Lasurit eshop

Кое масло бихте искали?

Кое масло бихте искали?

Кое масло бихте искали?

Реклама Honda ZR-V
Моторното масло е много специална течност, развита от обикновена смазка до високотехнологична смес. В същото време броят видове и спецификации на маслата рязко се е увеличил. Но кое подхожда на какво? Оливър Кун, заместник-ръководител на маслената лаборатория Liqui Moly, дава повече информация и обяснява какво наистина има значение.

„Моторните масла могат да бъдат грубо разделени на две категории: минерални и синтетични масла“, казва Оливър Кун. Но това, което съвременните двигатели изискват от маслото, може да бъде удовлетворено само от синтетичните масла.

Проблемът с това е, че има два различни вида от тях - така нареченото PAO масло, класическо синтетично масло, което се появи на пазара през 70-те години. И масло, получено чрез хидрокрекинг, наречено НС масло. Кун споделя - "HC маслата са по-модерни и се появиха през 90-те години. Днес те предлагат най-добрите възможни показатели за всички съвременни двигатели."

Важно да се знае, че често няма избор между PAO или HC масло. Почти цялото развитие на маслото сега се извършва на базата на HC масла, казва експертът. Много спецификации на маслото биха могли да бъдат изпълнени и само с HC масла.

И как трябва шофьорът да се справи с тази сложна ситуация? „Въпросът кое всъщност е синтетичното масло, всъщност няма значение за шофьорите и сервизите“, казва Кун. От съществено значение е маслото да отговаря на спецификациите, които автопроизводителят посочва за своя модел. Това е в ръководството на автомобила или в ръководството за масла например на Liqui Moly. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Техника /Technics Бизнес /Business Mazda Toyota

Новата Mazda2 Hybrid 2024 - видео

Апр 26, 2024
Авто Новини Техника /Technics Камиони / Trucks Електромобили Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Trucks: Зареждане с 1000 киловата!

Апр 23, 2024
Авто Новини Мотоциклети Техника /Technics

3-колесен верижен мотоциклет не се плаши и от най-жестокия терен!

Апр 19, 2024