Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.05.2020 19:39 - Тревога в САЩ и Европа – коронавирусът не убива достатъчно руснаци
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1501 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На фона на затихването на коронавирусната пандемия и облекчаването на мерките за изолация и карантина, в западните медии се усилват стремежите да се намери оправдание за провала на борбата с вируса в САЩ и Западна Европа. И, предвидимо, виновни са не западните правителства и либерализирано здравеопазване, а Русия и Китай.

Западът в този смисъл разсъждава на принципа „най-важното е на Вуте да му е зле”. Що се отнася до Русия, то атлантическите пропагандисти най-силно ги дразни факта, че сред руснаците има забележимо по-малко жертви от коронавируса, отколкото в Америка и Европа. Всъщност смъртността от заразата в Русия е почти 8 пъти по-ниска от средноевропейския показател. А това е просто недопустимо. Още по-недопустимо е и поради факта, че в западните медии руската медицина винаги е описвана изключително негативно. Липсвало финансиране, болниците били зле като от филм за Чернобил, лекарите не могат да лекуват, няма маски и костюми и т.н. На руското здравеопазване му предричаха катастрофа, която обаче така и не се случи. И не само това – смъртността от коронавирус в Русия продължава да се държи на ниво 0,9%, което е смайващо ниско на фона на западноевропейските демокрации. В Британия този процент достига например 14,2%, а във Франция – 15,7%. Най-зле впрочем е в малката Белгия с нейните потресаващи 16,2%.

Логиката на западните издания, особено американските, е проста – в Русия всичко е лошо, затова тя трябва да има по-лоши показатели от нашите. Щом показателите ѝ са по-добри от нашите, значи те лъжат. Други варианти няма.

Подобна болезнена реакция е обяснима – американците и европейците не искат да признаят недостатъците на либералния модел и провала си в борбата с вируса, затова пренасочват вниманието на обществото към Русия и Китай. Що се отнася до успехите на руската медицина, американските журналисти намериха доста оригинален начин да докажат, че Москва ги лъже. Те взеха статистиката по смъртност в Москва от последните пет години и откриха, че през този април има с 1700 починали хора повече. Журналистите се хванаха за тази цифра и решиха, че всички тези хора автоматично са жертви на COVID-19. За допълнително доказателство щатските медии цитираха някакъв анонимен московски чиновник, който потвърди подозренията им. Но защо взеха статистиката само за последните пет години, а не например за десет или петнайсет? И защо така волно интерпретират данните? Както се казва, не е важно как гласуват хората, важно е кой брои гласовете.   

И отново вината на Русия бе доказана с помощта на анонимен източник. Това е доста удобна уловка, която позволява да докажеш каквото си искаш без да те обвинят в клевета. Освен това анонимния източник няма как да го провериш и да му потърсиш сметка.

Така или иначе, дори починалите от коронавируса в Москва да бяха с 1700 повече, статистиката пак си остава в полза на руската медицина. Причина за това е както по-навременната и организирана реакция на руските власти, които още в началото започнаха да налагат ограничителни мерки, така и по-достъпното руско здравеопазване. Показателно е, че доста руснаци започнаха да се връщат от Европа и Щатите, за да получават медицинска помощ у дома. Причината е доста банална – западното здравеопазване е твърде скъпо и недостъпно за немалка част от населението. САЩ в този смисъл се оказаха с най-голяма заболеваемост и смъртност именно защото здравеопазването там не е по-джоба на милиони американци. Пък и защо да се учудваме щом медицината в Америка е толкова комерсиализирана и на първо място е поставена печалбата, а не грижата за здравето на гражданите. Затова и цифрите там са толкова лоши (заразените са вече над милион и половина, а официалната смъртност приближава цифрата сто хиляди). Коронавирусът доста явно демонстрира грозното лице на капитализма.

Добре, да допуснем, че все пак руската медицина е толкова лоша колкото разказват европейските писачи. Да допуснем дори, че нещата там са даже сто пъти по-лоши. Е, и? Какво променя това? На европейците от това по-леко ли ще им стане? Това променя ли факта, че европейските власти се провалиха в борбата с коронавируса и допуснаха толкова много заболели и починали? Не.

От това, че постоянно пишат колко е ужасна Русия, в Евросъюза ще се появи ли единство и солидарност? Можем да попитаме италианците колко е „солидарна” Европа. Със сигурност те има какво да кажат по този въпрос и то няма да звучи приятно за ушите на Брюксел.           

Действително, в руското здравеопазване има доста системни проблеми, натрупали се през годините, но това не значи, че ситуацията в Русия е толкова лоша, колкото я рисуват американските и европейски пропагандисти. Фактът, че руските власти избегнаха италианския и испански сценарий, а жертвите сред руснаците са в пъти по-малко отколкото сред европейците красноречиво говори за това. Пък и ако руската медицина е толкова зле, защо тя се справя по-ефективно от „образцовата” европейска медицина? Този парадокс западните медии не обясняват.

Действително, в еднополярния глобалистки свят, в който съществуваме вече повече от 20 години, настъпват сериозни промени. Полюсите се сменят, а идеалната картинка на превъзходство на либералния западен модел все повече се пропуква. Коронавирусът отвори в него още една дълбока цепнатина, в която пропадна и европейското единство и европейската ефективност. Не, че ЕС някога е бил действително монолитен, но COVID-19 показа, че един вирус е достатъчен, за да разруши всякакви илюзии за солидарност. И до момента Евросъюзът няма никаква единна стратегия за борба с пандемията и възстановяване на страните-членки. Всеки се оправя поединично. От Брюксел обещаха да отпуснат милиарди евро, но това няма да реши системните проблеми на съюза.

Може от сутрин до вечер да разказват колко е лоша Русия и как руските сайтове и телевизия разрушават вярата в прекрасната и райска Европа, но това няма да оправдае или компенсира грешките на западноевропейските властимащи. Нито пък ще реши въпроса с коронавируса или ще накара европейските граждани да вярват повече на своите правителства.

Антируската пропаганда работи ефективно с тези, които по принцип вярват, че за всичко им е виновен Путин. Само дето тази вяра не дава имунитет срещу коронавируса. Уви.        

    




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3217338
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031