Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Терем" ще взвривява боеприпаси край Варна без ОВОС?
Автор: Екип Varna24.bg 16:12 / 29.05.2020Коментари (0)1854
©
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров –Ревизоро отложи на днешния парламентарен контрол отговора си на въпроса на депутата от ДПС Ерджан Себайтин Ебатин, внесен на 20 май т.г., касаещ утилизация на боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически средства в землището на село Константиново, научи Varna24.bg.

Предложението за унищожаване на бойния арсенал от списъка на излишните за армията оръжия до РИОСВ Варна е направено от собственика държавното предприятие "Терем-КРЗ Флотски арсенал". От регионалната екоинституция издават решение №ВА-40/ПР/2020 за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда/ОВОС/ за рециклирането на боеприпасите, "което има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони".

Възложителят обаче обжалва решението за процедурите по ОВОС и ЕО, става ясно от регистъра на МОСВ. Явно се бърза, а ако се спази процедурата по ОВОС, процесът ще се проточи.

След допитване всички институции –полиция, пожарна, ДА"Морска администрация" и др.също възразяват срещу това решение за преценяването и са категорични, че трябва да има ОВОС, предвид риска от рециклирането на опасните вещества.

В тази връзка депутатът Ерджан Себайтин пита министър Димитров изяснени ли са всички факти и обстоятелства и обсъдени ли са възраженията на заинтересованите страни, за да бъде оставено на преценка извършването на ОВОС, а да не е задължително, както и дали това отговаря на закона и какви ще са последиците за човека, биологичното разнообразие, флора, фауна, почвата и водата.

В информацията от възложителя има ли категорични данни, които доказват липсата на риск от взривна вълна и засягане на корабоплаването, пита още депутатът.

Варненци също очакват отговора на министъра, за да стане ясно кой иска да претупа опасното рециклиране на бойния арсенал за десетина дни предвид може би изгодни сделки с барут в него.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: