New Dacia Duster

Новото лице на Формула 1

Юни 30, 2020
Новото лице на Формула 1

Новото лице на Формула 1

Реклама Honda ZR-V
Специално за auto-press.net от Андреас Райнерс, Global Press, Гросгерау, Германия

Макс Верстапен облян от сълзи и напълно изтощен, стои на подиума в Шпилберг, като поклаща глава отново и отново в неверие. 22-годишният се усмихва по време на изсвирването на холандския национален химн и изтрива потта от челото си. И се наслаждава на наздравиците на фенските маси в оранжево, което го развеселява френетично.

Това беше преди малко повече от година. Минало в старата нормалност... В средата на коронакризата подобни сцени изглеждат като че ли са били преди десетилетия. Факт е че през 2020 г. ще са немислими, когато Формула 1 започне новия си сезон на 5 и 12 юли 2020 г. с двоен пакет на същата писта в Австрия. Поради пандемията, много няма да е същото в премум клас на автоспорта, както преди, Формула 1 получава ново лице, с което все още трябва да се свиква.

„Ще бъде много по-различно без фенове“, каза Верстапен в Sky. Призрачните /виртуалните/ състезания са задължително условие за пилотирането изобщо. Това, вероятно не е толкова поразително по телевизията, колкото е във футбола, но е особено необичайно за пилотите. Тъй като по време на състезателния уикенд винаги имаше контакт с феновете, пишеха се автографи или се правят селфита.

Спортният директор на Формула 1 Рос Браун е сигурен, че Формула 1 може да бъде интересна и вълнуваща дори без фенове. "Просто ще бъде различно. Това е новият стандарт", казва Браун - “Не е сигурно колко дълго ще остане така. Но това определено ще е новият стандарт за останалата част от годината", каза Браун.

Ако Верстапенпен прекъсне доминацията на световните шампиони от Mercedes с шампиона Люис Хамилтън и подгласника му Валтери Боттас отново, както през 2019 г., все пак ще бъде много по-малко емоционален. Защото на първо място няма да има церемония на подиума.

„Имаме предвид, че след края на пистата пилотите връщат колите до старт-финала и след това стъпват пред своите автомобили“, обяснява Браун. - "Вече имаме доста добра идея как ще го направим наново. В момента изследваме как това работи най-добре по телевизията."

Програмата преди състезанието също е променена. Като например парадът на пилотите, популярен сред феновете, когато пилотите се движеха около трасето на ремарке на камион или седяха в шикозни ретро автомобили. Това също е вече минало. "Вместо това ще проведем интервюта един на един пред бокса на пилота", каза Браун.

Суматохата преди състезанието по грида също не е толкова осъществима, както обикновено. В миналото това беше преди всичко дива бъркотия от коли, механици, VIP гости и екипи от камери. От юли нататък само тези, които всъщност са необходими за подготовката на колата, ще бъдат на стартовата мрежа.

Браун: "В миналото случаите, всички шофьори заставаха пред колите, заедно с децата с табелите, това вече не е възможно. Децата все още ще бъдат част от церемонията, но те ще бъдат добавени чрез видео съобщения."

Съществува и сложна хигиенна концепция. Между 10 000 и 12 000 тестове за вируса на корона трябва да се проведат около първите състезания. Както австрийската информационна агенция APA съобщи, концепцията предвижда пробите да се транспортират два пъти на ден до лаборатория за анализ в Еберсберг източно от Мюнхен. Там те се оценяват 24 часа седем дни в седмицата. Резултатите трябва да бъдат известни в рамките на 16 до 24 часа след вземане на пробата.

„Всеки, който работи на пистата - към 3000 души, които се движат в червената зона - може да влезе в работната си зона само с отрицателно известие за Covid 19, което не е по-старо от четири дни“, казва Зигфрид Шнабл, управляващ директор на Eurofins Genomics Австрия и Източна Европа и отговарящ за Шпилберг.

За екипите маските за лице и социалното дистанциране са две от няколкото мерки. FIA изпрати досие със 74 страници на състезателните екипи. В него се казва какво е разрешено на отборите и какво не. Защитните мерки правят всичко още по-трудно, както потвърждава спортният директор на Ferrari Лоран Мекис. "Трудно ще е момчетата в бокса да носят маска през цялото време, но дори те ще трябва да свикнат с новото лице на Формула 1.” Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Мотоциклети Спорт

Yamaha реорганизира спортната си дейност

Апр 18, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Aston Martin Ford Honda

Формула 1: Honda ще преследва титлата с Aston Martin през 2026 г.

Апр 17, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Peugeot

6-ТЕ ЧАСА НА ИМОЛА: PEUGEOT 9X8 2024 готов за състезателния си дебют

Апр 16, 2024