Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
2446 жители на Варна са се възползвали от общинските здрави програми
Автор: Пламена Николова 14:41 / 24.11.2020Коментари (0)1670
©
2446 жители на Варна са се възползвали от общинските програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве, които се финансират от бюджета на общината. До края месец септември е приключила дейността по 10 програми, съобщават от дирекция "Здравеопазване“. 

133 деца с наднормено тегло са преминали през програмата "Аз успявам", която се изпълнява от Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина. От тях с 1-ва най-лека степен на затлъстяване са 5 деца, с 2-ра степен - 38, с 3-та степен - 43, 4-та степен - 27 и с 5-та най-висока степен - 20 деца. На преминалите през програмата се провеждат изследвания за установяване на риск от заболявания вследствие затлъстяването, 14 дневен курс по оздравителна гимнастика и се изготвя индивидуален хранителен режим. 

В програмата "Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания", изпълнявана от същия център, са преминали 158 деца с гръбначни изкривявания. От тях при 62 деца са установени проблеми с ходилата, 42 деца - с плоскостъпие и 11 деца - с повдигнат свод. На всички е извършено изследване с апарат, проведен е 14 дневен курс на рехабилитация и им е изготвен индивидуален двигателен режим. 

От програмата "Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието" са се възползват 44 деца с увреждания и проблеми в развитието, извършени са 351 индивидуални хипотерапии. Постигнатите резултати се изразяват в подобряване на двигателните функции, положителни ефекти в психоемоционален и речеви план. 

По програмата "Скрининг на очни заболявания", която се изпълнява от Очната болница, са прегледани 264 деца, на 34 от които са открити отклонения от нормата и са насочени по за допълнителни изследвания. 

Програмата "Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза", която се изпълнява от  СБАЛОЗ "Марко А. Марков“, ДКЦ 1 "Св. Клементина", ДКЦ 3 и ДКЦ 4, е обхванала общо 615 души, като при 47,3% от пациентите е открита патология от ендокринен и неврологичен произход. 

Приключила е и програмата "Профилактика на женското здраве", която се изпълнява от СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов". Прегледи са извършени на 400 жени, при 120 от които е открита патология, диагностицирани са и 3 жени с туморни формации.

Общо 194 жени са преминали през програмата "Скрининг на преканцерози на маточната шийка", която се изпълнява от ДКЦ  "Св. Иван Рилски" в Аспарухово, СБАЛОЗ "Марко Марков" и ДКЦ 3. От прегледаните, 30 жени са с патология, при 4 са открити преканцерози и са насочени за лечение.

Чрез програмата "Профилактика за рака на гърдата", която се изпълнява от ДКЦ 5 "Св. Екатерина", са изследвали 147 жени, извършени са 33 ехографии по преценка на лекаря, открити са 33 находки, от които 3 са диагностицирани със злокачествено новообразувание, насочени за оперативно лечение и 2 са насочени за проследяване. 

Профилактика на 272 жители от рискови групи или с фамилна обремененост е направена по програмата "Профилактика на онкологични заболявания“, която се изпълнява от СБАЛОЗ "Марко А. Марков". При 71 от случаите е открита патология от различно онкологично естество. В програмата “Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества" се изпълнява от УМБАЛ "Света Марина". Извършени 839 консултации на зависими от психоактивни вещества, на техни близки и роднини, оказана е психологическа помощ на 8 лица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: