Lasurit eshop

ЕС планира нов “етикет” на гуми

ЕС планира нов “етикет” на гуми

ЕС планира нов “етикет” на гуми

Реклама Skoda Monte Carlo
Подготвяната за прилагане нова система за етикетиране на гуми за автомобили и камиони не само трябва да повишава информираността на потребителите за икономиите на гориво, да подобрява безопасността и да намалява шумовото замърсяване. Тя също така трябва да доведе до намаляване на емисиите на CO2 до десет милиона тона и увеличаване на продажбите с девет милиарда евро в преработващата промишленост, според Европейския парламент.

Според новите правила, приети сега в Брюксел, етикетът трябва да информира потребителите за ефективността, сцеплението с мокро покритие и външния шум при търкаляне на гумата. Информация за пробег и износване ще бъде включена само ако е налице подходящ метод за изпитване.

Обозначенията трябва да са ясно видими за потребителите, трябва да се показват навсякъде, където се продават гуми, включително в Интернет, и трябва да съдържат QR код за лесно сканиране.

„Обновеното етикетиране на гуми е прост, но ефикасен инструмент, който ще допринася за по-безопасна и чиста мобилност чрез насърчаване на промените в поведението на потребителите. Наредбата гарантира, че потребителите получават ясна, уместна и сравнима информация при избора на гумите си“ - се казва в обосновката на новото предложение.

Частиците от износването на гумите биха съставили голяма част от вредните микропластици в околната среда. Регламентът се занимава с този належащ проблем чрез включване на параметрите на пробег и износване веднага след като са налице подходящи методи за изпитване.

Сега предложението за новите обозначения трябва да бъде официално прието от Еврокомисията и да започне да се прилага от 1 май 2021 г. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024