Lasurit eshop

В логото на Alfa Romeo змия си хапва човек! История на емблемата - видео

Май 20, 2020
В логото на Alfa Romeo змия си хапва човек! История на емблемата - видео

В логото на Alfa Romeo змия си хапва човек! История на емблемата - видео

Реклама Honda ZR-V
С навършването на 110-ия рожден ден на Алфа Ромео на 24 юни, компанията изкарва изображения и архивни материали, които ни връщат назад към историята й. Една от тях е еволюцията на емблемата на марката в която има змия, която е захапала не нещо друго, а човек!

Официалната история за произхода на логото ни връща към първите дни на компанията през 1910 г., когато Alfa е изписана с главни букви като съкращение от Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (Lombard Automobile Factory, Public Company).

Романо Катанео, един от дизайнерите на ALFA е бил на Пиаца Кастело в очакване на трамвай. Докато гледаше емблематичната кула Филарете, окото му хваща герба на семейство Висконти, което е доминирало средновековно Милано. Заедно с колегата си инженер Джузепе Мероси разработват различни версии, след което двамата приятели решават, че най-убедителна е с дракона Бишон от едната страна и емблемата на град Милано, червен кръст на бял фон, на другата.



Символът на дракона /змията/ е бил на щита на арабския лидер Волус, убит от член на семейство Висконти по време на кръстоносните походи. Според друго мнение е, че змията е драконът Тарантасио, който имал леговище в езеро, заобикалящо Милано през Средновековието. Драконът имал отвратителен навик да яде деца и говеда, докато един Висконти най-накрая не намерил сили и смелост да го изпрати в отвъдното.

Двата символа са оградени в синьо, с надпис "ALFA" и "MILANO" в горната и долната част с малко въображено въже между тях със савойски възли в знак на почит към родословието на италианското кралско семейство. Оригиналното лого е актуализирано през 1913 г. чрез промяна на надписите в бяло със злато плюс фини изменения на възлите и змията.

През 1915 г. Никола Ромео поема контрола над компанията и добавя името си към логото, обръщайки A.L.F.A. в същите букви но без точките. 1925 г. бележи първата световна победа в състезания от Гран При, печели трофея заедно с победи в белгийската и италианска Гран-При. За да се отбележи поводът, около логото е добавен лавров венец до 1945 г.

Втората световна война оставя след себе си една потрошена Италия, а фабриката на компанията е в руини. В непосредствената следвоенна ера марката преминава към по-просто двуцветно лого.

До 1950 г. масовото производство се възобновява и логото отново е многоцветно, със сравнително по-тънко представяне на лавровия венец. Така остава до 1960 г., когато Alfa Romeo премина от метал към пластмаса за емблемите, продължавайки непрекъснатото опростяване на дизайна.

Alfa Romeo отвори фабрика в Неапол през 1971 г., за да строи модела си Alfasud и заради това отхвърля Милано от значката заедно с тирето в „Alfa-Romeo“ през 1972 г. В тази версия човекът (или детето), който се поглъща, е оцветен в червено, което прави лесен извод за някои, които не знаят произхода на логото, да мисли, че змията плюе огън или има триъгълен език.

През 1982 г. значката е актуализирана още веднъж, като надписите и акцентите са променени в златни и лавровият венец изчезна.

Последната актуализация е през 2015 г., с пускането на новата Giulia. Подобно на много съвременни лога, най-новото е упражнение в минимализъм. Границата между половините Милано и Висконти я няма. Змията е по-малка - с две по-малко извивки във формата си. Короната вече е линия с три точки над нея, а фонът е монохромен с мрежест модел. Дори в опростена форма обаче Alfa-Romeo все още показва горния торс на този злополучен човек в устата на дракона, ужасен образ, който не може да съвпада с тези при никой друг автомобилен производител. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024