Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Задължителна предучилищна подготовка и за 4-годишните
Автор: Екип Burgas24.bg 22:07 / 09.07.2020Коментари (0)674
©
На първо четене - депутатите приеха задължителната детска градина за 4-годишните. Това е записано в новия Закон за предучилищното и училищно образование.

Досега задължителната предучилищна подготовка започваше от 5-годишна възраст. Данните показват, че над 90% от тези деца са обхванати от системата. За сравнение - броят на 4-годишните, посещаващи градини без да е задължително, е по-малък - около 78%.

Друга, записана в закона промяна засяга онлайн обучението. То ще се прилага винаги когато за учениците е невъзможно да присъстват в класните стаи - не само при извънредно положение като с коронавируса, но и при грипни, дървени ваканции или при силно замърсяване на въздуха.

Затяга се и контролът спрямо училищните настоятелства, така че всички събрани пари да стигат наистина до училищата. Причината за тази промяна са сигнали за чести злоупотреби с финансови средства. Ще бъде регламентирано и запазване на имотите на училищата, ако те се закриват или преобразуват.

Децата, тръгнали по-рано на градина се справят по-добре в училище - така от министерството обясниха решението си за задължителна предучилищна за четиригодишните.

"Колкото по-дълго са посещавали детска градина, толкова по-високи са постиженията им", заяви зам.-министърът на образованиетои науката - Таня Михайлова.

Държавата ще подпомага социално слабите семейства, освобождавайки ги от такси. Решението срещна съпротива от опозицията.

"Да си го кажем директно и ясно - българското мнозинство в момента ще трябва да плаща за това да вкара една част от малцинството за най-елементарното нещо -  да се научат да водят елементарен разговор на български и да имат елементарни хигиенни навици", каза Иво Христов от БСП.

От трибуната се чуха искания детските градини да са безплатни за всички деца.

"Като първа стъпка може да се приеме един таван, който е равен на средния доход за страната - условно 600 лева на член от семейството. Ние сме готови на дебат още от следващата година да бъде реализиран този праг за подкрепа", посочи Милен Михов от "Обединени патриоти".

Част от директорите приветстват идеята за задължително тръгване на градина на четири години, но признават, че недостигът на места ще е сериозна пречка. В столичната детска градина "Брезичка" тази година са приели две групи четиригодишни. "Със сигурност има желаещи за още поне две групи. Искрено се надявам, че това ще подпомогне повече строежа на детски градини и ще можем да приемем всичките деца, които са навършили четирири години", коментира директорът на ДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева.

За да се справят с предизвикателството големите градове като София ще имат гратисен период от три години, за да успеят да осигурят места за всички деца. Директорите успокоиха родителите, че задължителна предучилишна подготовка не означава учебници и изпити за най-малките.

"Това, което детето учи, то го учи под формата на игра и това не е нещо различно от преподаване на материала досега. Ние следваме образователно съдържание, което се поднася с помощта на познавателни книжки - тези книжки за 4-годишните ще бъдат безплатни", каза Иванка Харбалиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: