New Dacia Duster

Водещите пионери – марката Opel има богати традиции в областта на електрическите автомобили

Апр 03, 2020
Водещите пионери – марката Opel има богати традиции в областта на електрическите автомобили

Водещите пионери – марката Opel има богати традиции в областта на електрическите автомобили

Реклама Peugeot 408
Пионери в електрическата мобилност - предците на Opel Corsa-e и Grandland X Рlug-in хибрид
Още от 1968 година – над пет десетилетия изследователска и развойна дейност в областта на електрическите системи за задвижване
Изпреварила с много своето време - Opel Ampera
Изпитателен автопарк от HydroGen прототипи – системите за задвижване с горивни клетки на водород имат изключителен потенциал в бъдеще
Марката Opel се електрифицира - всички модели ще получат електрически версии в периода до 2024 година


Рюселсхайм. Най-новите електрифицирани модели на марката Opel в лицето на новата Corsa-e и Grandland X Рlug-in хибрид наскоро поеха по пътищата на Европа, а по-късно през годината се очакват напълно електрическият Opel Vivaro и електрифицираната версия на Mokka X. През 2021 година към моделната гама на германския производител ще се присъединят и новите Opel Combo-e, Opel Zafira-e Life и наследникът на Astra, а в периода до 2024 година ще бъдат електрифицирани всички модели леки и лекотоварни автомобили на марката. Opel се електрифицира, стъпвайки на своите дългогодишни традиции в създаването на изпитателни и експериментални прототипи, рекордни модели и серийни автомобили с електрическо задвижване. Opel провежда изследователска и развойна дейност в областта на системите за електрическото задвижване в продължение на повече от пет десетилетия, което нарежда автомобилния производител от Рюселсхайм сред пионерите в електрическата мобилност в автоиндустрията.

Още през 1968 година в Kadett B Stir-Lec I е представен принципът за удължаване на автономния пробег – т.нар. "range extender", който по-късно влиза в серийно производство с Opel Ampera. Концептуалната студия Stir-Lec се захранва от 14 оловно-киселинни батерии, а електроенергията за поддържане на постоянния заряд на батериите се генерира от разположен отзад двигател с вътрешно горене Stirling.

Само три години по-късно Георг фон Опел - внукът на основателя на компанията, успява да счупи шест световни рекорда за електромобили, постигайки максимална скорост от 188 км/ч зад волана на задвижвания от два свързани електромотора модел Opel Electro GT с мощност 88 кВт/120 к.с. При него електронергията за силовия тракт се доставя от 590-килограмов пакет от никел-кадмиеви акумулаторни елементи. При движение с постоянна скорост от 100 км/ч, Opel Electro GT е бил в състояние да измине пробег от 44 километра с едно зареждане.

Устойчив електрически импулс - Opel Impuls и Opel Twin

Изследователската дейност на компанията прави значителна крачка напред с развитието на програмата Opel Impuls в периода 1990-1997 година. Impuls I е прототип на технологичната основа на модела Кадет, задвижван от комбинация от постояннотоков електродвигател с мощност 16 кВт и пакет никел-кадмиеви акумулаторни клетки с течен електролит. Експерименталният модел е с автономен пробег от около 80 км и постига максимална скорост от 100 км/ч. Година по-късно той е последван и от базирания на Astra Caravan Impuls II, който използва комплект от 32 оловно-киселинни акумулаторни батерии за захранване на два трифазни асинхронни двигателя със сумарна максимална мощност от около 45 кВт/61 к.с. В периода от 1993 до 1997 година Opel провежда първата си мащабна изпитателна програма за електрически превозни средства с модела Impuls III. Изпитателен автопарк от десет прототипа Impuls III преминава серия от тестове с обща продължителност от над 300 000 км на германския остров Рюген в Балтийско море. Пет от автомобилите (с мощност 45 кВт/61 к.с.) са оборудвани с никел-кадмиеви акумулаторни батерии, а останалите пет използват високоенергийни натрий/никел-хлоридни акумулаторни елементи и развиват максимална мощност 42 кВт/57 к.с. Всичките десет автомобила Impuls III се задвижват от трифазен асинхронен тегов електродвигател.

Междувременно, през 1992 година марката представя пред широката публика получилият изключителна популярност концептуален модел Opel Twin. При него за пътуване по магистрала се използва трицилиндров, 0,8-литров бензинов двигател с мощност 25 кВт/34 к.с., а в условия на градско движение и кратки разстояния се включва електрическото задвижване с два монтирани в главините на колелата мотора с мощност 10 кВт/14 к.с. Водачът на Opel Twin заема централна позиция отпред, а отзад има три пътнически места. През 1995 година Opel представи електрическата мобилност и в сегмента на лекотоварните превозни средства с концептуалния модел Combo Plus, който използва две високоенергийни натрий/ никел-хлоридни акумулаторни батерии в комбинация с трифазен асинхронен електродвигател с максимална мощност 45 кВт.

