Lasurit eshop

Хомяк – нито риба, нито рак! - видео

Апр 16, 2021
Хомяк – нито риба, нито рак! - видео

Хомяк – нито риба, нито рак! - видео

Реклама Peugeot 408
Русия ражда невероятни таланти когато става дума от нищо да се направи нещо уникално и интересно. Проблемът е че дори гениални нещо стават само в единични бройки и в тази страна трудно се подържа качество в крупно серийното производство.

Наскоро още един руски Кулибин добави още едно творение в списъка на интересните неща със своя Хомяк /Хамстер/ - едноверижен всъдеходен „мотоциклет“, всъщност нито риба, нито рак, нещо като нищо на света.

Името на изобретателя е Едуард Лузянин и той е нарекъл машината си Хомяк поради външния й вид и способността му да преодолява всякакви терени. Освен това името подхожда и заради малкия габарит на машината. Интересното е че машината няма кормилна уредба, а само дружки за които да се придържате към нея.

Най-често задавният въпрос към изобретателя е – Как се завива? И отговорът е – Никак! И все пак на по-меки повърхности - пясък, блато, сняг завиването става с пренасяне встрани на тежеста на ездача. По-трудно е на твърда повърхност, но все пак има няколко масрафа – от запъване на крак в нужната посока, до газ до дупка и пренасяне на тежеста когато машинката се изправя на „задни крака /крак“.

Задвижването е с автоматик, подобно на тези при моторните шейни. Като се има предвид, че отсътва окачване, трябва сериозно да се подготвите в областа на кръста. Налице е фар, малко място за съхранение на инструменти и резервоар за гориво, който поради малкия си размер той се побира в задната част на машинката. Резервоарът побира 10 литра, разходът на гориво е 1 литър на час. За всеки случай има и резервна петлитрова туба.




Технически "Хомяк" наистина е прост и невзискателен. Двигателят е от китайски скутер, има ходов обем 150 см3, вариаторът също е от китайския скутер.
Двигателят е с електростартер, затова акумулаторът е 12 волтов. Въртящият момент се предава си помоща на верижна предавка от ИЖ. Гъсеницата е от снегохода "Буран", трите двойки амортизиращи ролки също са от него.




Миниатюрния всъдеход има два багажника – по един отпред и отзад. Налице е и набор инструменти, под седалката е скрита малка брадва и сгъваем трион. На резервоара са закрепени фар, компас и термос. Отстрани е прикрепено 15-метрово въже.

Максималната скорост на Хомяк е 43 км/ч. Но по думите на Едуард да се кара с нея не е много комфортно. Оптималната скорост според изобретателя е 20 км/ч. Теглото на машинката е 85 кг и тя лесно се побира в багажник на автомобил. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Geely Lotus

Lotus със собствена програма за персонализация

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Citroen

Citroen анонсира C3 Aircross (Видео)

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Audi

Audi Q6L e-tron с премиера на Auto China 2024

Апр 18, 2024