New Dacia Duster

Воланът - кой го е измислил?

Воланът - кой го е измислил?

Воланът - кой го е измислил?

Реклама Skoda Stock
В началото автомобилите имат прост кормилен вал, приличащ на щанга и наречен на шега “волска опашка”. Daimler-Motoren-Gesellschaft “превключва” към много по-функционалното кормило тип волан преди 120 години. Днес той е повече от просто функционален, а високотехнологичен команден център, който позволява на водача да управлява точно и в същото време да комаадва много удобни и безопасни системи за комфорт и помощ.

Първият автомобил в света, “патент мотор ваген” на Carl Benz от 1886 г., все още е без волан. Точно като „колата със стоманени колела“ от 1889 г., проектирана от Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах: И двете нямат волан, а само лост за управление.

Всъщност френският инженер Алфред Вашерон се сята за изобретател на волана. За първото в света автомобилно състезание, състезанието от Париж до Руан през юли 1894 г., той инсталира волан вместо обичайния лост за управление в своя Panhard & Levassor, задвижван от двигател на Daimler.

Той постига търсената цел - по-добър контрол върху движението на колата, защото движението на волана командва предните колела с няколко завъртания на кормилната колона от неутрално централно положение до крайното в двете посоки. Това дава възможност за по-прецизен контрол и по този начин по-високи скорости на шофиране.

Днес, около 120 години по-късно през това лято, в E-Class ще бъде пуснато ново, напълно дигитално поколение волани от Mercedes-Benz - “капацитивно”. В пръстена си то има двузонова сензорна подложка, която открива дали ръцете на водача са на волана. Бутоните за управление на допир, поставени в спиците, също работят с цифрови сигнали.

"Сензорите отпред и отзад на кормибото регистрират дали воланът е захванат. Не се изисква повече движение на кормилото, за да сигнализирате на асистентските системи, че управлявате автомобила", обяснява Маркъс Фийдж, ръководител на отдела за развитие на волана в Mercedes-Benz. Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Tesla

Tesla представи Model 3 Performance (Видео)

Апр 23, 2024
Авто Новини Авто глобус Honda

Червена Honda NSX на Айртон Сена се продава за 500 000 лири

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус CUPRA Seat

CUPRA показва нови Formentor и Leon на 29 април

Апр 23, 2024