Горивни клетки в изпитания в реални пътни условия – автопарковете от модели HydroGen с нулеви емисии

През 2000 година експерименталните разработки на Opel в областта на системите за задвижване с горивни клетки започнаха изпитания по обществената пътна мрежа под формата на модела HydroGen1 в каросерията на Zafira. При него използващата водород горивна клетка захранва с електроенергия трифазен асинхронен двигател с максимална мощност 55 кВт/75 к.с. и максимален въртящ момент от 251 Нм, като пиковите натоварвания се поемат от буферна акумулаторна батерия. През 2001 година автопарк от 20 модела HydroGen3 е предаден за експлоатация в реални ежедневни условия на група от тестови клиенти. При него максималната мощност е увеличена до 60 кВт/82 к.с., която дава възможност за постигане на максимална скорост от 160 км/ч. По време на проведения през през 2004 година Fuel Cell Marathon, два автомобила HydroGen3 изминаха близо 10 000 километра по пътищата на цяла Европа - от Хамерфест в Норвегия до Лисабон в Португалия. Зад волана на на HydroGen3, пилотът от Формула 1 и част от екипа на Opel в германския шампионат за туристически автомобили DTM Хайнц-Харалд Френцен спечели и първото място в рали Монте Карло през 2005 година в категорията за автомобили с алтернативно задвижване.

Четвъртото поколение автомобили с горивни клетки на Opel - HydroGen4, също се движи с изцяло нулеви емисии, като от изпускателните тръби в задната част излиза единствено водна пара. Екологичната система на задвижване използва комплект горивни клетки, обединяващ общо 440 последователно свързани елемента, в които водородът от резервоара се свързва с кислорода от въздуха. В този процес няма същинско горене, а електрохимична реакция на окисляване на водорода, при която се генерира електрически ток. На този принцип системата е в състояние да осигури непрекъсната мощност от 73 кВт/100 к.с. и пикова мощност в размер на 94 кВт/128 к.с. От 2008 година автопаркът от HydroGen4 модели започва да демонстрира своята пригодност за ежедневна употреба в рамките на проекта Clean Energy Partnership (CEP), спонсориран от германското Федерално министерство на транспорта и стартиран първоначално в Берлин, а по-късно и в Хамбург и федералните провинции Баден-Вюртемберг, Северен Рейн-Вестфалия и Хесен.

Шампиони в автономния пробег - Opel Ampera с range extender и Opel Ampera-e

В същото време инженерите на Opel продължават и работата по развитието на електромобилите с акумулаторни батерии и на изложението IAA във Франкфурт през 2007 година марката представи новаторската концептуална студия Flextreme Concept, която използва електрическа система за задвижване Voltec с удължен пробег. Концептуалната разработка Flextreme GT/E, представена на автомобилното изложение в Женева през 2010 година на свой ред илюстрира възможностите за прилагане на тази схема на задвижване в автомобил от средния клас.

Електрическото задвижване с функция за удължаване на пробега („range extender”) достигна своята зрялост за серийно производство през 2011 година при Opel Ampera - първият четириместен електромобил на пазара, напълно подходящ за ежедневна употреба и пътуване извън града. Електроенергията за изминаване на разстояния между 40 и 80 километра (в зависимост от условията на шофиране) при него се осигурява от литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 16 кВтч, която захранва теговия електродвигател с максимална мощност 111 кВт/150 к.с. В момента, в който нивото на заряд на батерията достигне определен минимум, бензиновият двигател с мощност 63 кВт/86 к.с. се включва автоматично и започва да задвижва електрогенератора за захранване на тяговия електродвигател. С тази непрекъсната форма на енергийно захранване се осигурява възможност за пътуване без притеснения на разстояния от няколкостотин километра без необходимост от използване на зарядни станции. Моделът Ampera изпревари значително своето време и беше удостоен с титлата „Кола на годината” в Европа през 2012 година.

През 2016/2017 година Ampera бе последвана от Opel Ampera-e. Със своя водещ в този пазарен сегмент пробег на електричество от 423 километра (според изискванията на WLTP), Ampera-e дебютира като истински шампион в автономния пробег на автомобилното изложение в Париж. Тъй като при него акумулаторните батерии са монтирани в изключително компактна, плоска форма в подовата конструкция на каросерията, Ampera-e предлага достатъчно простор за петима пътници в купето и багажник с обем от 381 литра, сравним с този при пълноразмерните модели с пет врати в компактния клас. Едновременно с това Ampera-e бе и нагледна демонстрация на хармоничното съчетание от електрическа мобилност и удоволствие от шофирането, тъй като максималният въртящ момент от 360 Нм е в състояние да осигури впечатляващи стойности на ускорението и да гарантира отлична еластичност. Максималната мощност на тяговия електродвигател от 150 кВт/204 к.с. дава възможност на компактния електромобил да се ускори за 3,2 секунди от място до 50 км/ч и да изпълни междинния спринт от 80 до 120 км/ч при изпреварване в рамките на едва 4,5 секунди.

Убедителното представяне на тази концепция намери своето достойно признание през есента на 2017 година, когато марката Opel бе отличена с популярната в международен мащаб награда „Златен волан“за Ampera-e в малкия и компактен клас автомобили. Още през предишната, 2016 година журито на конкурса AUTOBEST вече бе гласувало за връчването на Ampera-e на отличието ECOBEST 2016. При дилърите на Opel все още има малки количества от Ampera-e, но мястото им на витрините на търговските центрове скоро ще заеме новата Corsa-e, която вече спечели наградата “Best Buy Car of Europe” на журито в конкурса AUTOBEST.

*Източник: www.opel.bg Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили Opel Seat

Opel разкрива зашеметяващото следващо поколение Grandland SUV

Апр 25, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Авто глобус Електромобили Opel

Това е новият Grandland на Opel (Видео)

Апр 23, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Електромобили Opel Seat

Новият Opel Frontera: просторен, комфортен и забавен за шофиране SUV

Апр 09, 2024