието на фаровете и да се почистват редовно", казва експертът от Dekra.

Ако превозното средство има система за почистване на фарове, тя трябва да се задейства от водача. При неблагоприятни метеорологични условия системата осигурява по-добра видимост и по този начин по-голяма безопасност. Тя трябва да работи добре и резервоарът й да бъде напълнен с достатъчно течност за измиване. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024