Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2020 12:20 - Само Винету не стига, то си трябва и повечко обща култура
Автор: zahariada Категория: Забавление   
Прочетен: 1276 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.05.2020 12:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Само Винету не стига, то си трябва и повечко обща култура В политиката освен удоволствието да се четат приключенията на Винету, си трябва и висока обща култура, включително и географска култура, поне на средното българско равнище.

The Sofia Times  преди 2 days


image

Аз, „самоизолиралият се“ (по министър Ананиев), напълно свободен гражданин на Република България, нъплоно свободно по заповед самоизолирал се, напълно свободно си превъртам интернет-сайтовете, напълно свободно си чета разни новини. И в няколко от тях чета цитат от казаното от Премиера на моята държава на 23 май 2020 г.: „Водопроводът от Белмекен за Перник не е давал аварии досега. За един месец докарахме 300 000 литра вода от Родопите (к.м.) в Перник.“ Чета внимателно и недоумявам.
И си задавам въпроси: Има ли в Родопите Белмекен? От кой Белмекен е водата? Явно е не е от вр. Белмекен в Ибърския дял на Източна Рила (2626 m). Вероятно става дума за яз. „Белмекен“, намиращ се в съседство с едноименния връх в същата Източна Рила, в басейна на Крива река. Търся чрез Google язовир или езеро в Родопите с това име. И не намирам. В туристическата карта на Родопите има много и големи язовири, но яз. „Белмекен“ няма. Напълно свободно от Уикипедия и множество други сайтове научавам, че „Белмекен“ е язовир, „разположен на 1923 м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“. Той е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Името на язовира означава „Известно място““.
Продължава след рекламата…
Е, това „известно място“ (превод на Белмекен от турски език) изглежда не е известно на нашия Министър-Председател. Но понякога Уикипедия греши. И търся топографската карта на България. И в лист К-34-72 с М: 1: 100 000 намирам яз. „Белмекен“ между върховете Белмекен и Славов връх (2306 m) в Източна Рила, в долината на Крива река (Сестримска). Всъщност Крива река извира сега от яз. „Белмекен“. А в близост е и високопланинската база „Белмекен“ за подготовка на елитни спортисти. Вероятно нашият Премиер е ходил там! А за да е известно това „известно място“, някой някога трябва да е учил добре География на България. Ама, май че не е го запомнил, ако въобще е учил старателно това в средното училище.
Е, не всичко се помни от уроците в училище. Но истинските патриоти добре знаят природната география на България. Патриотизмът е обич не само към народа, неговата история и култура, не толкова обич към властта, но и обич и познаване на родната природа. Вярно в младежките години момчетата се увличат от главния герой Винету на приключенските романи на Карл Май. Ама само с Винету не се формира висока обща култура, само с Винету не може да се управлява една държава, колкото и малка да е тя.
Простено е да забравиш кое къде се намира, ако въобще си го знаел. Но когато е разработен цялостен проект за прехвърлянето на вода към Перник и публично по телевизиите са показани многократно редица карти със схемите на прехвърлянето на водата от Белмекен, ако си имал някакво старо знание е можело да го опресниш. Ех, дано в изпитните материали за Държавния зрелостен изпит по география (2020 г.) да го няма този въпрос. Иначе хиляди зрелостници могат да се подведат по грешните географски знания на Премиера ни.
И най-чудното е, че тези хвърлени „от прозореца на джипа“ нови географски „знания“ не са направили впечатление на авторите на материалите в сайтовете и в огромна част от лайковете под тях от читателите. Няма негативна реакция срещу това „ново географско знание“. А и „мисирките“ не реагират. Но за тях това е обичайното им равнище и поведение.
В политиката освен удоволствието да се четат приключенията на Винету, си трябва и висока обща култура, включително и географска култура, поне на средното българско равнище. Достойните мъже, или предварително се подготвят и съветват, а когато сгрешат, си признават и се поправят, не заемат позата на всезнаещи по всички въпроси.
Анко Иванов

Прочети още:   16 задържани от комисията по хазарта в показанията си: Горанов е подбудител на престъпленията



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748717
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031