New Dacia Duster

Fiat Panda на 40 години!

Юли 29, 2020
Fiat Panda на 40 години!

Fiat Panda на 40 години!

Реклама Skoda Monte Carlo
40 години Fiat Panda – това наистина заслужава специален празник, защото Panda е автомобил, който се развива, продава се отлично и винаги остава верен на себе си.

Тайната на успеха? Навярно в концепцията на автомобила, основа на която е универсалността. Защото още от представянето си на автомобилното изложение в Женева през 1980 г. Fiat Panda многократно се представя като вълшебна кутия, пълна с оригинални и изненадващи идеи.

Двигателите на първите модели Fiat Panda 30 и Fiat Panda 45 все още са базирани на двигателите на Fiat 126 и Fiat 127. През 1983 г. „страхотната кутия“, както се рекламира например Panda в Германия, изуми също и с просто и ефективно задвижване на четирите колела.

През 1986 г. Panda получи четирицилиндровите бензинови двигатели от новата фамилия двигатели FIRE (Fully Integrated Robotized Engine). През същата година Fiat Panda е и първият автомобил в A сегмент, който се предлага и с дизелов двигател.

През 2003 г. на пазара излезе второто поколение Panda, по време на излизането на третото поколение на модела, което беше представено на автомобилното изложение във Франкфурт 2011 г., опазването на околната среда и устойчивостта придобиха още по-голямо значение, което изискваше особено екологични решения.

В момента във Fiat Panda се използва семейството бензинови двигатели FireFly, което е специално разработено за компактните модели на алианса FCA. Леката хибридна технология е напълно нова, комбинирана с трицилиндровия двигател с атмосферно пълнене от серията FireFly.

Panda Hybrid вече се предлага и в градска версия в допълнение към по-”селската” кросверсия. Той също така комбинира трицилиндров бензинов двигател с литров обем и мощност от 51 кВт / 70 к.с. със стартер генератор (RSG), който поддържа бензиновия двигател с мощност до 3,6 кВт при стартиране.

RSG черпи енергията си от литиево-йонна батерия с капацитет 11 Aч. Шестстепенната скоростна кутия, която е съобразена с характеристиките на мекото хибридно задвижване, осигурява предаването на мощноста към предната ос. Новата версия струва от 11 785 евро, предлага ръчна климатизация, цифров радиоприемник DAB +, автоматичен старт-стоп и други удобства.

Към днешна дата са произведени повече от 7,8 милиона бройки от симпатичното автомобилче. Човек може само да каже: италианската китайска “мечка” стъпва здраво на пазара, пътя и в сърцата на почитателите си. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Volkswagen

Автосалон Пекин 2024: Volkswagen с нов концептуален модел и подмарка (Видео)

Апр 24, 2024
Авто Новини Авто глобус Lamborghini

Lamborghini Urus и като зареждаем хибрид (Видео)

Апр 24, 2024