New Dacia Duster

Всесезонните гуми: алтернатива, която не е напълно убедителна?

Всесезонните гуми: алтернатива, която не е напълно убедителна?

Всесезонните гуми: алтернатива, която не е напълно убедителна?

Реклама Honda ZR-V
Всесезонните гуми изглеждат примамливо на пръв поглед. В крайна сметка спестявате комплект гуми, а също и досадната продмяна два пъти в годината на летни или зимни гуми. Но дали осигуряват предполагаемите многостранни характеристики на двата други типа гуми? Дали отговарят на същите изисквания за безопасност като чисто зимните или летни гуми? ADAC е тествал седем всесезонни гуми за джипове с размер 235/55 R17. Резултатът е - пет пъти „достатъчно“, два пъти „слабо“.

ADAC изследва стартовото поведение и управляемостта, както и спирачното поведение на заснежени пътища. Силите на удържане в завой и спирачното поведение бяха проверени и на лед. В същото време всесезонната гума също трябваше да се докаже и при летни условия. Това означава температури на въздуха около 30 градуса по Целзий и температури на асфалта до 50 градуса по Целзий. За пълнота на теста бяха пробвани за шофиране, спиране и аквапланинг по мокри пътища.

Резултатът показа, че всесезонните гуми винаги са компромис. Нито една от тестваните всесезонни гуми не може сериозно да се конкурира с добра зимна гума на сняг или с добър летен специалист по сухи пътища. За шофьорите, които живеят в регион с редки снеговалежи заради които могат да оставят колата си в гаража в случай на съмнение за опасности на пътя от климатично естество, всесезонните гуми са икономична алтернатива на класическите летни или зимни гуми.

Също така е ясно, че всесезонните гуми са и по-добър избор от това да шофирате с летни гуми през цялата година. И ако се използват всесезонни гуми, те трябва да се въртят всяка година между предната и задната част, така че и четирите гуми да се износят равномерно. Следователно смяната на гумите не е напълно излишна и при добрите стопани не отпада. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024