Lasurit

Колко е опасна жегата в колата! ADAC съветва как да се предпазите...

Колко е опасна жегата в колата! ADAC съветва как да се предпазите...

Колко е опасна жегата в колата! ADAC съветва как да се предпазите...

Реклама Renault Arkana
Загряването на колата през лятото може да бъде много опасно. Шофьорите стават неконцентрирани, рискът от злополуки се увеличава и децата или животните, оставени вътре сами, дори могат да умрат в кола, паркирана на слънце. Добре ли е да отворите леко прозорците? Цветът на автомобила влияе ли върху развитието на топлината в колата? Помагат ли тонираните прозорци? От ADAC предоставят отговори на тези въпроси.

Дори леко отворените прозорци почти не показват разлика. Ако прозорците останат затворени, след десет минути измерената температура е 38 градуса и достига 45 градуса след 20 минути. Ако два прозореца са леко отворени, стойностите все още достигат 36 и 42 градуса след десет или 20 минути.

След един час на пламтящото слънце дисплеят на температурата се изкачва доста над нивото от 50 градуса. Затова шофьорите никога не трябва да оставят деца или животни затворени в колата през лятото. Без значение е дали е бяло или черно превозното средство, цветът на боята не влияе върху кривата за развитието на топлината.

В края на краищата дори топлоизолационното остъкляване или тонираните прозорци имат малък ефект. Размерът, ъгълът на падане на слънцето и цветът на интериора също силно влияят на затоплянето.

Много шофьори смятат, че са добре защитени зад прозореца на колата от UV лъчение. Това е само частично вярно. Предният прозорец до голяма степен предпазва от UV-A и UV-B лъчение - но страничните прозорци позволяват преминаване на UV-A радиация, което може да причини преждевременно стареене на кожата и в най-лошия случай - рак на кожата.

Съветите на ADAC за това как да противодействате на топлината в колата:
- Отворете вратите и люка на подгрятото от слънцето превозно средство и го проветрете добре.
- В началото на пътуването вентилацията трябва да бъде настроена на най-високо ниво, а прозорците и люкът да бъдат затворени, когато климатикът започне да работи.
- При паркиране е най-добре да поставите слънцезащитна постелка на предното стъкло и кърпа на кожените седалки. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Volkswagen

Euro NCAP: Двойна победа за VW Commercial Vehicles

Мар 29, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Мар 28, 2024