Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2020 22:08 - Изследователите откриват 2 пътя на стареене и нови познания за насърчаване на здравето
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 527 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 30.07.2020 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Изследователите откриват 2 пътя на стареене и нови познания за насърчаване на здравето

17 юли 2020г

image

Изследователите откриват 2 пътя на стареене и нови познания за насърчаване на здравето

Молекулярните биолози и биоинженерите от Калифорнийския университет в Сан Диего са разгадали ключови механизми зад мистериите на остаряването. Те изолираха два различни пътя, по които клетките преминават по време на стареенето и създадоха нов начин за генетично програмиране на тези процеси за удължаване на живота.

Изследването е описано на 17 юли в списание  Science .

Животът ни като хора се определя от стареенето на нашите отделни клетки. За да разберат дали различните клетки остаряват с една и съща скорост и от една и съща причина, изследователите изследвали стареенето в пъпката мая Saccharomyces cerevisiae, проследим модел за изследване на механизмите на стареене, включително пътищата на стареене на кожата и стволовите клетки.

Учените откриха, че клетките от един и същ генетичен материал и в една и съща среда могат да остаряват по поразително различни начини, като съдбите им се развиват по различни молекулярни и клетъчни траектории. Използвайки микрофлуиди, компютърно моделиране и други техники, те установили, че около половината от клетките остаряват чрез постепенно намаляване на стабилността на нуклеола, регион на ядрената ДНК, където се синтезират ключови компоненти на произвеждащите протеини „фабрики“. За разлика от тях, другата половина възраст поради дисфункция на техните митохондрии, енергийните единици за производство на клетки.

Клетките тръгват или през нуклеоларния, или в митохондриалния път в началото на живота си и следват този „ път на стареене ” през целия си живот през упадък и смърт. В основата на контролите изследователите откриха основна схема, която ръководи тези процеси на стареене.

„За да разберем как клетките вземат тези решения, ние идентифицирахме молекулните процеси, които са в основата на всеки път на стареене и връзките между тях, разкривайки молекулярна верига, която контролира стареенето на клетките, аналогична на електрическите вериги, които контролират домашните уреди“, каза Нан ​​Хао, старши автор на изследването и доцент в секция „Молекулярна биология“, отдел „Биологични науки“.

Разработили нов модел на стареещия пейзаж , Хао и неговите съавтори установили, че могат да манипулират и в крайна сметка да оптимизират процеса на стареене. Компютърните симулации помогнаха на изследователите да препрограмират основната молекулна верига, като модифицират нейната ДНК, позволявайки им генетично да създадат нов маршрут на стареене, който се отличава с драстично удължен живот.

„Нашето изследване повдига възможността за рационално проектиране на генни или химически базирани терапии, за да се препрограмира как стареят човешките клетки с цел ефективно забавяне на стареенето на човека и удължаване на човешкото здраве”, каза Хао.

Сега изследователите ще тестват новия си модел в по-сложни клетки и организми и в крайна сметка в човешки клетки, за да търсят подобни пътища на стареене. Те също планират да тестват химични техники и да оценят как комбинациите от терапевтици и лекарствени „коктейли“ могат да насочат пътя към дълголетието.

„Голяма част от работата, включена в този документ, се възползва от силен интердисциплинарен екип, който беше сглобен “, казва професорът по молекулярна биология Лорейн Хапс, един от съавторите на изследването. „Един чудесен аспект на екипа е, че ние не само правим моделирането, но след това правим експерименти, за да определим дали моделът е правилен или не. Тези итеративни процеси са от решаващо значение за работата, която вършим. "

Предоставя се от:  Калифорнийския университет - Сан Диего

Повече информация :  Yang Li et al. . Наука  (2020). DOI: 10.1126 / science.aax9552Програмируем пейзаж за решение на съдбата е в основата на едноклетъчното стареене в дрождите

Изображение : Биолозите и биоинженерите на UC San Diego идентифицират основна схема за стареене, която отваря вратата за генетично проектиран удължен живот.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - не просто стареене, а такова, което ...
31.07.2020 07:45
не просто стареене, а такова, което те оставя с бистър ум до края на дните ти- не допуска да си с болести след като достичнеш възраст- 60 и по вече години- страхотна възможност за човечеството- хората да остават и след 40, 60, 80 години с бистър ум и младежко здраве и затова вече има създадена концепция- човешкият организъм е саморегулираща се еистема- иззисква се само спазване природните биологични закони, изиска се тялото да получава само природосъобразни въздух, храна и... вода. Днес сме на етапа, да усвоим най съществената превенция за здраве- правилното пиене на вода в количество и време в 24 часовата програма на тялото, която изисква сън и активно бодърстване. фитнесите, дезодорантите, хранителните добавки- лекарствата, хирургията, са арсенала, който спасява човека, които нанася вреди ( болести) на тлото, когато нарушава богоначертаната му физиология, Тя изисква на тялото да се дават само нужните въздух, вода и храна във време , коичество в еха 24 часова човешка програма , точна, като въртенето на часовниковите стрелки- разична за всеки човек, осигуряваща му условие за биологичните процеси на тялото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39929556
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930