Lasurit

Папамобилът - от уникален екземпляр до медийна звезда

Папамобилът - от уникален екземпляр до медийна звезда

Папамобилът - от уникален екземпляр до медийна звезда

Реклама Honda ZR-V
Папамобилът става истински любимец за очите на феновете и вярващите още през 1980 г., когато Йоан Павел II посещава Германия и за първи път използва перла на Mercedes-Benz 230 G със златни украси. „Papamobil”ът от 1980 г. е част от дългата история на папските автомобили на Mercedes-Benz, защото тя започва още преди 90 години през 1930 г. с Nürburg 460 (W 08).

Сред бисерите на папския гараж е Mercedes-Benz 300 Landaulet (W 189, 1960) и Mercedes-Benz 600 Pullman Landaulet (W 100) от преди 55 години като представителни автомобили на папата. Има и други превозни средства на Светия отец с Трилъчната звезда на капака - от седана S-класа до M-класата. В общественото съзнание обаче нито една папска кола не е толкова тясно свързана с изявите на папа Йоан Павел II, който е обичал да пътува, както „папамобилът“, базиран на G-класа.

В задната част на този специален G-модел има кресло за Светия Отец. То е монтирано на непрекъснат под повдигнат с 40 сантиметра и папата защитен от висок прозрачен купол, изработен от специален прозрачен материал. В страните, пода и покрива на надстройката са инсталирани различни светлини, с които тя може да бъде индиректно и директно осветена, така че да се вижда лесно дори в тъмното. След опита за покушение през 1981 г., G-моделът е преустроен и му е осигурено бронирано остъкляване.

Оригиналният "Papamobile" от колекцията на Mercedes-Benz Classic все още може да бъде видян в специалната изложба "G-Layers" за 40-годишнината на G-класа в музея на Mercedes-Benz до септември 2020 г.

Mercedes-Benz разработи и произведе уникален автомобил с габарити 4392 милиметра дължина, 1950 милиметра ширина и около 2800 милиметра висок специално за посещението на папата от 15 до 19 ноември 1980 г. и първоначално го предостави на заем на Ватикана. Четирицилиндров бензинов двигател със 75 кВт / 102 к.с. осигурява задвижването на уникалната машина. Самото превозно средство се превърна в звезда поради голямото медийно внимание. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус

Автомобилният парк на Европа старее

Мар 28, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Бизнес /Business Авто глобус Alfa Romeo Chrysler Citroen Dodge DS DS Automobiles Jeep Lancia Maserati Opel Peugeot Vauxhall

Stellantis с нова стратегическа инвестиция

Мар 28, 2024