Opel Stock

Клетка, пълна със сигурност

Клетка, пълна със сигурност

Клетка, пълна със сигурност

Реклама Nissan X-Trail
Безопасността играе важна роля в състезателния автомобил. Тя обаче се гарантира по различен начин, отколкото в серийния автомобил. Skodia Fabia Rally2 evo за Световния рали шампионат на FIA (WRC), например има сложни и високо стабилни устройства за механична безопасност, които са проектирани да осигурят цялостна и ефективна защита на пилота и неговия навигатор.

Те включват изключително здрави стоманени тръби, шестточкови колани и седалки тип корито със специална защита на главата, както и защита от страничен удар, изработени от въглеродни влакна и пяна, поглъщаща енергия.

В случай на инцидент по време на рали, например многократно преобръщане в гора, първо интериорът на автомобила трябва да се запази в добра форма. Това е задачата на заварената предпазна клетка.

В Skoda тя се състои от около 34 метра стоманени тръби с висока якост. Най-дебелите тръби са с диаметър 50 милиметра, повечето от останалите са с дебелина между 40 и 35 милиметра. Страничните прозорци са изработени от поликарбонат с дебелина най-малко 3,8 милиметра и, съгласно наредбите, трябва да бъдат лесно отстранени без инструменти.

Ролбар клетката, проектирана с компютърна симулация, защитава пространството за оцеляване на пилота и навигатора дори в случай на тежка деформация на купето поради инцидент. В допълнение, предпазната клетка е неразделна част от каросерията и допринася значително за увеличаване на торсионната твърдост на целия автомобил.

Що се отнася до пътниците в серийните превозни средства, най-големият риск от злополуки за водачи и пътници, както и в рали автомобил е в случай на страничен удар. Докато в серийния модел пътниците са защитени от B-колонката, армировките на вратите и въздушните възглавници, при рали автомобилът ролклетката е и с подсилени странични поли и специална защита от страничен удар. Елементите от пяна и въглерод, които запълват пространството между вратите и пътниците и поемат енергия, осигуряват допълнителна безопасност.

С помощта на анатомичните седалки по поръчка, които пасват добре и близо до тялото, движенията му могат да бъдат сведени до минимум. Освен това предписаните шест точкови предпазни колани фиксират тялото на седалката. Друга защита на главата отстрани - често наричана "уши" в рали жаргон - предотвратява безконтролното движение на главата в случай на преобръщане.

Освен това е задължителна системата за фиксиране на главата и шията, която свързва каската с помощта на ремъци или върху опора на врата или върху вид сбруя около горната част на тялото. Системата, която е фиксирана от шестточковия предпазен колан, осигурява допълнителна стабилизация и намалява риска от наранявания на врата в случай на челен или заден удар. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии