Skoda Kodiaq

Точно преди 50 години падна бариерата 1000 км/ч с кола - видео

Точно преди 50 години падна бариерата 1000 км/ч с кола - видео

Точно преди 50 години падна бариерата 1000 км/ч с кола - видео

Реклама Honda ZR-V
Точно преди 50 години, на 23 октомври 1970 г., се случи значимо събитие в историята на автомобила - за първи път той проби бариерата за скорост от 1000 км / ч. Днес се навършва половин век от деня, в който американският пилот на състезателни автомобили Гари Габелич показа 1001.766 км / ч в две пробягвания от една миля в двете посоки на известното солено езеро Бонвил в САЩ. А на разстояние 1 км рекордът беше 1014,294 км / ч.

Състезателят пилотира уникалната състезателна кола за рекорди Синият пламък. Името не беше случайно, тъй като проектът беше финансиран от един от най-големите концерни в САЩ и Канада, American Gas Associated, който се занимава с производство и продажба на природен газ. Освен това двигателят на автомобила се задвижва от втечнен природен газ и водороден прекис.

Колата беше реактивна единица - миниатюрно копие на задвижващия агрегат от ... космическата ракета Аполон. Сравнително малък - с външен диаметър само половин метър и тегло 350 кг - той развива сила на тягата си до 10 000 кгс.но за рекорда тази цифра беше намалена до 5900 кгс.




Машината, дълга 11,61 м, имаше тесен, заострен фюзелаж, увенчан с вертикален кил и силно приличащ по вид на реактивен изтребител. Само че вместо крила са му монтирани тръбни ферми отстрани, в края на всека от които е закрепено колело. Тези ферми играеха ролята и на торсионни решетки. Отпред колелото е двойно, така че колата всъщност беше четириколесна. Всички колела са с гумен протектор, специално разработен от Goodyear и гарантирано издържащ на скорости до 1127 км / ч. За спиране се използва парашут.

Тестовите пробези започват през септември 1970 г. С всеки от тях състезателят увеличава скоростта си и накрая на 23 октомври е записан дългоочакваният рекорд с прекрачване на1000-километровата бариера.

American Gas Associated използваха това постижение, за да рекламират своите продукти с голяма сила. Те, обаче, не сметнаха за необходимо да финансират построяването още по-бърза кола за Габелич, с която състезателят искаше да преодолее скоростта на звука. И пилотът се връща към предишното си занимание - състезания с драгстери. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Alfa Romeo Chrysler Citroen Dodge DS DS Automobiles Jeep Lancia Maserati Opel Peugeot Vauxhall

Stellantis с нова стратегическа инвестиция

Мар 28, 2024
Авто Новини Спорт Авто глобус Jaguar

Jaguar TCS Racing със 100 старта във Формула Е! - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Електромобили Volvo

Изцяло електрическият Volvo EX30 е обявен за "Световен градски автомобил 2024“

Мар 28, 2024