New Dacia Duster

Със Suzulight започва автомобилната история на компанията Suzuki

Май 11, 2020
Със Suzulight започва автомобилната история на компанията Suzuki

Със Suzulight започва автомобилната история на компанията Suzuki

Реклама Peugeot 408
Suzuki отбелязва тази година красива годишнина от основаването си – точно 100 години. Производството на автомобили е по-късен етап от историята на компанията, която стартира с направата на тъкачни станове, тъкани и мотоциклети, след като през 1920 г. Мичио Сузуки основава. Suzuki Loom Manufacturing Co.

Разработката на първата кола на Suzuki започва още през 1937 г., но е отложена до по-добри времена с избухването на Втората световна война. Изследванията, разработката и производството на първия патентован модел се възобновяват през 1954 г. По същото време е основана Suzuki Motor Co Limited.

Използвайки духа „Yaramaika“ за Suzuki (в превод от японски „Нека да го направим“), който е вкоренен дълбоко в региона Еншу, родината на Сузуки, заедно с решимостта си да продължи напред, Мичио започва първо с производство на чуждестранни автомобили, но и е решен да създаде и първия си собствен автомобил. Нарича го Suzulight.

Тук е интересно да се отбележи, че новостта е разработена не просто като малка кола, а за да задоволи изискванията на Закона за Keijidosha или по-известен като kei car (този термин не идва от ключов автомобил, както погрешно смятат някои).

На японски това означава „лек автомобил“, а по отношение на законодателството - спазване на определени стандарти, като размер, размер на двигателя и тегло. Собственикът на такъв малък автомобил получава определени данъчни и застрахователни облекчения, а намирането на място за паркиране на такава кола, което става все по-важно с годините, е много по-лесно.

В резултат на разработката Suzuki Suzulight получава двуцилиндров, двутактов силов агрегат с обем 360 куб. см и мощност 15 к.с., разположен отпред. Колата е била с малко тегло, независимо пружинно окачване и възможност за избор от няколко вида каросерии. А освен това има и варианти със задвижване на всичките колела.

Предвид високия просвет, очевидно Suzuki Suzulight не бивало да се страхува от лоши пътища, затова го изпращат в планински район с неразвита пътна инфраструктура за 300-километров тестови маршрут. Производството започва през октомври 1955 г. с първоначално с 3-4 автомобила на месец, но до началото на 1956 г. месечният обем е нараства до 30 бройки.

През 1959 г. се появява Suzulight TL и популярността на автомобилите Suzuki нараства бързо. TL запази концепцията за оформление и е хвален за своето превъзходно вътрешно пространство при компактните му размери. Двигателят остава двутактов, с въздушно охлаждане, с обем 360 куб. см., но е с повишена мощност - до 21 к.с. при 5500/ мин

Suzuki отбелязва бърз растеж в производството на мини-автомобили благодарение на TL. През декември 1959 г., само три месеца след старта си, той вече е достигнал месечната производствена цел от 200 бройки, която се е увеличава още повече през 1960 г. до 5824 бройки.

65 години след излизането на първия си автомобил, Suzuki остава верен на своята философия за създаване на компактни и функционални автомобили, която продължи с моделите Suzuki Swift, Ignis и Jimny. Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Lamborghini

Колата мечта Lamborghini 350 GT - видео

Мар 25, 2024
Авто Новини Automakers press releases Ретро Mercedes-Benz

Скулптура в ярко червено: Mercedes-Benz 500 K Special Roadster

Мар 13, 2024
Авто Новини Ретро Авто глобус Ferrari

Немски автомобилен музей представя колекция Ferrari

Мар 07, 2024