New Dacia Duster

От шофьорска кабина към мултимедиен комуникационен център

От шофьорска кабина към мултимедиен комуникационен център

От шофьорска кабина към мултимедиен комуникационен център

Реклама Skoda Monte Carlo
- Как работното място на шофьора на камион се промени през последните 60 години?

Само за 60 години работното място на шофьорите на камиони се промени драстично. Един бърз поглед към шофьорската кабина и волана от различните моделни серии на Mercedes-Benz ясно показва техническата трансформация, която така нареченият интерфейс човек-машина (HMI) в товарните автомобили е претърпял през последните десетилетия. В основата стои желанието за непрекъснато подобряване на ергономичността, удобството на работа и взаимодействието вътре и извън автомобила.

Боядисано табло от ламарина, огромен, но тънък волан от бакелит, гама от различни ключове и пепелник. Така изглеждаха първите шофьорски кабини преди повече от 60 години в тежкотоварните Mercedes-Benz камиони с къс двигателен отсек. Конструирани между 1958 и 1990, те все още имат легендарен статут и днес поради голямата си здравина.

На снимките :
Кабината на Мерцедес-Бенц 1924 от 1972 г. От това работно място водачът наблюдаваше работата на неразрушимия двигател OM 355 "Африка" под късия отсек на двигателя
До него са воланът и инструменталният панел на така наречените Leichte Klasse (лека класа) или LK модели на камиони, които се характеризират с желанието за постигане на по-голяма функционалност и изчистен дизайн. Този предшественик на Atego е конструиран между 1984 и 1998.

Работното място на водача във влекач Mercedes-Benz 1317 от 1989 г. Типичните характеристики са кафявите тонове от 80-те, скромният брой ключове и функцията за аварийните светлини, разположени в горния край на таблото.

Основната модернизация идва във второто поколение на Mercedes-Benz Actros, което излиза от поточната линия между 2003 и 2008 година. Воланът с въздушна възглавница и ергономичното работното място на водача бяха изведени на следващо ниво. Седалките, воланът, превключвателите – множество от елементите вече са конфигурирани индивидуално за съответния водач и същество на работата му. Таблото почти обвива водача, така че големият брой опции за контрол да са винаги на леснодостъпно разстояние. Дори концепцията на дисплеите на таблото е извървяла дълъг път, включващ първия цифров централен дисплей, който показва функции като избраната предавка и визуализация на всички работещи системи за подпомагане.

Почти изцяло дигитално работно място бе представено през 2018 г. за първи път в камион в световен мащаб. Мултимедийният кокпит дойде с петото поколение на Mercedes-Benz Actros. Два екрана с висока разделителна способност заменят традиционния инструментален панел. Централният дисплей се конфигурира индивидуално от водача и използвайки ясна графика, показва работата на подпомагащите шофирането системи като Active Drive Assist и Predictive Powertrain Control.
Вторичният дисплей е сензорен и може да се използва като смартфон. Бутоните за бърз достъп увеличават функционалността на системата. Освен това мултифункционалният волан се превърна в своеобразно табло за смяна на функции и опции.

Част от напълно променения интерфейс човек-машина на новия Actros са и двата дисплея на MirrorCam системата, които са монтирани в портретна ориентация на A-колоните. Те не просто показват движение в задната част на автомобила. Дисплеите също помагат при изпреварване, докато подвижните изгледи на изображението и променливите широкоъгълни формати на тези цифрови огледала за обратно виждане могат да направят вземането на завои и маневрирането още по-безопасно.

Мултимедийната шофьорска кабина идва с приложения, които помагат на водача да изпълни транспортните си задачи. Същевременно товарният автомобил е постоянно свързан с облака чрез Truck Data Center, който едновременно създава техническата основа за решения за свързаност като Fleetboard и Mercedes-Benz Uptime. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Renault

RENAULT ПРЕДСТАВЯ SYMBIOZ E-TECH FULL HYBRID

Апр 25, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини

PEUGEOT празнува 20 години виртуална реалност

Апр 25, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Jeep

Jeep® AVENGER с урбанистичен дебют в София

Апр 25, 2024