Opel Stock

Какво мислят германците за автономните автомобили?

Мар 04, 2021
Какво мислят германците за автономните автомобили?

Какво мислят германците за автономните автомобили?

Реклама Peugeot 408
Повиквате собствената си кола до входа на къщата чрез мобилно приложение, влизате, тръгвате четейки вестника си и накрая пристигайки там за където сти тръгнали, слизате, а колата ви сама ще намери свободно място и ще се паркира. Така или приблизително по този начин хората си представят бъдещето на мобилността си.

Всъщност това бъдеще не е много далеч, тъй като някои производители на автомобили вече тестват подходящи за тази визия превозни средства или работят върху концепции, за да я превърнат в реалност.

При проведена анкета сред германците се оказва, че повече от половината от анкетираните (55 процента) не могат още да свикнат с това. От друга страна, повече от една трета (38 процента) вече могат да си представят, че притежават такова превозно средство, ако това бъде технически възможно един ден.

Това е резултат от проучване forsa от името на CosmosDirekt, директния застраховател на Generali в Германия. Това означава, че делът на харесващите този начин на транспорт е толкова висок, колкото през 2015 г., когато 41 процента от участниците в проучването биха могли да си представят, че притежават автономна кола.

По принцип мъжете са по-отворени към новата технология, отколкото жените. 49 процента от участниците в анкетата сред мъжете могат да си представят, че притежават автономно превозно средство, в сравнение с 29 процента от анкетираните жени.

Любопитството към самоуправляващите се автомобили обаче намалява с възрастта на анкетираните. Докато при 18 до 29 годишните е 52 процента и 30 до 44 годишните с 54 процента са отворени за пасивна пътническа роля в автомобила в бъдеще, само 35 процента мъже на възраст между 45 и 59 години и малко под една четвърт (24 процента) от възрастовата група над 60 години си представят възможноста да притежават самоуправляваща се кола.

Тези, които не могат да си представят това, основно го оправдават с факта, че би било странно да се откажат от контрола върху автомобила (70 процента). Или в момента смятат, че системата все още не е достатъчно зряла, за да може да се отговори на въпроса днес (65 процента). 58 процента от участниците в проучването се радват да шофират сами, докато 57 процента обосновават отказа си с неясния правен въпрос за отговорността при катастрофа. 41 процента нямат доверие в технологията, а една четвърт от анкетираните (26 процента) се страхуват да загубят контрол заради възможни хакер атаки.

Ясно е едно: напълно автономното превозно средство все още предстои. Според проучване на PWC движението на такива автомобили по европейските пътища може да стане най-рано към 2035 г. Независимо от това, че вече има зони в автомобилния трафик, в които автономните превозни средства могат да са особено полезни в очите на хората.

Почти половината от анкетираните (48 процента) виждат по-бързия отговор на този въпрос в местния обществен транспорт (ÖPNV). 38 процента виждат предимството особено за трафика на камиони, а една четвърт (25 процента) за автомобилния и таксиметров трафик. Още 24 процента от участниците в проучването могат да си представят, че използват новите технологии возейки се в автономни автобуси на дълги разстояния. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Geely Lotus

Lotus със собствена програма за персонализация

Апр 19, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Citroen

Citroen анонсира C3 Aircross (Видео)

Апр 18, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Audi

Audi Q6L e-tron с премиера на Auto China 2024

Апр 18, 2024