Skoda Kodiaq

Новото BMW 4 Series: Различният (Видео)

BMW 4 Series (M440i xDrive)

BMW 4 Series (M440i xDrive)

Реклама Renault Arkana
От Леонид Селиктар

С почти 800 000 реализирани представителя на семейството от 2013 година до края на август 2020, 4 Series може да се похвали с едно стабилно пазарно представяне и сравнително балансирано разпределение на клиентските нагласи между трите версии на купето (25% 4 Series Convertible, 30% Coupe и 45% Gran Coupe). Моделът може да се похвали и с висока потребителска оценка на всеки един от пазарите, на който присъства, като най-важните към момента на 4 Series са САЩ с 28%, Великобритания с 18%, Китай с 12% и Германия с 10% от общата реализация на модела.

Пилотната четвърта серия беше издържана изцяло според актуалното за времето си дизайн звучене на BMW и просто предложи на потребителите възможност да притежават едно нетипично като общо звучене купе, без излишни залитания и без претенциозни дизайн решения.

Новото- второ, поколение на BMW 4 Series пренася "играта" с модела на изцяло ново ниво, като дебютира на пазара със стилистика и да не си кривим душата, най-вече провотакивна решетка, която концептуално разграничава автомобила от останалите представители на легендарната марка.

Първата среща с прословутата решетка на серийната версия на новото поколение на 4 Series беше възможно най-неблагоприятната както за общата публика, така и за медиите, но най-вече за феновете на марката- пред стъклото на монитора. Реакциите бяха изключително поляризирани, пълни с отрицание и инцидентни изблици на положителна емоция.

Сега, когато имах възможност да видя и тествам колата, впечатлението ми за провокативната решетка е далеч от първоначалното отрицание и много близко до това, че именно от подобна (р)еволюция, разчупване на стандарта и рязка промяна има нужда не само един модел от портфолиото на BMW, а и голяма част от останалите. Още повече на фона на продължаващите с години коментари за сдържаността на марката по отношение на екстериорния дизайн на автомобилите.

С новата си решетка, BMW 4 Series моментално се превръща в най-разпознаваемият модел в цялото портфолио на марката, като единствената му конкуренция, но основно поради изключителните си габарити, е X7.



4 Series се отличава дори от основната идея на оригиналната версия на третата серия седан, като идва със сериозни промени и в габаритите. Височината е намалена с почти 6 сантиметра (57 мм), задната стъпка е увеличена с 23 мм, а центърът на тежест е с 21 мм по-близо до пътя.

Крайният резултат от работата на инженерите е един автомобил който стъпва и се държи отлично на пътя, а на всичко отгоре разполага и с богат набор предложения по отношение на задвижването.

Бензиновото портфолио на новото BMW 4 Series включва три предложения- 420i Coupe със 184 конски сили и 300 Нм, 430i Coupe с 258 конски сили и 400 Нм и хибридното (mild) M440i xDrive с 374 конски сили и 500 Нм.

Дизеловите модификации също са три, като и трите са mild хибриди- 420d Coupe и 420d xDrive Coupe със 190 конски сили и 400 Нм, 430d xDrive Coupe с 286 конски сили и 650 Нм и топ предложението M440d xDrive Coupe с 340 конски сили и 700 Нм.

Истинската черешка, поне за момента, в потфолиото на новата четворка е именно M440i xDrive. При тази модификация от BMW разчитат както на качествата на самия двигател, така и редицата вторични системи, които издигат изживяването на още по-впечатляващо ниво. Основни акценти тук са M окачването със специфични настройки, M Sport диференциал и изпускателна система, xDrive система конфигурирана с преференция към задното задвижване, система за оптимално потегляне от място и други.

Интересен акцент при новото BMW 4 Series е функцията M Sprint, при която след задържане на перото за сваляне на предавка на волана за 2 секунди, колата автоматично влиза за няколко секунди в допълнително конфигуриран спортен режим със собствени настройки на реакцията на двигателя, трансмисията, звука на мотора и други.

По отношение на интериора, новата генерация на 4 Series дебютира с най-новото от дигиталния свят на BMW, в това число с бордова система с Operating System 7 с дистанционно обновяване и развиване на функционалностите, подобрен виртуален асистент и други.

Новост при четвъртата серия е и функционалността Digital Key, която се явява заместник и футуристична еволюция на контактния ключ. Достъпна към момента само за собственици на мобилни телефони на Apple, технологията позволява интегрирането на ключа в устройството и последващо отключване и стартиране на двигателя единствено на базата директното докосване на вратата на автомобила и позиционирането му в специалното отделение в средната конзола. Удобството е доразвито с възможност за споделянето на дигиталния ключ с до пет човека, както и въвеждането на ограничения по оперирането на колата, като максимална скорост на движение, максимална мощност, ниво на аудиосистемата, райониране и други. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Дизайн / Design Екология /Ecology BMW

BMW Vision New Class X - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Citroen

Citroen атакува Индия и Южна Америка с Basalt (Видео)

Мар 27, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Renault

Новото Renault CAPTUR с премиера след седмица

Мар 27, 2024